Itt a hőségriadó - mutatjuk, meddig tart még a kánikula!





Ma éjféltől a legmagasabb fokú hőségriasztást adták ki hazánkban, izzasztó napok elé nézünk. No de meddig kell még kibírni?



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.07.15.
hőségriadó napsütés kánikula nyár

A nyár eleji kánikula miatt jelenleg az ország egész területén a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendeltek el.

Kánikula idején különösen fontos a folyadékpótlás. (Képünk illusztráció) Fotó: Szász Dalma Kitti

A legmagasabb hőségriasztást akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre – olvasható a katasztrófavédelem által kiadott közleményben.

Fontos továbbá, hogy 11 és 15 óra között kerüld a közvetlen napfényt és abban az esetben, ha a szabadban vagy, mindenképp húzódj árnyékba.

A bőröd és a szemed is védd a naptól!

A 10-es skálán 8-as, azaz nagyon erős UV-sugárzásra kell számítani, ami azt jelenti, hogy akár 30 perc napozás után is leéghetsz. Kend be magad a bőrödnek és az erős napsugárzásnak megfelelő faktorszámú napvédővel.

A szabadtéren dolgozók, illetve a rengeteg hétvégi szabadtéri rendezvény valamelyikén szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégéstől.

Az erős UVA és UVB sugaraktól nemcsak a bőröd, a szemed is óvd. Ha a szabadban vagy, viselj UV-szűrős napszemüveget, hogy csökkentsd a káros sugarak hatásait.

Érdemes napvédő krémeket használni Fotó: Pexels.com (Képünk illusztráció)

Sportoláskor is vigyázz magadra!

Ha el szeretnéd érni a nyári bomba formád, lehetőleg ne a most hétvégét válaszd a sportolásra. A szabadban végzett intenzív fizikai munka vagy a hosszabb ideig tartó sportolás hőgutát okozhat.

Ebben a rekkenő hőségben, mivel a levegő hőmérséklete közel azonos vagy magasabb, mint a tested hőmérséklete, sokkal nehezebb tudod leadni a felesleges hőt. A magas testhőmérséklet (40,5 Celsius-fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Ha autóba ülsz, hősokkos állapotba kerülhetsz!

A katasztrófavédelem az autósok figyelmét is felhívta a hőség veszélyeire. Mielőtt kocsiba ülsz, mindenképpen szellőztesd át, különben nagyon rövid időn belül egyfajta hősokk alakulhat ki nálad és utasaidnál.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ami már életveszélyes is lehet, ezért gyermekeket, háziállatokat soha ne hagyj a kocsiban.

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutott embereket.

Több vármegyében is tűzgyújtási tilalom van!

A hőségben egyre könnyebben és egyre nagyobb tüzek keletkeznek. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el az idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig akkora, mint 3100 futballpálya – derül ki a katasztrófavédelem közleményéből.

Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára.

Hőség
Érdemes víz közelében tartózkodni a következő napokban Fotó: Máté Krisztián

Szombattól szerda éjfélig tart a hőségriasztás!

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve július 15-én szombat 0 órától július 19-én szerda éjfélig az ország egész területére harmadfokú, azaz a legmagasabb hőségriasztást adott ki.

Szombaton napközben országszerte zavartalan napsütésre készülhetünk. Felhő is alig lesz az égen. A délies szél a Dunántúl északi felén feltámad, ami minimális felfrissülést hozhat a kánikulában. Délutánra viszont 30 és 35 Celsius-fok közé melegszik a levegő hőmérséklete.

A vasárnapi nap folyamán tovább fokozódik a rekkenő hőség, az ország nagy részén bőven elérjük a 35 Celsius-fokot, de a déli tájakon a 36-37 fok sem lesz ritka.

Hétfőn sok napsütés várható, de estefelé északon már megnövekedhet a gomolyfelhőzet, ezért néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A hőmérséklet 32-39 fokos meleget tartogat majd – írta meg a Köpönyeg. Kedden szerdán napközben még mindig bőven 30 fok felett lesz a hőmérséklet, majd szerda estére érkezhet egy "megváltó" hidegfront. 





 





Ezeket olvastad már?
Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás