Újabb népszerű magyarországi túrahelyre adtak ki riasztást: már itt is medvék fenyegetnek





Újabb helyen, Szabolcsban is megjelentek a medvék. Úgy tűnik, a mackók tartósan berendezkedtek Magyarországon.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.14.
Módosítva: 2023.06.14.
medve Aggteleki Nemzeti Park felvétel

Mint arról már többször is írtunk, egészen gyakori manapság a hír, miszerint medve bukkan fel Magyarország egyes pontjain. A mackók leginkább az északi és keleti régióban kószálnak, ami nem meglepő, a szakértők szerint ugyanis leginkább Szlovákiából vagy éppen Lengyelországból ballagnak át magyar területre. 

A lucfalvi mackó vidáman tölti idejét: nyugodtan eszik, alszik, fára mászik a környéken – Fotó: Tények / TV2

Először Bükkalján tűnt fel egy példány, a Bükki Nemzeti Park pedig azonnal figyelmeztette az arra túrázókat, később pedig Lucfalva polgármestere intett óvatosságra, miután környékükre besétált az állat. Ezek után az Aggteleki Nemzeti Park is jelezte: Kánó és Etes település környékén is mászkálnak már a medvék. 

A figyelmeztetést azért is tették közzé, mert a szakértők szerint a bükki mackó bizony már áttelelt nálunk, így vélhetően tartósan berendezkedett, emellett pedig azt is hozzátették, hogy a bocsait védő anyamedve kimondottan veszélyes lehet. 

Azt is hangsúlyozták, hogy a barnamedvék hatalmas távolságokat is megtehetnek egy nap alatt, így nem kizárt, hogy a felbukkanási helyüktől messzebb, több kilométerrel arrébb találkozhatnak velük a környéken élők, vagy éppen a mit sem sejtő túrázók. 

Most egy újabb helyen látták a hatalmas állatokat: az ukrán határtól nem messze, Szatmárcseke környékéről jelezték, hogy lábnyomokat találtak a Szatmárcseke és Nagyar közötti műúton. 

A mackók egyre több helyen bukkannak fel az országban 

A Szon információi szerint még fotókat is készítettek az állatról, a képek pedig kézről kézre jártak a helyiek között. A lap szerint több felvétel készült a mackó június 3-i felbukkanása óta, a felvételeket vadkamerák rögzítették, a legtöbbet Fehérgyarmat közelében. A helyi vadásztársaság elnöke megerősítette az információkat, mint mondta: az állat nagyon jól érzi magát náluk és folyamatosan figyelik: 

A vadásztársaságunk területén június 3-án, szombat reggel megörökített medve továbbra is nálunk tartózkodik, a Túrhoz közeli nagyvadas szórókhoz jár. Az újabb felvételek szerint jól érzi magát nálunk. Vadásztársaságunk tagjai rendszeresen ellenőrzik azokat a vadgazdálkodási berendezéseket, amiket a medve felkeres, folyamatosan figyelik, milyen útvonalakat jár be

– mondta a lapnak Gyújtó Attila, a fehérgyarmati Ravasz Róka Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke. Hozzátette, hogy az állat mozgásáról folyamatosan értesítik az illetékeseket.

– Ha már nem észleljük a vadászterületünkön a mozgását, ha már nem látjuk a nyomait és nem készülnek újabb felvételek, akkor azt jelezzük majd az illetékeseknek, illetve a szomszédos vadásztársaságoknak, hogy ők is nagyobb figyelmet tanúsítsanak a fokozottan védett állat iránt – szögezte le Gyújtó. 





 





Ezeket olvastad már?
„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás