„Félelmemben bemenekültem a lakásba” – egyre nagyobb veszély fenyegeti a budapestieket





Szabadtéren mindenképp érdemes jobban vigyázni az elkövetkező időszakban a varjakra, ugyanis fiókareptetési szezon van.



Megosztás
Szerző: M.N.
Létrehozva: 2023.05.19.
varjútámadás madarak veszély

Kezd egyre jobban eldurvulni a varjúveszély Budapesten. Ahogyan korábban már írtunk róla, bicikliseket, babakocsit toló nőt ijesztgettek, most pedig már egy erkélyen üldögélő fiatalt és a kutyásokat is megtámadták a nagy testű madarak. Kerületenként eltérően, de több helyen is kihelyeztek már szórólapokat, ami figyelmezteti a járókelőket a varjútámadásokra.

A szemtelen madarak kifosztják a budapesti kukákat is /Fotó: Dobak Judit Piroska

Fiókáikat védik a varjak 

Tudnunk kell, hogy a dolmányos varjú egy nagy testű, mindenevő madár, amely kisebb állatokat és növényi eledelt is előszeretettel fogyaszt, de a kukák kifosztásától sem rémül meg. Ez a szürke madár akár félméteresre is megnőhet, ráadásul nagy, hegyes, erős csőre van. Egyáltalán nem fél az embertől, sőt olyan fejet vág, mint aki érti, hogy mit mondunk neki. Általában a varjúszezon májusban szokott kezdődni, a dolmányos varjak fiókareptetésekor. Ebben az időszakban érdemes jobban figyelni rájuk, hiszen élvezettel rontanak rá az emberre.

Elfoglalták az erkélyt 

Már többen jelezték, hogy séta közben támadt rájuk egy varjú, most pedig egy fiatal számolt be a Metropolnak, miszerint őt a saját erkélyén lepték meg az állatok.

Zöld, parkos környezetben lakom a XIII. kerületben

– kezdte lapunknak Lilla.

„Kimentem az erkélyre dohányozni, leültem, és élveztem a jó időt. Aztán a következő pillanatban azt vettem észre, hogy teljes sebességgel repül felém egy varjú. Egyenesen nekem szállt, csapdosott a szárnyával, én pedig kapálóztam. Érdekes látványt nyújthattunk együtt. Végül én félelmemben bemenekültem a lakásomba, és az ablakból figyeltem az állatot. Nem akartam hinni a szememnek, de »szólt« a cimboráinak, ugyanis másodpercekkel később több varjú is megjelent, és elfoglalták az erkélyemet” – zárta.

Óbudán a Kiscelli utcában plakát jelzi a varjútámadást – Fotó: Facebook

Ők is játszani akarnak a kutyafuttatóban

A fiókák védelmében a félelmet nem ismerő madarak az emberek mellett állatokra is rátámadhatnak. Lapunknak Zoltán mesélte el, mit tapasztalt az egyik budapesti kutyafuttatóban

Azért közelről elég rémisztőek ezek a nagy csőrű állatok

 – kezdte.

„A kutyafuttatóban például többször meggyűlt velük a bajunk. A legtöbb fa tele van varjúfészekkel, és nyilván a fiókáikat védik. Többször is előfordult már, hogy az éppen együtt játszó kutyákra is rátámadtak a varjak. Ugyanakkor nem csak bántanak minket, például az én kutyámmal imádnak »játszani«. Azt szokták csinálni, hogy lerepül hozzá, a kutya meg rohan utána. Majd ha hátat fordít neki az eb, meghúzza finoman a csőrével a farkát, és fogócskáznak tovább” – meséli.

Mit tehetünk, hogyha egy varjú támad ránk

Lapunk korábban felkereste Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjét a dolmányos varjakkal kapcsolatban.

Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak májusi fiókareptetésekor számíthatunk esetleg félelmet keltő madártámadásra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik. Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét. Kivédeni ezeket a varjútámadásokat nem lehet, mivel ez egy természetes viselkedése a madaraknak. Nem kell megijedni, szembe kell fordulni a madárral, rá kell kiabálni, ha van a kezünkben valami, oda kell csapni

 – tanácsolta Orbán Zoltán.





 





Ezeket olvastad már?
Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás