Négymilliárdos kormányberuházás: hamarosan nyitja kapuit a zuglói zeneiskola





Még több zöld és energiahatékony épület várja a Columbus utcai zeneiskola növendékeit és tanárait.



Megosztás
Szerző: E.Zs.Z.
Létrehozva: 2023.09.11.
Módosítva: 2023.09.11.
Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium columbus energiahatékony iskola

Hamarosan birtokba vehetik a diákok és a tanárok a Columbus utcai Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium kívül-belül megújult épületét. Célegyenesbe érkezett ugyanis a felújítás. A bejárati előtető kottavonalakat ábrázoló díszítő elemei is a helyükre kerültek. Az intézmény közel 4 milliárd forintos kormányzati támogatásból újult meg, de az épületet bővítették is.

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium nem csak megújul, hanem egy teljes emelettel is bővül Fotó: Facebook
 

Az utcai szárny felett létrejövő emeleten egy jelentősen megnövelt alapterületű könyvtár, valamint új zenepedagógiai szobák és gyakorló termek kapnak helyet. Az új emelet mellett az épület valamennyi szintje a burkolattól a világításon át a teljes körű energetikai korszerűsítésen keresztül megújul.

Fotó: Facebook

A megújult zeneiskolában a Kisterem és a két Próbaterem felett egy úgynevezett járható zöld lapos tető, vagyis tetőterasz jön létre. 

Az elliptikus kertben padok és sok-sok zöld növény kap helyet Fotó:Facebook


A Columbus utcai épület energiahatékony lesz, az iskola nyugati oldalát többek között napelemek borítják és teljes körű, új szigetelést is kapott az intézmény. Az átadásra néhány napon belül sor kerül.

 

1,5 éves csúszás: Zugló baloldali vezetése elodázta a munkálatok megkezdését

Csaknem 4 milliárdnyi kormányzati támogatással gazdagodott ismét Zugló – ezt jelentette be tavaly Borbély Ádám egy testületi ülést követően. Akkor a legjelentősebb fejlesztésnek 2,9 milliárd Ft értékű beruházásként nevezte meg a megújuló Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI épületének felújítását és korszerűsítését, ami által minőségileg is megújul az intézmény. Öröm az ürömben, hogy ez a felújítás már akkor másfél éves késésben volt. „A pénz hiába volt adott, a Horváth Csaba vezette baloldali kerületvezetés idáig húzta-halasztotta, hogy megadjon egy tulajdonosi hozzájárulást. Az egykori pártház falán található homlokzaton ugyanis Makrisz Agamemnon, Kádár János kedvenc szobrászának, munkásmozgalmi domborműve volt található. Az építkezés elindítása előtt természetszerűen ezt le kellett venni és elhelyezni máshová. Zugló baloldali önkormányzata ezt odázta el, de végül az Országos Görög Önkormányzat kapta meg, így elindulhatott a munka a Columbus utcában” – mondta korábban a fideszes képviselő. 

 

„Így taktikáztak volna a párttársak”

Mint emlékezetes, titkos alagútra bukkantak a munkálatok során a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium pincéjében. A Metropol mutatta be elsőként, hogyan taktikáztak volna a párttársak. 

Titkos alagútra bukkantak az építkezés idején az egykor pártháznak épült ingatlan alatt Fotó: Metropol

Az egykor pártháznak épült ingatlant a kormány újította fel Zuglóban, hogy azután kiváló zeneiskola válhasson belőle, már ez sem ment zökkenőmentesen a zuglói önkormányzat miatt, de az ingatlan múltja is érdekességet rejtegetett. A munkálatok során kiderült: titkos alagút található a föld alatt. A részletekbe akkor Borbély Ádám, Zugló Fidesz–KDNP-s képviselője vezette be a Metropol olvasóit.

Borbély Ádám mutatta meg munkatársainknak az alagutat Fotó: Metropol

„Attól féltek, hogy a népharag elsöpri majd őket. Ezért építették az alagutat”

„Az ingatlan alaprajza alapján egyértelműen lehetett látni, hogy itt egy alagút bújik meg. Ennek ellenére ezt csak legendaként tartották számon. Pedig a Columbus utcai épületet 1956 után építették, eredetileg pártháznak. A Köztársaság téri pártház ostroma után ugyanis attól féltek, hogy a népharag elsöpri majd őket. Ezért építették az alagutat. Az továbbra is titok, hogy az alagút hová vezetett, talán a közeli Újvidék tér irányába. Ez egyhamar nem derül ki , mert a zeneiskola már az alagutat befalazott állapotában örökölte meg. Így további kutatást igényelne az, hogy a Zuglót behálózó, kommunisták által épített alagút hová is vezet – avatott a részletekbe a fideszes képviselő.

 

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás