Ki kellett vágni a Ligetvédők miatt keletkezett tűzben súlyosan megsérült évszázados platánt a Városligetben





A Városliget Zrt. és a Főkert szakembereinek erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni azt a több mint 100 éves városligeti platánt, amely a magukat „Ligetvédőknek” nevező aktivista csoport miatt keletkezett tűzben sérült meg súlyosan még 2020 tavaszán.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.11.21.
Módosítva: 2023.11.22.
Budapest platán városliget tűz

A Városliget Zrt. és a Főkert szakembereinek erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni azt a több mint 100 éves városligeti platánt, amely a magukat „Ligetvédőknek” nevező aktivista csoport miatt keletkezett tűzben sérült meg súlyosan még 2020 tavaszán. Ezt követően az évekig ott táborozó „ligetvédők” elhagyták a Ligetet, az otthagyott táborukból és környékéről a „ligetvédelem” közben felhalmozódott több mint 100 köbméter szemetet kellett elszállítani. A felbecsülhetetlen értékű példány a tűz következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mára teljesen elszáradt, balesetveszélyessé vált, így azt ki kellett vágni.

Fotó: Városliget Zrt.

A magukat „Ligetvédőknek” nevező, korábban hosszú ideig életvitelszerűen a parkban tartózkodó aktivista csoport táborában 2020 március 26-án ütött ki tűz, lángra kapott az ott táborozók sátra, majd a tűz átterjedt a közelben álló, 30 méter magas, évszázados platánra. A fa törzse megégett, a kiérkező tűzoltók gyors beavatkozásának ellenére a platán súlyosan megsérült. Az azóta eltelt időszakban a szakemberek megpróbálták megmeneti a fát, ám a platán olyan sérüléseket szenvedett a tűzben, hogy mára teljesen elhalt, az ágai letörtek és a kidőlés fenyegeti, ezért sajnos ki kellett vágni.

Fotó: Ripost / Sulyok László

A Városliget Zrt. felkérésére több szakértő, köztük a Fővárosi Önkormányzat cége, a Főkert munkatársai is megvizsgálták a sérült egyedet, idén szeptemberi jelentésük szerint az elmúlt években történt, a fa megmentésére irányuló lépések sem tudták visszafordítani a sérülésből fakadó folyamatokat, a megégett platánfa „már nem képes élettani funkcióját ellátni”, így „a fa jelenlegi állapotában balesetveszélyes, a veszélyhelyzet ápoló célzatú kertészeti beavatkozással nem, kizárólag a fa kivágásával hárítható el.” Ez utóbbit a szintén a főváros irányításával működő Főkert szakemberei végezték el.

Fotó: Ripost / Sulyok László

Az elmúlt években a Liget-projektnek köszönhetően jelentősen nőtt a zöldfelület a korábban elhanyagolt Városligetben. A Liget Budapest Projekt eddigi fejlesztései során már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek több mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70 000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt. A jelenleg folyamatban lévő parkfejlesztések során jövő év közepéig további 25 000 m² zöldfelület újul meg, s elültetnek 39 db lombos fát, több mint 5600 cserjét és több mint húszezer évelőt.

Fotó: Városliget Zrt.

Mindezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős Városliget Zrt. a fejlesztési feladatok mellett különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Hét évvel ezelőtt idős fa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakataszter készült, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrejött a Városligeti Faápolási Protokoll, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.

Íme videónk az esetről:

 





 





Ezeket olvastad már?
Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

A nőket sértegető Karácsony-féle jelenség egy férfiöltöző-szagú borzalom – mondja Szentkirályi

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás