Emberre támadt egy róka Óbudán, így végződött a nem mindennapi eset





Róka támadt egy férfira az óbudai Holdudvar parkban. A veszettség tüneteit mutató állat először barátságosnak tűnt, majd vasakat harapdált, végül emberre is támadt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.25.
halálos betegség vas veszettség agresszió róka

Az óbudai Holdudvar parkban támadt egy róka egy ott sportoló lakóra. Az állat nemcsak egyszerűen furcsán viselkedett, de agresszív, támadó módon reagált a park területén. A támadások során szerencsére senki sem sérült meg, azonban a hatóságok óvatosságra intik az ide látogatókat.

A betegség halálos kimenetelű Fotó: Pixabay

Emberre támadt

A veszettség tüneteit mutató rókával való találkozásról, András számolt be lapunknak, aki a parkban gerinctornát végezve találkozott a ragadozóval. A Holdudvar park kondigépeihez ment erősíteni a lakó, amikor észrevette, hogy a közelében egy állat szaladgál. Kezdetben arra gondolt, hogy biztos egy kutya az, hiszen a parkot rengeteg gyermek és kutyás is használja, majd észrevette, hogy egy róka. Az állat olyan 4-5 méterre közelítette meg, teljesen szelídnek tűnt, figyelte őt, de a napi mozgását végző férfi nem akart vele foglalkozni. A róka azonban követte őt, hiába ment arrébb. Aztán egyre közelebb ment az állat, de mikor odakapta a tekintetét, megtorpant. Közben a róka olyan tüneteket produkált, amit András maga sem értett.

Harapdálta a vasat, nem is értettem miért, gondoltam kitöri a saját fogát. Aztán amikor nem néztem oda közelített, de amikor ránéztem megtorpant. Inkább átmentem a park másik részére, de jött utánam.

Majd egyik pillanatról a másikra, agresszívvá vált támadó pozícióba helyezkedett és vicsorított. Elkezdett sebesen a férfi felé rohanni, aki mivel más megoldást nem látott, az utca porát rúgta a támadó állatra. Eközben gyorsan hátrált. Az állat megtorpant ahogy elvakította a por, azonban pár pillanat múlva újra támadt, így még egyszer rá kellett rúgni a port, mire meghátrált. Így egy bő arasznál nem került közelebb a férfi végtagjához.

Egy veszett rókáról készült videó (illusztráció):

A veszettség halálos betegség

Az eseményeket követően András azonnal értesítette a hatóságokat a veszélyes állatról, és felhívta a közösség figyelmét arra, hogy a róka könnyen lehet, hogy veszett volt. 

Lehet, hogy veszett volt ez a vadállat, amely a semmiből támadott meg engem, miközben teljesen ártalmatlannak tűnt 

 nyilatkozta András, aki nagyon helyesen cselekedett, hogy bejelentette, hiszen a veszettség egy potenciálisan halálos betegség. Ez a róka túzott barátságosságával, majd a vasak harapdálásával és hirtelen dühkitörésével a veszettség tüneteit produkálta. A veszett állat a nyálával és harapásával terjeszti a vírust, ami az idegeken keresztül gyorsan (néhány napon belül) eléri és tönkreteszi a központi idegrendszert. Ha nem kap a megharapott ember azonnal védőoltás-sorozatot, hanem megjelennek az első tünetek (öklendezés víz láttán – hidrofóbia), onnantól kezdve a betegség halálos kimenetelű.

A veszettség lefolyása:

A betegség két szakaszra osztható: prodromális és akut neurologikus szakaszra.

A prodromális szakasz általában 2-10 napig tart, és a betegség korai tüneteit mutatja. Ide tartozik a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, valamint az általános gyengeség és fáradtság. Ezek a tünetek általában nem specifikusak, és könnyen összetéveszthetők más vírusfertőzésekkel.

A prodromális szakasz után az akut neurologikus szakasz következik. Ebben a szakaszban a betegség súlyosbodik, és jellemző tünetek alakulnak ki, mint például az agresszió, a nyelési nehézségek, az izomgörcsök, az érzékenység a fényre vagy a hangra, valamint a légzési nehézségek. Ezek a tünetek embereknél halálos kimenetelűek, és általában a betegség diagnosztizálása után 1-2 hétig jelentkeznek.

A veszettség az idegrendszerben okozott károk miatt rendkívül súlyos és halálos betegség. Jelenleg nincs teljesen hatékony gyógymód a betegség kezelésére, ezért a megelőzés kiemelt fontosságú.


 


 





 





Ezeket olvastad már?
Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás