Csodában lehet részünk ma este: ezeket a szomszédainkat figyelhetjük meg





Egy kis szerencsével csodában lehet részük azoknak csütörtökön, akik szeretik este az eget kémlelni.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.29.
Mars Hold égbolt Föld

Káprázatos égi jelenségnek lehetünk szemtanúi ma, vagyis csütörtök este, 10–11 óra körül, amikor a Föld néhány szomszédját is megfigyelhetjük. Megfelelő távcső nélkül nem lesz akkora az élmény, de anélkül is szemügyre vehetjük a szuper hármast. A Vénusz-sarlót, majd a vörös színben pompázó Mars bolygót. Égi kísérőnk a Hold, dagadó formát ölt már. Erről előrejelzésében a Svábhegyi Csillagvizsgáló ír. Akik maximális mértékben szeretnék átélni az élményt, látogassanak el valamelyik csillagvizsgálóba, ahol megnézhetőek szomszédaink, persze az sem rossz ötlet, ha valamelyik barátunk rendelkezik ilyen távcsővel. 

csillagok, csillagos ég
Érdemes lesz ma is fürkészni az eget Fotó: Pexels

Az esthajnalcsillagként is emlegetett Vénusz földöntúli fényessége páratlan lehet, ezután szabad szemmel is látható külső bolygószomszédunkhoz, a Marshoz fordulhatunk, amelynek a vöröses színe lélegzetelállító látványt nyújthat mindannyiunknak. A különleges színt a felszínén lévő vas-oxid okozza. A bolygókorong kékesszürke tengereit a bazaltos szálkőzet, a világos narancssárga terra területeket pedig a vastag marsi por okozza.

A Hold esetében különösen érdekes lehet számunkra a 110 km átmérőjű Gassendi-kráter, amely a Nedvesség Tengere északi szélén fekszik és 110 km átmérőjű. Persze ehhez már távcső szükséges. A lávával feltöltött alján megpillanthatjuk a hatalmas rianásait, amik a kráterfenék süllyedése és zsugorodása során keletkeztek. Ezután ha kicsit délebbre tekintünk, a Schiller- krátert vehetjük górcső alá. A 179 km hosszú, de mindössze 71 km széles elnyúlt kráter kialakulását egy lapos szögben becsapódó kisbolygónak köszönheti. Északkeleten a falai meredekek, míg délnyugati fala teraszos elrendezésű.

A Hold északi vidékét is megnézhetjük, ahol a prímán megfigyelhető Copernicus- kráterre fókuszálhatunk. A 93 km átmérőjű kráter igazi jól felépített állatorvosi ló: sugársáv rendszerek, rianások, sok teraszból álló sáncfal, és központi csúcs is rejlik benne. Itt minden megtalálható, ami egy nagy krátert igazán ellenállhatatlanná tehet.

A legtöbb égitestet akár szabad szemmel is megpillanthatjuk. Távcsőben pedig két tucat laza, de annál fényesebb csillagban gyönyörködhetünk, melyek betöltik az egész látómezőt. Természetesen ahhoz, hogy maximális élményben lehessen részünk elsősorban az égiek segítségére is szükség lesz. A koponyeg.hu időjárási előrejelzése szerint csütörtökön sok napsütésre, kevés gomolyfelhőre számíthatunk. Esetleg néhol fordulhat elő zápor. Az északnyugati szél megélénkül, 25 fok körül alakul a hőmérséklet, így minden adott lehet, ahhoz, hogy felejthetetlen élményben legyen részünk.
 





 





Ezeket olvastad már?
Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás