„Feri bácsi majd megcsinálja olcsón” – csaknem 90 évesen is aktív az esztergályos mester – videó

Hell Ferenc 70 éve esztergál, és amíg bírja szusszal, nem is akarja abbahagyni. A 87 éves mesterember nem mindennapi hobbijáról is mesélt nekünk.Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.05.05.
Módosítva: 2023.05.05.
XXII. kerület szakma hivatás idős bácsi videó

Hell Ferenc 87 éves kora ellenére mindennap esztergál, és nem is akarja abbahagyni, míg bírja szusszal. A tapasztalt mestert XXII. kerületi műhelyében látogattuk meg, ahol lelkesen mesélt szeretett szakmájáról, amit már 70 éve űz.

Feri bácsi hét évtizede van a szakmában – Fotó: Bánkúti Sándor

Feri bácsi vadászként képzelte el magát, de rájött, hogy túlságosan sajnálja az állatokat, ezért inkább esztergályos lett; mindennek már 70 éve. '97-ben ment nyugdíjba, de otthoni műhelyében folytatta szeretett szakmáját, amire inkább mint hivatásként tekint. Autó- és motoralkatrészeket alkot családjának, és szívesen elkészít bármit megrendelőinek is. Hobbija pedig a motorfelújítás.

Az esztergapad azért van a műhelyemben, mert a fiam öt évet, az unokám hat évet autocrossozott és amikor nyugdíjba mentem, már nem volt mivel dolgozni. Stikában bent a munkahelyen esztergáltam én dolgokat, amikor még a fiamnak kellett. De itthonra azért vettem egy padot, hogy az unokámnak is tudjak esztergálni

– mesélte a Metropolnak.

„Feri bácsi majd megcsinálja olcsón”

A kerületben sok visszajáró kuncsaftja van a mesternek, akik abban bíznak, hogy még sokáig számíthatnak rá.

Egyik a másiknak mondja, hogy hát menj oda, Feri bácsi majd megcsinálja olcsón, ha hozol neki két sört, aztán jó. Mondják, hogy Feri bácsi még egy darabig bírja!

Feri bácsi fiatal korában az esztergapad mellett – Fotó: Bánkúti Sándor

„Sokat kell gondolkodni”

Hell Ferenc szerint a fiatalabb generációt már nem igazán érdekli a kézi esztergálás, hiszen vannak gépek, amik helyettesítik az embert; de ő azt vallja, hogy a legjobb masinák sem tudnak mindent, hiszen volt, hogy ő sokkal pontosabban készített el egy tárgyat, mint a modern, drága precíziós műszerek.

Sokat kell gondolkodni, hogy mi hogy jöjjön ki és ez egy érdekes dolog

– mesélte. „Például a féktárcsákat már nem csináltatják meg. Ah, hát elmegyünk és veszünk egy újat jelszóval. Pedig amit meg lehet csinálni, az ember azt megcsinálja.”

Feri bácsi hobbija a motorfelújítás – Fotó: Bánkúti Sándor 

Míg él, esztergálni fog

Feri bácsi gondolni sem akar rá, hogy végleg nyugdíjba menjen az esztergagép mellől. Szerencsére az egészsége is jól szolgál, és amíg bírja, esztergálni fog.

Talán egyszer majd itt találnak az esztergapad mellett fekve

– mondta az esztergályos.

A Metropol videójában megnézheted, hogy esztergál Feri bácsi:

 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás