Emberi életeket veszélyeztetnek a „méhlegelők”: kritikus a helyzet Óbudán





Nyár közepére csontra kiszáradt az összes méhlegelő. A méhek egy darab virágot nem találnak, a pusztító tűz ugyanakkor egy cigarettacsikktől feltámadhat bennük. Hatalmas bukásnak tűnik a projekt.



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.08.06.
Módosítva: 2023.08.06.
tüz Csíkszereda téren égés tűzveszély

A tűzveszély nem csupán az erdőségekre és a vidéki régiókra korlátozódik. Az elhanyagolt, magas, száraz területek a településeken ugyanúgy veszélyforrást jelenthetnek. Egyetlen eldobott cigicsikk is elegendő lehet ahhoz, hogy a száraz fű meggyulladjon, majd a szél segítségével átterjedjen az ingatlanokra is.

csikszereda park
Térdig érő gaz borítja a Csíkszereda parkot – Fotó: Vaskó Tamás

A méhlegelők veszélyforrássá váltak

Az értelmetlen „méhlegelők” nyár közepére teljesen kiégtek. Ilyenkor már nemhogy virágot, de életet se nagyon talál az „éhes beporzó”. A sárguló fűszálak azonban megmaradnak, és mivel nem vágják le, egyre jobban kiszárad az egész terület. A száraz fű nagyon tűzveszélyes környezetet teremt, különösen száraz és meleg időjárás esetén. A felgyülemlő száraz növényi anyag könnyen lángra kap, nagyon jól ég, és gyorsan terjedhet, fenyegetve a házakat, az infrastruktúrát és a természeti környezetet egyaránt. A tűzveszélyt tovább súlyosbítja a szél jelenléte, mivel az égést táplálva fokozhatja a lángokat, vagy az égő fűszálakat könnyen felkaphatja, és új tüzeket indíthat el távoli területeken is. Az ilyen tüzek kezelése bonyolult és veszélyes lehet, és sok erőforrást igényel a tűzoltók részéről.

csikszereda park
Alig látszik a térkő a gaztól Óbudán – Fotó: Vaskó Tamás

A törvény is kötelez

A katasztrófavédelem szigorúan figyeli, hogy ne alakuljanak ki tűzveszélyes állapotok, hiszen a bajt könnyebb és jobb megelőzni. Emiatt a katasztrófavédelmi igazgatóság határozatokban szokta figyelmeztetni azokat az ingatlantulajdonosokat, akik nem mentesítik ingatlanjaikat az éghető száraz növényzettől. Ezek kötelezést is szoktak tartalmazni, hogy hány napon belül vágják le a füvet, szüntessék meg a tűzveszélyt.

225.§ (3) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

Megkérdeztük a katasztrófavédelmet, hogy miért fontos a száraz növényzet levágása, megdöbbentő számokat hoztak:

Erre azért van szükség, mert tavasszal és nyáron nagy a szabadtéri tüzek kialakulásának a kockázata. Idén már 4530 szabadtéri tűz keletkezett, közülük 13-nál sérülés is történt. A leégett terület nagysága meghaladja a 25 millió négyzetmétert. A magas, elszáradt növényzet a nyári melegben szikrától, sugárzó hőtől könnyen meggyulladhat, ilyen gondozatlan területen a tűz könnyen terjed, veszélyeztetve az épített és természetes környezetet.

csikszereda park
Lassan a szemét is eltűnik a gaz között – Fotó: Vaskó Tamás

A Csíkszereda tér az egyik legelhanyagoltabb terület

Óbudán a Csíkszereda tér egy tipikus példa erre, hiszen itt nagy területen van hatalmas mennyiségű száraz fű, ami percek alatt lángra kaphat. Már többen is jelezték a problémát, de Kiss László polgármester nem tett semmi előrelépést az ügyben. A tűzveszélyes időszakokban fontos megelőző intézkedéseket hozni, mindennek az alapja a száraz fű rendszeres kaszálása. 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás