Ecseri úti tér: Baranyi Krisztina újabb 900 milliót költene a túlárazott luxusprojektre





A polgármester csak azért is keresztülnyomná a ferencvárosi testületen a mindenki által túlárazottnak ítélt elképzelését. A botrány kapcsán az is kiderült, hogy a Momentum pártközpontjából dirigálják a helyi momentumos képviselők szavazatait…



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.01.21.
Módosítva: 2024.01.21.
Baranyi Krisztina Ecseri út Gyurákovics Andrea baloldali képviselő

Hétfőn arról szavazunk, hogy a hibásan, rossz költségbecsléssel kiírt Ecseri úti közbeszerzésre adunk-e még több mint 900 millió forintot – tájékoztatott Gyurákovics Andrea. A Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a metrómegálló fölötti tér felújítása jócskán túlárazott, és nem a ferencvárosiak érdekeit szolgálja. A kormánypárti politikus szerint ezt az összeget inkább a Drégely utcában embertelen és életveszélyes körülmények között lakók biztonságos lakhatásának megoldására kellene fordítania Baranyi Krisztina polgármesternek. Közben az is kiderült, hogy a momentumos képviselőknek a Momentum központjából érkezik az ukáz, hogyan is kellene szavazniuk… 

Gyurákovics Andreát felháborítja Baranyi Krisztina polgármester felelőtlen költekezése (Fotó: Facebook)

Folytatódik a három éve előkészítés alatt lévő, Ecseri úti metró fölötti tér felújítása körüli botrány. Tavaly év végén Baranyi Krisztina polgármester hirtelen előállt az addig egymilliárdra rúgó fejlesztés elképzelésével azért, hogy 900 millió forinttal többre, azaz összesen csaknem 2 milliárd forintra emelje annak költségét. Maga a ferencvárosi képviselő-testület is ledöbbent, luxusberuházásnak nevezték az elképzelést, és a tervek újragondolását kérték azért, hogy a költségeket csökkenthessék. Mondván: „a közpénzzel takarékosabban kell bánni!” Baranyi nagyon nem osztotta ezt a nézőpontot, de miután 15 képviselő szavazta le, másik kettő pedig tartózkodott, nem volt más választása, mint jegelni az ügyet. 

Az Ecseri látványterve Fotó: (forrás: FEV IX.)

A napokban viszont váratlanul megjelent az Ecseri úti téren Karácsony Gergellyel az oldalán, és a szokásos Facebook-fotózkodás után azt üzente (saját képviselőinek és azok pártjainak is): Budapest első embere az ő elképzelését támogatja… Akkor az is kiderülhetett a ferencvárosiak számára, hogy a terület 30 százalékban ráadásul fővárosi tulajdonú, és a főpolgármester egyáltalán nem fizet semmit, tehát a 2 milliárd forintot egy az egyben a kerületiek zsebéből húznák ki, illetve más, őket érintő fejlesztéstől vonnák el. Hétfő délelőttre pedig Baranyi újabb ülésre hívta össze a képviselőket. Akkor kiderülhet, eredményesen kampányolt-e mellette Karácsony, változik-e a képviselők hozzáállása.

„A momentumos képviselőket a központból irányítják”

Ferencváros polgármesterének húzása arra is rávilágított, hogy kézivezéreltek a baloldal képviselői, főként a momentumosok. Baranyi posztját követően a ferencvárosiak részéről felmerült a kérdés, hogy a helyi baloldali képviselők alakíthatnának a polgármesterrel szemben egyfajta koalíciót. Erre érkezett a megdöbbentő válasz: „Ebben a helyzetben kicsit a képviselőket védeném. Voltam egy évig a Momentum–LMP–Párbeszéd–Jobbik frakcióvezetője. Rendszeres volt a Momentum részéről, hogy kaptak egy telefont a Momentum-központból, és emiatt megváltozott a szavazásuk aránya. (Ilyet egy-két alkalommal az MSZP–DK részéről is tapasztaltam, a Momentum demokratikus voltának hiányát jelzi, hogy ott ez rendszeres volt, a többi pártnál csak elvétve fordult elő ilyen.) Ebben a helyzetben koalíciót kovácsolni gyakorlatilag lehetetlen a polgármesterrel szemben, hiszen ő pont a megosztásban érdekelt. Végül érdemi szakmai munkát sem tudunk végezni a hivatal támogatása nélkül” – írta a kérdésre reagálva Árva Péter párbeszédes önkormányzati képviselő.   

Drégely 12
Baranyi Krisztina kampányában hangsúlyos volt a bérlakásprogram, ehhez képest rengeteg épület vált életveszélyessé, az önkormányzat pedig csak toldozgat-foldozgat, cserelakásokat nem ad (Fotó: Metropol)

Elherdált százmilliók Ferencvárosban

Mindennek tetejében Gyurákovics Andrea szerint más, „az eddigi hibás beruházások elherdált forintjairól” is érdemes lenne beszélni. A politikus szerint ezek szintén nem a Ferencvárosban élők érdekeit helyezték előtérbe. Ki tudja ezek után, ki kapott telefont a központból, amikor ezeket megszavazták a baloldali képviselők… A Baranyi Krisztina vezette baloldali testület miatt a kormánypárti politikus szerint rengeteg pénzt buktak a városrészben élők:

  • 100 millió forint pályázati pénzt kellett visszafizetni a minisztériumnak, mert a Ráday utcai bölcsőde felújítását késve kezdték meg. Így kicsúsztak a pályázati elszámolás egyszer már meghosszabbított (!) határidejéből is.
  • Összesen 35 millió forint közbeszerzési bírság csak a szabálytalan kiírások, szabálytalan szerződéskötések miatt.
  • A városi cégek vezetői elleni munkaügyi perek, melyeket az önkormányzat mind elbukott, ezen 40 millió forint körüli összeg ment el.
  • Az önkormányzati vagyonkezelő cég, a FEV IX Zrt. 400 milliós tőkecsökkentése, amit tömbrehabilitációra akartak felhasználni, majd decemberben azt kommunikálták, hogy az Ecseri úti felújításra fogják költeni. Ám a mostani előterjesztésben már nem szerepel ez az összeg forrásként. De akkor hol van? 
  • Azt se felejtsük el, hogy a polgármester, Baranyi Krisztina nem volt hajlandó tárgyalni a kormány által felajánlott rezsikompenzációról. Ezen félmilliárd forintot bukott Ferencváros!
     

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás