Ez lesz ma: Változások a budapesti tömegközlekedésben





Átadták az M3-as metró utolsóként felújított szakaszát is, ezért megváltozik a tömegközlekedés rendje. A metrófelújítás 2017-ben kezdődött és idén május 22-én fejeződött be.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.23.
Módosítva: 2023.05.23.
ez lesz ma tömegközlekdés Metrófelújítás M3-as metró

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció alatt teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: többek között új vágányokat, és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket és szigetelték az alagutakat.

Budapest, tömegközlekedés, metrófelújítás, szerelvény, metrókocsi, M3-as metró, 3-as metró,
Az M3-as metró felújítása 2017-ben kezdődött. Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

A felújításnak köszönhetően minden állomás és megálló új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre. Ennek keretében lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be, hogy a mozgásukban korlátozott emberek is tudják használni a metrót, illetve taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozott emberek közlekedését.

Az ország legforgalmasabb kötöttpályás útvonalának számító M3-as metró felújítása a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomások megnyitásával fejeződött be. Május 22-től már mindennap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok. A rekonstrukció befejezése után szinte egy vadonatúj metrót kapnak vissza a budapestiek és a fővárosba látogatók.

Nem közlekednek tovább az állomáspótló járatok

Az állomások megnyitásával egy időben, május 22-én délután változott a felszíni közlekedés is. Az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok a továbbiakban nem közlekednek. Május 23-tól, keddtől a 34-es és a 106-os buszok újra a Göncz Árpád városközponttól indulnak és oda érkeznek.

Változik az 1M villamos jelzése is: június 1-jétől 1A jelzéssel, de továbbra is a Bécsi út/Vörösvári út és a Népliget között járnak a villamosok.

A BKK közleményében kiemelte: Jelentős változások lépnek életbe a forgalmi rendben a pótlóbuszok számára használt sávok átalakításával az észak-déli tengelyen. A mostanra feleslegessé váló buszsávok átalakításával egyszerre cél, hogy ne növekedjen a belváros forgalmi terhelése, hogy biztonságosan lehessen kerékpározni az Üllői és a Váci út mentén és hogy csökkenjen a torlódás mértéke a belvárosban.

A közlekedési szakemberek olyan csomóponti kialakításokat és lámpaprogramokat terveztek, amelyek egyszerre célozzák a belvárosi területek dugómentes, de az elmúlt évek forgalmának megfelelő közlekedését – olvasható.

Közölték, a metrópótlás végével jelentősen fejlődik a kerékpáros közlekedés is: a belvárost átszelő észak-déli tengelyen eddig csak szakaszosan lehetett biztonságosan biciklizni, az új forgalmi rendnek köszönhetően teljesen átjárható lesz a belváros észak-déli irányban.

Az Üllői úton a buszsávok helyét új, biztonságos kerékpársávok veszik át a Kálvin tér és a Népliget között, a Váci úton pedig a Nyugati tér és a Gogol utca között. A kerékpársávok biztonságát – ahol lehetséges – műanyag terelőoszlopok biztosítják majd.

Az új forgalmi rend kialakítása a Kálvin tér irányába tartó kiskörúti buszsávok megszüntetésével kezdődött, és következő lépésként a hétvégén helyreáll a Bajcsy-Zsilinszky út korábbi forgalmi rendje is.

A buszsávok felszámolása ütemezetten zajlik, több helyszínen, azonban az ideiglenesen kialakított megállóhelyi peronok elbontása miatt a munkálatok több héten át is tarthatnak.

A kerékpársávok kialakítása várhatóan június elején indul, és szakaszokban valósul meg július végéig. A sávok felfestése és a műanyag elhajló terelőoszlopok elhelyezése lehet gyorsabb, míg a kisebb átépítéssel járó szakaszok kialakítása több időt igényelhet.

A Nyugati téren, valamint az Astorián létesülő új zebrák várhatóan az év második felében készülnek el teljes körűen.

A fővárosi önkormányzat és a BKK megköszönte a budapesti közlekedők türelmét.

Május 22-én délutántól már minden állomáson megállnak a teljes vonalon közlekedő szerelvények – tudatta a BKK utasaival.

Évfordulók és előrejelzések május 23-án:

„Az angolok egy hétre jöttek és 7-1-re mentek!”

Az angol válogatott az 1953. november 25-i, londoni 6:3-as mérkőzés után fél évvel, 69 évvel ezelőtt visszavágóra érkezett Budapestre. Sebes Gusztáv készítette fel a magyar válogatottat. A mérkőzést hatalmas érdeklődés előzte meg, a magyar közönség látni akarta, amit előtte csak rádióban hallott vagy újságban olvasott. Az angolok biztosak voltak benne, hogy a magyar csapat nem tud ismét olyan kiemelkedően játszani. Azonban talán még nagyobb fölényben játszottak a magyarok. „Az angolok egy hétre jöttek és 7-1-re mentek!”

89 éve lőtték le a híres Bonnie és Clyde bűnözőpárost

1934. május 23-án végzett Louisiana és Texas állam közös rendőri különítménye a világ egyik leghíresebb bűnözőpárosával, Bonnie Parkerrel és Clyde Barrow-val, miután Sailes városának közelében rajtuk ütöttek lopott autójukban. Két éves működésük során számos bankot raboltak ki. Megöltek 13 embert és számtalan sebesültet hagytak maguk után.

Ilyen időnk lesz ma

Kedden eleinte napos, fátyolfelhős időnk lesz, amit követően északnyugat felől egyre több gomolyfelhő érkezik a térségbe. Szórványosan várhatók zivatarok, záporok. A nappali hőmérséklet 25 Celsius-fok körül alakul majd. Nyárias melegre számíthatunk szerte az országban – jelezte előre a Köpönyeg.

Forgalomkorlátozásra kell számítani Budapesten

Filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás van május 21. és 23. között Budapest V. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesítette a járművezetőket, hogy milyen forgalmirend-változásokra kell figyelniük.

Tilos megállni május 23-án 10 óráig a Budapest V. kerületében, a Március 15. tér Erzsébet híd alatti parkolóban.

Emellett időszakosan lezárják május 23-án 0 órától hajnali 5 óráig a Budapest V. kerületében, a Belgrád rakpartot a Március 15. tér magasságában.





 

 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes koporsót vitt a Nyugati aluljáróban 4 fekete ruhás alak – Fotó

Rejtélyes koporsót vitt a Nyugati aluljáróban 4 fekete ruhás alak – Fotó

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

Orbán Viktor: "Békét kell teremteni" – Kaposváron folytatódott az országjárás

Orbán Viktor: "Békét kell teremteni" – Kaposváron folytatódott az országjárás

Rémület Budapesten: Felmászott egy ember a Szabadság hídra, azonnal rohantak a tűzoltók

Rémület Budapesten: Felmászott egy ember a Szabadság hídra, azonnal rohantak a tűzoltók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás