Te tudod, hány nemzeti park tisztaságára kellene ügyelnünk?





Szeptember 26-án ünnepeljük a tiszta hegyek napját.



Megosztás
Szerző: M.
Létrehozva: 2023.09.26.
Módosítva: 2023.09.26.
nemzeti park tájvédelmi körzet concorde ez lesz ma természet

A tiszta hegyek napja a természet és a nemzeti parkok épségére, tisztaságára hívja fel a figyelmet. Ezen a napon környezetvédelmi rendezvényeket szerveznek az ország több pontján, hogy elősegítsék a zöldterületek megtisztítását a hulladéktól.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik látványossága, a Hegyestű – Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az utóbbi években a magyar nemzeti parkok nagy népszerűségnek örvendenek, így fel is lendítették a hazai turizmust. Magyarország is büszkélkedik számtalan mesés vidékkel, amiknek többsége nemzeti parkokban található:

  • Őrségi Nemzeti Park
  • Balaton-felvidéki Nemzeti Park
  • Hortobágyi Nemzeti Park
  • Bükki Nemzeti Park
  • Aggteleki Nemzeti Park
  • Duna–Ipoly Nemzeti Park
  • Duna–Dráva Nemzeti Park
  • Körös–Maros Nemzeti Park
  • Kiskunsági Nemzeti Park
  • Fertő–Hanság Nemzeti Park

Az ország minden táján találsz természetvédelmi területet, és ha elkezdjük összeszámolni őket, meg sem kell állnunk egészen 10 nemzeti parkig. A parkok az ország különböző pontjain helyezkednek el. Ha szeretnénk családunkkal vagy barátainkkal felfedezni egyet, nem kell sokat utaznunk – bárhol is lakjunk. Unatkozni sem fogunk, hiszen nincs két egyforma terület.

50 éve repült először Concorde Washington és Párizs között

A Concorde szuperszonikus utasszállító repülőgép neve a latin concordia kifejezésből ered, mely jelentése egység. Az Aérospatiale–BAC Concorde gépeket az Air France és a British Airways üzemeltette. A személyszállítók közül a szovjet Tupoljev Tu–144-es után ez volt a második, mely átlépte a hangsebességet. Csaknem elérte a 2200 km/h-t, vagyis túlszárnyalta a hangsebesség kétszeresét.

Elsőként 1969-ben emelkedett a levegőbe, és 1976-tól 27 éven keresztül állt szolgálatban. Általában a londoni Heathrow (a British Airways színeiben) és a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről (az Air France színeiben) repült a New York-i John F. Kennedy repülőtérre. Sok rekordot felállított, ezek közül a legjelentősebb a London és New York közötti 2 óra 52 perc és 59 másodperces repülőút volt, 1996. február 7-én.

Concorde szuperszonikus utasszállító repülőgép – Fotó: Pixabay

A repülőgép kifejlesztése a brit és francia kormánynak jelentős anyagi terhet jelentett, de a British Airways számára nagy bevételt hozott szolgálati ideje alatt. Az első menetrendszerű járatot az Air France és a British Airways indította 1976. január 21-én. A 2000-es Concorde-katasztrófa, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások és több más kedvezőtlen tényező miatt 2003. október 24-én kivonták a forgalomból. Az utolsó üzemképes Concorde utasok nélkül 2003. november 26-án szállt fel utoljára a filtoni repülőtér múzeuma felé, de a gép a visszavonulása után is a repülés egyik jelképe maradt. Története során egyszer, 1985. szeptember 14-én a British Airways G-BOAF lajstromjelű Concorde-ja Budapesten járt.

Szeptember 26. az európai nyelvek napja

A strasbourgi Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta ünnepeljük a jeles napot. A program célja a közösségépítés és a nyelvtanulás támogatása, hogy könnyebben megérthessük egymást és a nemzeti kultúrákat.

Két helyen is vért adhatsz ma Budapesten

Az ország több pontján is vért adhatsz ma, mellyel több életet is megmenthetsz. A keddi véradások budapesti helyszínei a következők:

  • reggel 7 óra és este 7 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • dél és 17 óra 30 perc között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

További országos helyszínekért keresd fel a véradás.hu oldalt.

A héten még megtekinthető a DínóVerzum

2023. július 7-én keltek életre a DínóVerzum kiállítás dinoszauruszai, melyek október 1-ig tekinthetők meg a BOK Sportcsarnokban. A látogatókat a 40 életnagyságú dinoszaurusz mellett interaktív VR-élmény és régészkedés is várja a héten.

Október 1-jéig nézheted meg a DínóVerzum kiállítást – Fotó: Végh István /  Metropol

A közel 3000 négyzetméteres „őskori lelőhelyen” visszarepülhetünk a földtörténet leghatalmasabb őshüllőinek idejébe. A kalandozás közben számtalan érdekes tényt is megtanulhatunk. Az őslények világában nemcsak a dínók fantasztikus méretei ejtik ámulatba a látogatókat, hanem számos extra aktivitással várják a közönséget.

Reggel pára, délután napsütés vár

Országszerte napos, száraz időben lesz részünk kedden. A nap nagy részében nem várható csapadék. A keleties szél főként északon lehet ma élénk. Hajnalban helyenként párás, ködös volt a levegő. Ezzel együtt kora reggel 10-17, délután 24-29 fokot mérhetünk – írta meg a Köpönyeg.

Továbbra is magas a parlagfű koncentrációja

A múlt heti, hétfői esős időjárásnak köszönhetően rövid időre csökkent a pollenek koncentrációja a levegőben. Kedden a parlagfű ismét magas koncentrációban van jelen. A pázsitfűfélék, a ciprusfélék, a tiszafafélék, a csalánfélék, az útifű, a lórom, a kenderfélék, a disznóparéjfélék, a libatopfélék és az üröm egyelőre alacsony koncentrációban vannak jelen. Az allergiásoknak ma leginkább a parlagfű miatt kell aggódniuk.





 





Ezeket olvastad már?
Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás