Nagyon ráfaragtak a budapestiek, komoly egészségügyi probléma elé néznek





Most mindenki legyen sokkal óvatosabb, mint egyébként.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.03.
gomba spóra pollen Budapest allergia

Pénteken erősen felhős, borult lesz az ég. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Mégsem ez jelenti a legnagyobb nehézséget, amit az időjárás okoz számodra.

Többféle gomba spórája extrém magas szinten fordul elő a levegőben. Fotó: Időkép.hu

Az elmúlt napok időjárásának köszönhetően péntekre olyan mértékben megnőtt a gombák allergénjeinek aránya, hogy az már az egészségedre is veszélyes lehet. Ezek a pollenek ugyanis extrém magas szinten fordulnak elő, főleg Budapesten és közelében.

Az Alternaria egy erős allergént termelő penészgomba, melynek spórái gyakoriak a kültéri levegőben. A gomba főleg növényeken él, de előfordulhat például a légkondicionáló egységekben is. Aki azzal fűt, előtte mindenképpen takarítsa ki.

A gomba egyes zöldségféléket is megtámad, például a paradicsomot, melynek fertőzött, fekete süppedő foltos gyümölcseit el kell távolítani. A komposztok, magaságyások felszínén a növénymaradványokon is kifejlődhetnek gombatelepek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a spórák nagy mennyiségben juthatnak a levegőbe fűnyírás, aratás során, illetve az avar vagy az ősz miatt lehullott levelek gereblyézése vagy lombfúvás közben.

A parlagfű pollenkoncentrációja egyébként országos átlagban alacsony – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból. November közepétől azonban várhatóan mindenhol legfeljebb alacsony koncentrációban lesz jelen a parlagfű virágpora.

A többi lágyszárú allergén, mint az üröm, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, az útifű, a kender, valamint a lórom, az ernyősvirágzatúak, a rézgyom és a szerbtövis virágpora szintén legfeljebb országosan alacsony koncentrációban van jelen a levegőben.

Helyenként találkozhatsz a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, jellemzően alacsony koncentrációban.

Ami a hétvégi időjárást illeti, a pollenek hatását továbbra is érezni fogod. Szombaton a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően viszonylag napos időre van kilátás. Gyenge eső, zápor, zivatar néhol előfordulhat. A hajnali 1-8 Celsius-fokot követően napközben 13-19 Celsius-fok közé melegszik a levegő – jelezte előre a Köpönyeg.

A hét utolsó napján is több front hathat a szervezetedre. Esővel, záporokkal, zivatarokkal és ismét felerősödő széllel, viharos széllökésekre kell számítanod. Bár viszonylag meleg lesz és a csúcshőmérséklet elérheti a 11 és 20 fok közötti értékeket, valószínűleg nem ez a legjobb hétvége egy kiránduláshoz.





 





Ezeket olvastad már?
Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás