Elképesztő mérnöki bravúr kell ahhoz, hogy elmondhassa miséjét a pápa Budapesten





Ellentmondásos hírek jelennek meg Ferenc pápa egészségi állapotát illetően.



Megosztás
Szerző: KKP
Létrehozva: 2023.04.21.
Módosítva: 2023.04.21.
pápa mise Kossuth tér Ferenc pápa

Tény, hogy a katolikus egyház feje már 86 éves, és több komoly műtéte is átesett. Mivel több fotó is bejárta a világot, melyen kerekesszékben látható, egyesek tudni vélik, hogy Szent Péter utóda lebénult. Ez azonban nem igaz, hiszen a pápa képes járni, csak a lábai állandóan fájnak és hamar elfáradnak. Az egyházfő a magyarországi látogatása során is tolószékben ül majd.

FERENC pápa
Ferenc pápa hamar elfárad. Fotó: Angelo Carconi / MTI

Rámpát építenek neki
A Bors megtudta: már az is komoly mérnöki feladatnak bizonyult, hogy a pápai szentmise helyszínéül szolgáló, a parlament előtt kialakított ideiglenes színpadot akadálymentesítsék. Arra a helyszűke miatt nem volt lehetőség, hogy egy egyenes vonalú rámpát építsenek, ezért a feljárót többször megtörték.

Ezen a szerkezeten fogják az egyházfőt feltolni a trónusához. A szentmisét egyházjogi értelemben ő mutatja be, de az oltár körüli tevékenységet Erdő Péter bíboros végzi majd helyette. Ezek közül néhányat részletezünk, hogy érzékeltetni tudjuk, mi lenne túlságosan megterhelő a 86 éves egyházfőnek.

Hogyan celebrál az egyházfő?

A szentmisén a bevonuláskor a templomokban egyébként a papok rendszerint a tabernákulum felé fordulva a benne őrzött Oltáriszentség tiszteletére térdet hajlítanak, amire a beteg pápa nyilván nem képes. Ennek azonban ebben az esetben nincs lehetősége, hiszen a színpadon nem lesz tabernákulum. A szentmisének azonban van egy másik része is, melyen a bemutató papnak térdet kell hajlítania. A kenyér és a bor átváltoztatása után ugyanis felidézik az utolsó vacsorán történteket, illetve Jézus Krisztus szavait:

 „Vegyétek és egyetek ebből mindnyájan, mert ez az én testem, mely értetek adatik”. Ezt követően a pap felmutatja a kenyeret a híveknek, majd a paténára, egy kis tányérkára helyezi. A pap térdet hajlít, majd így szól: „Vegyétek és igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem kelyhe, az új és örök szövetségé. Ez a vér értettek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” 

Majd a pap ismételten térdet hajlít. Érdekesség, hogy a pap az utolsó vacsorán történteknek megfelelően a kenyeret egyébként megtöri, és egy darabkát a borba tesz belőle. Ez a mozzanat többes jelentésű: egyrészt azt fejezi ki, hogy a borban és a kenyérben is a teljes Krisztus van jelen, másrészt egy gesztus a keleti szertartású katolikusok felé, akik a szent vért és a szent testet egy kehelyben tartják a szent liturgia során.

Az eucharisztikus imát megelőzi a felajánlás. Ennek része, hogy a pap az oltárra teríti a korporálét, vagyis azt a kis abroszkát, amire a kehely és az ostya befogadására való tányérka, a paténa kerül. A pap rövid ima keretében felajánlja az áldozati adományokat, miközben az előkészített ampolnákból bort és vizet önt a kehelybe. Ezután a pap mindkét kezét a kehely fölé tartja, majd egy asszisztense egy kevés vizet önt az ujjaira, hogy az Úr lemossa a bűneit és megtisztítsa a vétkeitől.





 





Ezeket olvastad már?
Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás