Ferenc pápa nem egy luxusszállodában fog megszállni, hanem saját nagykövetségének épületében. A szentatya étkezéséről apácák gondoskodnak.
Nagy a készülődés az Apostoli Nunciatúrán, ahová hamarosan megérkezik Ferenc pápa. A fogadására minden el kell, hogy készüljön, a pápa szobájától a menüsor elkészítéséhez szükséges alapanyagoknak is.
A Ripost megbízható forrásból megtudta: a szerénységet képviselő egyházfőben fel sem merült, hogy valamelyik impozáns, ám méregdrága budapesti hotel szolgáltatásait vegye igénybe.
Ferenc pápa esetében leginkább az érseki palota, illetve az Apostoli Nunciatúra kerülhetett szóba, végül az utóbbit választotta.
Ahogy azt a Ripost megírta: a vatikáni nagykövetség egyébként nem foglalkoztat külön séfeket, mesterszakácsokat, és a pápalátogatás idejére sem kötnek szerződést luxuséttermekkel. Az egyházfő reggelijét, ebédjét és vacsoráját is apácák készítik majd. A szerzetesnőknek természetesen körültekintően kell eljárniuk, hiszen Ferenc pápa korábban vastagbélműtéten esett át, emiatt a mai napig szigorú, zsírszegény diétát kell követnie.
II. János Pál pápa 1991-ben járt először Magyarországon. Az ő egyik díszebédjét Pethes Alajos séf készíthette el. A már 80 éves mesterszakács jó szívvel emlékszik a megtisztelő feladatra, és a lapnak most elmondta, milyen komoly feltételeknek kellett az ételkészítésben részt vevőknek megfelelniük.
Folyamatosan tartanunk kellett a kapcsolatot a nunciatúrával, illetve a köztársasági őrezreddel. A főzési folyamatot egy katonaorvos is figyelemmel kísérte. A menüsort előre lefőztük, hogy a nunciatúra illetékesei megkóstolhassák és véleményezhessék.
„Az ételeket csak a próbafőzés után hagyták jóvá” – mondta Pethes Alajos, és hozzátette: azt is ellenőrizték, hogy valamennyi konyhai dolgozó, a kézilányokat, a kuktákat és a szakácsokat is beleértve rendelkezik-e orvosi igazolással.
„Vérmintát vettek tőlünk, hogy kiszűrjék az esetleges fertőző betegségeket. A Benczúr Hotel konyháján főztünk, a készételeket pedig átszállítottuk az Úri utcába, a Főegyházmegyei Hivatalba. Természetesen az ételmintákat is ellenőrizték” – fejezte be az ismert séf.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre