Elképesztő változás jön az időjárásban





Most még kiélvezheted a nyárias időjárás utolsó napjait.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.10.03.
időjárás erdő program ez lesz ma fesztivál

Október 3-án kedden folytatódik a napos, csapadékmentes idő. Hajnalra helyenként párássá, ködössé válhat a levegő. A déli szél feltámad, északnyugaton néhol felerősödik. Hajnalban 5 és 14, délután 23 és 29 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet – jelezte előre a Köpönyeg

Szerdától azután csökken a hőmérséklet, akkor már csak 23 fok körüli maximumokban bízhatunk, sőt a jövő hét vége felé tovább hűl a levegő hőmérséklete.

Pintér Ferenc
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Fotó: Vaskó Tamás / Metropol

Az időjárásra érzékeny emberek számára fontos lesz a következő néhány nap. A 30 Celsius-fok feletti napok már nem lesznek jellemzőek. Bár kezd őszies időnk lenni, néhány fokkal még az ilyenkor szokásos értékek felett leszünk. Csendes időjárásra számíthatunk, ami alkalmas arra, hogy a szervezetünket is felkészítsük a közelgő télre.

– hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, majd hozzátette:

Ez az az időszak, amikor az immunrendszerünket meg kell erősítsük, még a közelgő lehűlés előtt. Tudatosan számolnunk kell a változásokkal. Kezdjünk el vitaminokat szedni, odafigyelni a táplálkozásunkra, regenerálódni és felkészülni az őszi, általában fertőzésekkel teli időszakra.

NONSTOP BUDAPEST közműtörténeti kiállítás

Ha egy átlagos városi reggel színfalai mögé nézel, akkor észreveheted, hogy a nap 24 órájában, szinte megállás nélkül több ezer szorgos és dolgos kézre van szükség ahhoz, hogy a mindennapjaid gördülékenyen telhessenek. Bár ez nem volt mindig így, az egyesült főváros 150 éve alatt rengeteget változott a városi életmód, a közszolgáltatásokat végző cégek pedig ezzel együtt fejlődtek, hogy biztosítani tudják a budapestiek számára a kor elvárásainak megfelelő körülményeket. Hosszú és rögös út vezetett idáig. A város lakóiként pedig szinte már észre sem vesszük a háttérben zajló munkálatokat.

Budapesten a legtöbb közszolgáltatás közel egyidős a fővárossal. Ezek a város növekedésével és a lakossági igényekkel összhangban fejlődtek. A Budapest 150 emlékév keretein belül megvalósuló NONSTOP BUDAPEST közműtörténeti kiállítás informatív módon ismerteti a különböző tematikus profilú közműcégek tevékenységét.

A kiállítás a Kristály Színtéren (1138 Budapest, Margitsziget) tekinthető meg, egészen október 8-ig. Kiállítók: Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.: FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió, FKF Hulladékgazdálkodási Divízió, FKF Köztisztasági Divízió, FŐKERT Kertészeti Divízió, BTI Temetkezési Divízió, Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV), Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK), Budapest Közút, Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., Fővárosi Vízművek.

Október elején rendezik a 27. Erdők Hetét

Országszerte több mint száz programmal várják az erdészetek a fák világa iránt érdeklődőket 2023. október 2-8. között, a hagyományos Erdők Hetén.

A 27. alkalommal megrendezett eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai erdők szerepére és a megőrzésük érdekében végzett emberi munka fontosságára. Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált, és az Agrárminisztérium által támogatott programok megvalósításában jelentős részt vállalnak az állami erdészeti társaságok, melyek kiemelt feladatuknak tartják az erdőgazdálkodás fenntarthatóságának bemutatását és a környezeti nevelési munka segítését. A részletes programterv az erdokhete.hu oldalon olvasható, ahol az egyes eseményekkel kapcsolatos esetleges jelentkezési és egyéb részvételi információk is megtalálhatóak.

A programok nagy része az erdészeti erdei iskolák módszertanát alkalmazva, személyes élményeket kínálva mutatja be az erdők értékeit. Magyarországon 37 minősített erdészeti erdei iskola működik, amelyek évente mintegy százezer gyermeket fogadnak foglalkozásaikon. Az Erdők Hete programok azonban nemcsak gyermekeknek, hanem az egész családnak, illetve az érdeklődő felnőtteknek is szólnak, hiszen az erdők ügye az egész társadalom ügye – írta az Agrárminisztérium.

Oktoberfest Budapest 2023

Október 8-ig vár fergeteges hangulatával az Oktoberfest. A belvárosi Erzsébet téren, a Fröccsteraszon található rendezvényre eredeti Festbierek érkeznek, Paulaner és Hacker-Pschorr főzeteket kóstolhatunk csapolva, és lesz ajándék bajor fesztiválkalap és korsó is. Az eredeti Oktoberfest hangulatról idén is a legnépszerűbb bajor hagyományőrző sramli zenekarok gondoskodnak. Ha még nem látogattál el a rendezvényre, a héten még megteheted.

A héten még tart a kortárs ékszerhét

Idén ősszel 9. alkalommal pezsdíti fel a fővárost a Kortárs Ékszerhét Budapest (Budapest Jewelry Week). A szeptember 22-én indult esemény célja, hogy az ékszerművészeket beemelje a globális vérkeringésbe, miközben izgalmas programokkal hozza közelebb a területet a laikus közönség számára is.

A Kortárs Ékszerhét Budapest idei nemzetközi pályázatának hívószava a „Re:Action:”. A kiírásra több mint 150 alkotás érkezett be, amelyből a kiválasztott 47 művet a Hybridart Space galériában (1052 Budapest, Galamb utca 6.) tekintheted meg október 6-ig.

32 éve nyílt meg az Örökmozgó Filmmúzeum

A filmmúzeum története 1912-ben kezdődött, amikor az Erzsébet körút és a Dob utca sarkán álló divatkereskedést filmszínházzá alakították és megnyitották a Royal Nagymozgót. Alapítója és tulajdonosa, a magyar kinematográfia egyik úttörője, Radó József volt. 1925-től Vesta néven folytatta működését, majd 1942-ben Erzsébet mozira változtatták a nevét. 1945-től az államosításig ismét Vesta volt, sőt néhány évig a Pentele nevet is viselte. Az 1950-es évek közepén a Mátra nevet kapta, majd egy átalakítást követően Mátra Mese és Ifjúsági Mozi lett. A Mese Mozi helyén, 1991. október 3-án nyílt meg az Örökmozgó Filmmúzeum.

Adj vért, ments életet! (Képünk illusztráció) Fotó: Bús Csaba

Adj vért, ments életet!

Október 3-án kedden az ország több pontján is adhatsz vért, mellyel akár 3 ember életét is megmentheted. A mai budapesti helyszínek a következők:

  • reggel 7 órától este 7 óráig a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19-21.)
  • déltől fél hatig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

További országos helyszíneket a véradás.hu oldalon olvashatsz.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás