Most végre kiderül, hová kerül a szelektíven gyűjtött szemét





Leszámolhatunk a városi legendával, miszerint nem érdemes külön gyűjteni a szemetet, úgyis összeöntik. Sárga kuka, kék kuka? Sokszor rossz helyre dobják a szemetet a fővárosiak is.



Megosztás
Szerző: Sz. Z.
Létrehozva: 2023.04.16.
Módosítva: 2023.04.16.
szelektív hulladékgyűjtés

Már tíz éve házhoz jön Budapesten a szelektív hulladékokért a kukásautó, de még mindig makacsul tartja magát a városi legenda: mindegy, hogy milyen színű kukába dobjuk a szemetet, a végén úgyis összeöntik az egészet. 

A szelektív hulladékból préselt óriás bálákat árverésen értékesítik Fotó: Metropol

Lapunk bekukkanthatott Kőbányán az új Hulladékválogató Műbe, ami most kezdte meg működését. A korszerű hulladékválogató évi 15 ezer tonna szelektíven gyűjtött hulladék szétválogatását teszi lehetővé. A szétválogatott hulladékokat aztán nyersanyagként tovább irányítják feldolgozó vállalatokhoz, ahol új termékeket állítanak elő belőlük. 

A kőbányai hulladékválogató Fotó: Metropol

Sajnos azonban otthon nem mindenki figyel a szelektív hulladékgyűjtésre. A szakemberek azt tapasztalják, hogy a sárga kukákba dobott hulladékok csaknem 60 százaléka nem oda való. A műanyag- és a fémhulladékok mellett előszeretettel dobálnak a sárga gyűjtőedényekbe használt pelenkát, megunt sportfelszerelést és régi videókazettát is. Ez utóbbi különösen veszélyes, mert ezek a szalagok egyenesen gyilkolják a hulladékok szétválasztására szolgáló gépezetet. Ezért, ha a válogatósoron feltűnnek a hulladékok között, le kell állítani a futószalagot – amire sajnos sokszor kerül sor.

A most átadott létesítmény a beérkező szelektíven gyűjtött hulladékból nyolcféle anyagot képes előállítani, és továbbadásra előkészíteni. A sárga kukák tartalmából kollégáink előbb kézzel válogatják ki az oda nem illő darabokat, majd ezt követik a gépesített feldolgozás fázisai

– magyarázta a válogatómű technológiájának lényegét dr. Kiss Tibor, a Budapesti Közművek hulladékgazdálkodási főigazgatója. Ezután a PET- palackokból és más újrahasznosítható anyagokból külön-külön összepréselt óriás bálákat két-három havonként árverésen értékesítik.

A fejlesztések révén a Budapesten begyűjtött hulladék több, mint 70 százalékát lerakás helyett valamilyen technológiával hasznosítja a cég, így évről évre mind több hulladék kerülhet vissza a körforgásba. Ez az arány még tovább javulhat, ha a sárga és kék kukák gazdái is nagyobb odafigyeléssel válogatjuk hulladékukat. 

Az otthoni sárga tartályok kizárólag a csomagolási hulladékok gyűjtésére szolgálnak. Ezekben a fém (italos- és konzervdobozok) és a csomagoláson 1, 2, 4, 5-ös kódszámmal ellátott műanyaghulladékokat, valamint nejlonzacskókat és italos kartondobozokat gyűjtsük.





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás