3 ötlet a babák nyugodt alvásáért





3 tipp a babák nyugodt alvásáért



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2023.08.29.
Módosítva: 2023.08.29.
szoptatás PR cikk altatás gyerek baba

Az altatás egyetlen gyermek esetében sem könnyű feladat, nem beszélve az újszülöttek elaltatásáról, hiszen az ő alvási rutinjuk még nem is alakult ki, ezért ennek felfedezése és kialakítása a szülőkre vár. Nem beszélve emellett az olyan kérdésekről, mint a háton vagy hason alvás, vagy hogy egyedül aludjon-e a gyermek vagy pszichológiai szempontból jobb, ha a gyermek tudja, a szülő mindig ott van. 

Többet tehetünk a babák nyugodt alvása érdekében, mint gondolnánk / Fotó: Shutterstock

A gyerekek alvási szokásai igen egyediek, de vannak olyan évtizedes, jól bevált módszerek, amik megkönnyítik a folyamatot, így lehetővé téve a jó alvást gyerekek és szülők számára is. Cikkünkben ezek közül hármat szeretnénk részletesen körbejárni, így is megkönnyítve a keresgélés időszakát.

Tipegő hálózsák

Az olyan alvást segítő eszközök, mint egy tipegő hálózsák nagy szolgálatot tehetnek a szülők és a gyerekek számára. Vannak olyan gyerekek, akik nem szeretik a takarókat. Mindig lecsúszik róluk alvás közben, így megzavarjak nyugodt alvásukat. A hálózsák pontosan erre a problémára kínál megoldást, mert melegen tartja a gyerekeket alvás közben anélkül, hogy lecsúszna róluk. A hálózsáknak emellett biztonsági előnye is van, ugyanis a takaróval ellentétben ez nem csúszhat a fejükre, nem gabalyodhatnak bele, ezzel is megakadályozva, hogy a gyerekek a takaró miatt ne kapjanak levegőt. 

A hálózsákok emellett az alvási rutin kialakításában is segíthetnek. A gyerekek egy idő után tudják, hogy amikor hálózsák van rajtuk, az az alvásidő közeledését jelenti. Az alvási rutin kialakulása azért is fontos, mert a gyerekek biztonságérzetéhez hozzátartozik a kiszámíthatóság és a repetíció, ezek pedig elengedhetetlenek a nyugodt alvás kialakulásához. 
 

Megfelelő alvó pozíció

A megfelelő alvó pozíció megtalálása nem könnyű feladat. Az újszülötteknél érdemes ahhoz hasonló pozíciókban altatni a gyerekeket, ahogy az anyaméhben aludtak. Némelyik baba jobban szeret hason aludni, újszülöttek esetében ez azonban csak felügyelettel történhet meg, nagyrészt a bölcsőhalál veszélye miatt. Ez egy olyan, 1 évnél fiatalabb gyerekeket érintő betegség, ami minden előzmény nélkül, valószínűleg a gyermek túlmelegedése, a légzőszervek fejletlensége, vagy bizonyos agyi működészavarok miatt alakulhat ki. Ez nagy nehézség, hiszen a gyerekek nagy része mélyebben alszik hason, azonban a már említett okok miatt a hason alvó gyerekekhez mindenképpen szükség van éber szülői felügyeletre. 

Ha a babát mégis csak hason sikerül elaltatni, fontos, hogy a feje mindig oldalra nézzen (ez a háton alvás esetében is fontos, az esetlegesen visszajövő étel miatt), kezei pedig sose legyenek a teste alatt, hanem mindig mellette. 

Ha kisbabádat ölben altatod, érdemes különböző technikákat megtanulni. Ilyen például, ha a kisbabádat mellkasodra téve a lábak alá nyúlsz, és alkaroddal behajlítod azokat, így a baba fenekét fogod támasztani, kezei pedig a teste mellett fognak elhelyezkedni, feje pedig oldalra döntve. Ezzel azt a pozíciót veheti fel, amit hason alvás közben is, mégis folyamatosan mellette vagy és ügyelhetsz egészségére. 

Egy másik ilyen hatékony alvó pozíció, amikor a gyermeket hasonló pozícióban altatod el, mint ahogy szoptatásnál elhelyezkedik. Ez megnyugtatja a gyerekeket, a már ismerős érzés miatt. 

A ringatás pedig természetesen elengedhetetlen fontosságú a kisbabák altatásához, hiszen ez az idegpályákra is rendkívül jó hatással van (ugyanúgy, mint idősebb korban a hintázás). A legjobb módszer, ha ritmusos és hangsúlyos mozdulatokkal ringatod, ezzel is beáll egy rutin, ami segít nekik gyorsan és mélyen elaludni.  Az ölben altatást azonban fontos egy idő után elhagyni, különben a gyerekeknél sosem alakul ki az egyedül alvás rutinja, amivel a szülők magukat hozzák kényelmetlen helyzetbe. 
 

Cumi, rongyi 

A gyerekek megnyugtatásához nagyon hatásosak lehetnek az olyan eszközök, mint a cumi, ami a szopási ösztönt elégíti ki és biztonságérzetet teremt a gyerekekben, vagy a „rongyi”, egy olyan játék, ami mindig velük van, bármi olyan történik, ami esetleg felzaklatja őket, mindig ott van és a stabilitás és állandóság érzetét nyújtja számukra. 

A cumi talán a lehető leghatásosabb, ha a gyermek megszokta, hogy szoptatás közben alszik el. Az anyukák számára könnyebbséget jelenthet, hogy az éjszaka közepén nem kell azért felkelniük, hogy a babát (az etetést leszámítva) visszaaltassák szoptatással, elég, ha a cumi kéznél van és a baba máris megnyugodhat önállóan. A cumizási rutin kialakítása is fontos, mert ha a gyerekben rögzül, hogy amikor cumit kap, akkor alvás következik (hasonlóan a hálózsákhoz), akkor sokkal gyorsabban elalszik a „reflexek” miatt. A cumi ráadásul abban is segít, hogy a szülők egymás között feloszthassák az éjszakai keléseket, ugyanis míg a szoptatást természetesen csak az anyukák tudják elvégezni, addig a cumi szájba adását és egy kis ringatást bármelyik apuka könnyedén megtehet. 

A rongyi pedig lehet bármilyen játék, plüssállat, kistakaró, kendő, vagy olyan plüss, aminek kendő a vége, a lényeg, hogy a gyermek kötődjön hozzá. Ezt általában ők választják ki spontán, a szülőknek azonban fontos, hogy csak olyan játékot adjanak alvás közben a gyerekek kezébe, amik nem tekeredhetnek a nyakukra, puhák, jó minőségűek és a kifolyó nyál miatt könnyen és jól tisztíthatóak, és természetesen nincs olyan részük, ami fulladás- vagy lenyelésveszélyt jelenthet. 





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás