„Megkezdtem a sort” – eldurvult a budaiak háborúja, az esetnek csúnya vége lett





A „budai kutyaháború" már több mint egy éve tört ki, amikor megszaporodott a kutyás támadások száma a környéken. Az I. kerületi önkormányzat még fórumot is összehívott annak idején, az ügy azonban láthatóan nem csitul.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.06.14.
Módosítva: 2023.06.14.
póráz kutyasétáltatás budai

Ahogy arról korábban a Metropol beszámolt, 2021 őszén elfajult a helyzet az I. kerületben a kutyások ügyében. A legtöbb gazdi panasza az volt, hogy sokan felelőtlenül, póráz nélkül sétáltatják kedvencüket, így gyakori a támadás a budai Vár környékén. Az I. kerületi önkormányzat még fórumot is összehívott annak idején, ahol minden kutyagazdi elmondhatta meglátásait, az ügy azonban nem akar csitulni: most egy kerületi kutyás csoportban osztotta meg egy posztoló, hogy paprikaszprét kellett használnia egy póráz nélküli kutyával szemben, akit nem volt hajlandó visszahívni a gazdája. 

A várban külön tábla mutatja, hogy csak pórázzal sétáltatható kutya a területen Fotó: Metropol/KB

Paprikaszprét kellett bevetnie a gazdinak, hogy védje öreg, vak kutyáját

Az egyik I. kerületi kutyás csoportban egy posztoló a napokban tette közzé, hogy kénytelen volt paprikaszprét alkalmazni egy póráz nélküli kutyával szemben, akit a gazdája nem volt hajlandó távol tartani idős, vak kutyájától. A bejegyzést névtelenül tették közzé, ami mostanában egyre népszerűbb bizonyos Facebook-csoportokban, hiszen így még őszintébb tud lenni a posztoló, pláne egy ilyen kényes ügyben. 

Megkezdtem a sort azzal, hogy lefújtam paprikaszprével ma hajnalban egy póráz nélküli közterületen kószáló kutyát. Megkértem a gazdáját, hogy ne engedje ide a vak, öreg, sárga szalagos, pórázon tartott kutyámhoz, válasza az volt, hogy de csak játszani akar. Aha, morogva csak játszani akar

– kezdte bejegyzését a névtelen posztoló, aki állítása szerint háromszor szólt a gazdinak, hogy le fogja fújni a kutyáját, ha nem fogja vissza. Az esetnek sajnos csúnya vége lett, a póráz nélkül sétáltató gazdi ugyanis valószínűleg nem vehette komolyan az ügyet, így a posztoló valóban lefújta az ebet. 

„Nem vicceltem. Nem az első eset volt, hogy így rámentek a kutyámra és volt, hogy baja lett. Miért nem lehet felfogni amit kérnek a pórázos kutyások? Ha a közterület-felügyelet és az önkormányzat nem hajlandó betartatni a szabályokat és büntetni, akkor ez van”folytatta a bejegyzést a gazdi, aki azt állítja, hogy innentől fogva ezt a módszert fogja alkalmazni, ha valaki nem veszi figyelembe, hogy pórázon tartott kutyája öreg és vak. 

Többen sem veszik figyelembe, hogy közterületen tilos póráz nélkül sétáltatni kutyát Fotó: MTI

Nem ok nélküli a harc a pórázzal és póráz nélkül sétáltató gazdik között

Ahogy arról korábban már lapunk is beszámolt, az elmúlt években rengeteg kutyatámadás történt a kerületben. Volt, hogy gyereket és más kutyákat támadott meg egy póráz nélkül sétáltatott eb, de volt, hogy babakocsit toló nőt harapott meg egy fekete kutya, aki két kisgyerekével tartott hazafelé. A kerületben élők és ott kutyát sétáltatók tehát jogosan félnek a póráz nélküli ebektől, a probléma pedig úgy tűnik nem akar szűnni. Ahogy a legutóbbi paprikaszprés esetet posztoló írja: „Többen is mondták már, hogy paprikaszpét vettek magukhoz. Szerintem innentől kezdve komolyan kéne ezt venni. Én a kutyámat a továbbiakban is meg fogom védeni ezzel a módszerrel” – fogalmazott.

Tábla jelzi a várban érvényes szabályokat Fotó: Metropol/KB

A póráz nélküli kutyasétáltatás törvénybe ütközik

Közterületen kizárólag pórázzal szabad sétáltatni a kutyát! A póráz nélküli kutyasétáltatás törvénybe ütközik. Kivételt képeznek ez alól a kutyafuttatók – tehát olyan kijelölt helyek, ahol szabadon engedheted a kutyust. Szabálysértésnek minősül az is, ha valaki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. Kutyasétáltatás során a szájkosár tehát főszabály szerint nem kötelező, annak szükségességét a gazdájának az eb jellemzően agresszív magatartásának függvényében kell megítélnie.

 





 





Ezeket olvastad már?
"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás