Te hallottál már erről az 5 híres tengeralattjáró-balesetről?





2000 óta hat tengeralattjáró-baleset végződött tragédiával.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.06.27.
Módosítva: 2023.06.27.
titan halottak tengeralattjáró tragédia

A Titan tengeralattjáró tragédiája az egész világot megrázta, sajnos a történelmünk során nem ez az egyetlen tengeralattjáró, mely eltűnik a mélységben. A life.hu összegyűjtött 5 a Titanhoz hasonló tengeralattjáró-balesetet, amelyek 2000 óta történtek, és ahol szintén nem sikerült a legénységet megmenteni.

Titanic tourist submersible disappear on an expedition to explore the famed shipwreck
A Titan tengeralattjáró utasai nem élték túl a merülést Fotó: Ocean Gate/Handout

1. K-141

2000. augusztus 12-én a K-141-es atom-tengeralattjáró egy hadgyakorlat során szenvedett balesetet a Barents-tengeren. 118 fős legénységével a Kurszk az orosz flotta egyik legerősebb tengeralattjárója volt, de ez sem mentette meg, amikor az egyik torpedója felrobbant, miközben a legénység kilövésre készítette elő. A legénység 23 tagja túlélte a robbanásokat és elbarikádozta magát a hajó hátulján, megmenteni azonban nem sikerült őket.

2. Changcheng 361

2003-ban egy halászhajó talált rá Észak-Korea közelében a tengeren békésen ringatózó Changcheng tengeralattjáróra. A kínai halászok próbálták felvenni velük a kapcsolatot, de nem jártak sikerrel, végül a helyszínre érkező hadihajók állapították meg, hogy a 70 fős legénység meghalt.

3. Nerpa K-152

2008. november 8-án civilekből és tengerészekből álló vegyes legénység tartózkodott a Nerpa tengeralattjáró fedélzetén és tesztelték a hajót, amikor hirtelen működésbe lépett a Nerpa tűzoltórendszere. Az automatika lezárta a hajó első két orr-rekeszét és vegyszert fújt a levegőbe, mely az ott rekedt legénység tagjait megölte. A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy a balesetet a legénység egyik tagja okozta, aki véletlenül aktiválta a tűzoltórendszert. A balesetben 20 ember vesztette életét és 41-en megsérültek.

4. ARA San Juan S-42

2017. november 16-án az argentin haditengerészet bejelentette, hogy eltűnt ARA San Juan tengeralattjárója 44 fős legénységével együtt. Több ország is beszállt a kutató-mentőakcióba, speciális egységeket küldtek, hajókkal és nagy hatótávolságú helikopterekkel is keresték a tengeralattjárót, de hiába, teljesen nyoma veszett. 2018. november 16-án végül megtalálták a roncsot 907 méteres mélységben: a jelek szerint a tengeralattjáró felrobbant, az alkatrészek mintegy 70 méteres körzetben szóródtak szét. A 44 fős legénység életét vesztette a tenger mélyén.

5. KRI Nanggala 402

2021. április 21-én az indonéz haditengerészet szóvivője bejelentette, hogy a KRI Nanggala nem jelentkezett a torpedógyakorlatot követően, eltűnt Balitól 90 km-re a 700-800 méteres vízben. A tengeralattjárót végül április 24-én találták meg, az 53 fős legénység sajnos egytől egyig az életét vesztette.
 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás