„Mindketten hazamehettek! Na, ezért éri meg mentőzni!”





Meglestük az Országos Mentőszolgálat munkatársait az ünnepek alkalmával.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.29.
mentők műszak szilveszter újév omsz

Sokkal többször hívják a mentőket a karácsonyi ünnepek körül, szilveszter és újév idején, mint az év többi részében. Ők azok, akik a nap 24 órájában készen állnak, a XII. kerületben található Budai Mentőállomáson is, ahol csütörtök hajnalban meglátogattuk a szolgálatban lévőket.

JÓVÁHAGYVA!
Vittay Márton: Ha jó a hangulat, a munka is könnyebben megy – Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

Mi hárman dolgozunk egy esetkocsin. 12 vagy 24 órán keresztül megosztjuk egymással az életterünket, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Kicsit olyan ez, mint amikor kocsival utaztok összezárva, jó messzire. Ha jó a hangulat, a munka is könnyebben megy

– árulta el a Metropolnak Vittay Márton mentőtiszt.

Fontos, hogy akik együtt dolgoznak, félszavakból is megértsék egymást. Különösen nagy a jelentősége ennek az ünnepi időszakban, amikor sok a riasztás. Budapesten ez amúgy is elég gyakori, itt inkább az változik, hogy milyen esetekhez hívják őket karácsony és szilveszter környékén.

A mentőtisztek a 24 órás műszakból akár 20-22 órát is segítségnyújtással töltenek. Az ünnepi időszakban a rosszullétek, balesetek mellett sok alkoholfogyasztással és a drogfogyasztással összefüggő esethez hívják őket. Gyakran kérnek segítséget magukra maradt idős emberek, így december végén.

JÓVÁHAGYVA!
A mentőtisztek a 24 órás műszakból akár 20-22 órát is segítségnyújtással töltenek – Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

A 2023-as év legemlékezetesebb két esete az volt számomra, amikor újra tudtuk éleszteni a beteget. Mind a ketten nagyon fiatalok voltak és mind a ketten a saját lábukon mehettek haza a kórházból. Maga a munka is egy iszonyatos harc volt, nagyon elfáradtunk benne. Mind a ketten gyógyultan mehettek haza, ezért éri meg mentősként dolgozni

– emlékezett vissza Gömöri István, mentőtechnikus.

A közelmúltban egy férfi fűrésszel levágta az egyik ujját. Mire kiértek a kollégáim, az ott lévő emberek a telefonos utasításokat követve már megkezdték az ellátását, így stabil állapotban tudták kórházba szállítani

– mesélte el a Metropolnak Czövek Nanetta Leila mentőápoló, hozzátéve: az ilyen esetek igazolják: a mentőre szoruló emberek érdeke, hogy hallgassanak rájuk.

JÓVÁHAGYVA!
Czövek Nanetta Leila: Stabil állapotban tudták kórházba szállítani a férfit – Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

Kalocsai Tamás mentőtechnikus az év végéhez közeledve két olyan dologra hívta fel az emberek figyelmét, ami nagyban megkönnyíti a betegek ellátását.

Ha közlekedés alkalmával látják vagy hallják a mentőautót, akkor nyugodtan, nem kapkodva, tegyék szabaddá számára az utat. Próbáljanak utat engedni, mert a mentősök az emberekért vannak, az is lehet, hogy a sorban állók egyikének a hozzátartozójához sietnek épp.

A mentőtechnikus egy másik észrevétele a hívás megkezdéséhez kapcsolódik:

A beteg, ellátásra szoruló embereknek azt tanácsolom, hogy ha nagy baj van, ne késlekedjenek, hívják a mentőket. Ne várják meg, hogy súlyosabb legyen a helyzet, mert úgy a mentők is nehezebben tudnak segíteni.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás