Újabb karácsonyi vásár nyílik: egészen szentestéig lesz látogatható





Sorra nyitnak a karácsonyi vásárok a fővárosban. Ezúttal a Corvin sétányon kezdődik ünnepi fesztivál, ahol lehetőség lesz az ünnephez kapcsolódó ételek, italok fogyasztására és kézműves vásárokon való részvételre is. Íme a részletek!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.23.
kapitány repülőtér jubileumi nagykoncert

Indul a Corvin Hütte karácsonyi fesztivál

Indul a Corvin Hütte karácsonyi fesztivál a Corvin sétányon, november 23. és december 24. között. A Corvin Hütte Budapest egyik színfoltjának és közösségi negyedének számító Corvin étányon várja a látogatókat, akik munka után lazítanának egy finom vacsorával, vagy a gyermekekkel kóstolnának ízletes forró csokoládét, esetleg a párjukkal összeölelkezve kortyolgatnának egy kis forralt bort. Az esemény leírása szerint december 24-ig hétvégente is érdemes lesz ellátogatni a sétányra, mivel minden héten más tematikájú kézműves vásárral készülnek a szervezők. Emellett a fenntarthatóság és a sokszínűség jegyében minden nap vegán töltött káposztával várják az érdeklődőket.

20211121_Karacsonyi vasar_Vorosmarty_ter_Bazilika_047_KB_Metropol
Újabb adventi vásár nyit a fővárosban. Képünk illusztráció Fotó: Keresztesi Balázs

Jégfesztivál kezdődik a Városligetben

Ugyancsak november 23-án veszi kezdetét változatos sportprogramokkal és szuper koncertekkel a Generali Freeze Fesztivál a Városligeti Műjégpályán! A korizás mellett a gyerekek kipróbálhatják a jéghokit és a curlinget, sőt, a deszkázás rajongói ezúttal a jégen is bemutathatják trükkjeiket. Az esemény további részletei itt olvashatók.

134 éve helyezték üzembe az első zenegépet

San Fransiscóban 1889. november 23-án helyezték üzembe az első wurlitzert, vagyis zenegépet, ami a Palais Royale Saloon nevű szórakozóhelyen működött. Pénzbedobás után lehetett kiválasztani a kért dalt, amit a gép papírtekercsek és fémtekercsek segítségével játszott le. A wurlitzer elnevezés egyébként a hangszer-, és zenegépgyár alapítója, Rudolph Wurlitzer nevéből származik.

Egy nagyon hasznos találmány is ezen a napon született

A norvég Erik Rotheim 96 éve, éppen november 23-án szabadalmaztatta találmányát, a szórófejes flakont. Az első aeroszolos (vagyis cseppfolyósított hajtógázt tartalmazó és szórófejes) flakont Lyle David Goodloe és W. N. Sullivan találta fel 1944-ben. Ennek előfutára volt a norvég Erik Rotheim találmánya, a szeleppel és hajtórendszerrel ellátott flakon, amely egyaránt képes volt tárolni, illetve szétszórni a folyadékot. Az első festékszóró flakont ezen alapján Edward H. Seymour szabadalmaztatta 1949-ben – olvasható az ezenanapon.hu-n.

33. születésnapján hunyt el a híres magyar pilóta

61 éve, 1962. november 23-án, éppen a 33. születésnapján halt meg Kapitány István repülőgéppilóta, amikor a Paris-Le Bourget-i repülőtérre tartó HA-MOD jelzésű gép leszállás közben jegesedés miatt lezuhant. A katasztrófának 21 áldozata volt, 13 utas, valamint a nyolcfős személyzet. A katasztrófáig Kapitány István több mint tízezer órát repült, ebből 1318-at Il–18-ason, Malév-főpilóta volt.

Fotó: Transport

A Balaton első gőzhajójának kapitánya is ezen a napon született

Keőd József (1839. nov. 23.–1897. nov. 22.) volt a Balaton első gőzhajójának kapitánya és egyben az első magyar hajógéptani szakíró. Középiskolai tanulmányai után színésznek készült, majd a Duna-gőzhajózási Társulat szolgálatában állt, ahol hajóvezetési és gépészeti ismeretekre tett szert. Megszerezte a hajóskapitányi képesítést és 1879-től 1887-ig a Balaton első gőzhajójának, a „Kisfaludy”-nak volt kapitánya. Jókai Mórral együtt részt vett a Balaton Egylet megalapításában is.

Jubileumi nagykoncert lesz Erkel Ferenc emlékére

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. Erre emlékezve BFTZ 170 címmel rendez jubileumi nagykoncertjét a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara november 23-án a Műpában: az esten Erkel, Dohnányi, Vajda Gergely és Dvořák művei csendülnek fel Madaras Gergely és Marco Comin vezényletével.

Hideg, de csapadékmentes idő várható

Északnyugat felől gyakran erősen megnövekszik majd a felhőzet, de zápor, vagy hózápor csak néhol fordul elő. Reggel országos, néhol erős fagy lesz –10 és –1 fok közötti értékekkel. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint délután is csak +1, +8 fok valószínű, a fővárosban a csúcsértékek mínusz 2 és plusz 6 fok között lesznek, 19 km/h szél mellett.

Jó néhány korlátozást is feloldanak ma

Este 23 órakor megszűnik a november 20. óta tartó útszűkület a XXIII. kerületben az Ócsai úton és a Túri István a Virágpatak út és a Forgalmas utca között, valamint a Túri István úton az M51-es autóút közelében mindkét irányban. Este hatkor feloldják a sávlezárást is a Weiss Manfréd úton a Szikratávíró utcánál Csepel felé a külső sávban, 23.50-kor pedig a még augusztusban egyirányúsított Bogáncs utca áll vissza az eredeti közlekedés rendbe. Ellenben az Üllői úton reggel 9 órától november 24. délután négyig a városhatár közelében sávlezárásra kell számítani napközben elektromos-közműépítés miatt.





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás