A disznóbelektől a Nobel-díjig - így nőtt fel Karikó Katalin





Nobel-díjat érdemelt Karikó Katalin magyar biokémikus, akinek nevét a koronavírus-járvány kitörése után egy világ ismert meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.02.
Nobel Karikó Katalin mRNS mrns-technológia Nobel-díj

Idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weismann amerikai mikrobiológusok érdemelték ki a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez szükséges munkájukkal.

KARIKÓ Katalin;
Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat érdemelt ki. Fotó: Hegedüs Róbert

A világ megismerése 

Már kisújszállási általános iskolás évei alatt kiderült, hogy a tudomány világa lesz az, amiben kiteljesedhet. Első lépésként nyolcadik osztályos diákként megnyerte egy tanulmányi verseny megyei fordulóját. Karikó Katalin végtelenül kíváncsi természetű gyermek volt, akit érdekeltek a természettudományok. Foglalkoztatta a világ megismerésének vágya, szeretett növények, fák, virágok, illetve állatok között lenni, és még az sem riasztotta meg, sőt, felkeltette az érdeklődését, amikor édesapja disznóvágáson szívet vagy beleket mutatott neki. Szerette a természetet épp ezért örömmel töltött időt az iskolai gyakorlókertben, ahol növényápolási, betakarítási munkákat végezett. 

Hálás tanárainak 

A fiatal korban kibontakozó tehetségére tanárai is felfigyeltek. Karikó Katalin szerint gondolkodásának alakulásában nagy hatással voltak rá kiváló tanárai és azok természettudományos szemléltetései. Tanárai korán megtanították diákjaikat gondolkodni, illetve a kérdéseket jól feltenni és megválaszolni, ami nagyban befolyásolta nyitottságát, tudásvágyát. A Nobel-díjas biokémikus visszaemlékezésében külön kiemeli, hogy az iskolai fotószakkörön megtanultakat évtizedeken át kamatoztatta, amikor kutatóként maga készített fotókat tudományos munkáihoz.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás