RETRO RÁDIÓ

Gránátalmás és sárgabarackos is lehet a Főváros Tortája – ekkor lehet majd megkóstolni





A főváros egyesítésének 150. évfordulójára keresik a jubileumot megtestesítő édességet.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.03.09.
ez lesz ma 150 éves Budapest torta Budapest

Keresik Budapest tortáját! A különleges pályázat célja, hogy Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján olyan ünnepi tortával tisztelegjenek Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői a három városrész egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a tortákban. A „Pest” csoport alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki: csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge. A „Buda” csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió.  Végül az „Óbuda” csoportba kerültek az 1870–1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai és fűszerei: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom. A kötelező elemek mellett az ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amik szintén jellemzőek voltak erre a korra, például az eper, málna, grillázs, nugátok, likőrök, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye, vagy a meggy.

Május végéig lehet nevezni

A szervezők legfeljebb negyven tortát tudnak fogadni, így érdemes igyekezni a jelentkezőknek. Az ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Nevezni május 30-ig lehet. Az első zsűrizést szeptember közepére, a döntőt október közepére tervezik. A nagyközönség november 17-én kóstolhatja meg a Budapest 150 tortát.

torta, sütemény, édesség
Szigorú kritériumoknak kell megfelelnie a Budapest 150 tortának. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Melegedés jön széllel és záporokkal

A ma reggeli 6 fokról délutánra 17 fok köré melegszik a levegő, ám a tavaszi enyheség élményét két dolog fogja tönkretenni: az erős szél és a záporok. Az időnként megnövekvő felhőzetből ugyanis kora estig eshet az eső, de ne féljünk, a nap is fog sütni. Az élénk, időnként erős nyugati légmozgás viszont sokat ront majd a hőérzetünkön. Ilyenkor ember legyen a talpán, aki eltalálja, hogy öltözzön föl...

Megszűnik a 109-es busz

Kihasználatlanság miatt megszünteti a BKK a 109-es buszjáratot a Batthyány tér és Óbuda, Bogdáni út között március 18-tól. A BKK azért döntött a járat megszüntetése mellett, mert azzal párhuzamosan több kötöttpályás járat is van. Helyette ezentúl még gyakrabban, csúcsidőben hat-hét percenként fog járni a 9-es autóbusz, de a fővárosi cég a 17-es, 19-es és a 41-es villamosok, valamint a H5-ös HÉV igénybevételét javasolta.

Komposztáló pályázat a XVIII. kerületben

Holnapig, azaz március 10-ig lehet pályázni komposztáló edényre, esővízgyűjtőre, zöldségpalántákra és virágokra Pestszentlőrincen. Pályázni online formában lehet, az önkormányzat honlapján elérhető űrlapok segítségével. Az önkormányzat a Helyi Környezetvédelmi Program keretében biztosítja ingyenesen a sikeresen pályázó kerületi lakosok és intézmények részére a tárgyakat és növényeket.

Ágaprítási program indul Hegyvidéken

Már lehet jelentkezni az ingyenes ágaprítási programra a XII. kerületben. Fontos, hogy lakcímenként legfeljebb 10 köbméter zöldhulladék aprítása díjmentes, és egy címről csak egyszer lehet jelentkezni. A vállalkozó csak megfelelően összerendezett és összekészített (nem összekötött), frissen (egy évnél nem régebben) vágott és maximum 20 centi átmérőjű gallyakat darál le.

Ivartalanítják a kóbor macskákat Rákosmentén

A kóbor macskák túlszaporodásának megakadályozása érdekében idén is folytatódik a Rákosmente önkormányzata által indított akció még a kora tavaszi ivarzás és ellés előtt annak érdekében, hogy megakadályozhassák az újabb, robbanásszerű szaporulatot. A macskák fájdalom- és sérülésmentes befogását és elszállítását a programban részt vevő állatorvosi rendelőintézetekbe hivatásos állatbefogó hajtja végre.

Komposztáló láda
Fontos a környezetvédelem, ezért pályáztat komposztáló edényekre a XVIII. kerületi önkormányzat Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Közlekedési változások csütörtökön

  • Tilos megállni 6 és 14 óra között a VII. kerületben, az Erzsébet körút páratlan oldalán a Rákóczi út és a Dohány utca között.
  • Ugyancsak tilos lesz a megállás 6 és 15 óra között a II. kerületben, a Ganz utca páros oldalán a Bem felső rakpart és a Fő utca között.
  • Csepelen a Weiss Manfréd úton a Szikratávíró utca közelében útszűkületre számítsanak, mert javítják a vízvezetéket.
  • Várhatóan péntek délutánig csőtörés miatt a 141-es autóbusz a Savoya Park felé terelve, a Mező utca–Széchenyi utca útvonalon közlekedik. A Széchenyi utca megállót áthelyezik a Széchenyi utca után.
  • Előreláthatólag holnap estig áthelyezték a Gyöngyösi utca M felé közlekedő 105-ös és 178-as autóbusz József Attila tér megállóját a Gyöngyösi utcába a Násznagy utca után.
  • Péntek reggelig lezárják a fél útpályát a pesti alsó rakparton a Lánchíd közelében a híd felújításához kapcsolódó munka miatt. A két irány forgalma felváltva, jelzőőrös irányítással haladhat.
  • Péntek délig lezárják a középső sávot a Könyves Kálmán körúton a Rákóczi híd felé a kocsiszínnél gázvezeték-javítás miatt.
  • A máról holnapra virradó éjszaka a XVI. kerületi Csömöri úti felüljárón irányonként csak egy-egy sávban lehet közlekedni burkolatjavítás miatt 20 órától hajnali 4 óráig. A BKK előzetes tájékoztatása szerint pénteken 6 órától vasárnap 23 óráig lezárják a felüljárót, azon csak a BKK és a Volán járatai hajthatnak át.
Útszűkület nehezíti a közlekedést több helyen a városban Fotó: Baranyai Attila

Programajánló

Viseletvarró kör

Újpesten a Megyeri Klubban (Megyeri út 207/D) indul alapfokú viseletvarró kör. A jelentkezők megismerkedhetnek a népi szabás és díszítés alapjaival: népi öltésmódok mintakendőn, ingváll és szoknya készítése. Igény szerint kezdő csoportot indítanak. A kezdő foglalkozás 15.30-tól 17.30-ig, a haladó csoport pedig 17.30-tól 19.30-ig tart.

Ripoff Raskolnikov Band koncert

Ripoff Raskolnikov 18 éves korában nekivágott a világnak, utcazenészként járta az európai országokat. Szuggesztív játékát és különleges színpadi megjelenését először 1987 novemberében láthatta a hazai közönség, azóta szerves részévé vált a hazai zenei életnek. Dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát lefedik. Ma este 8 órától a Gödör Undergroundban (Király utca 50.) ad bandájával koncertet.

Privát Színpad – Jónás Vera & Závada Péter

A titkos helyszíni koncertek folytatódnak, most zene és irodalom találkozik egymással este 7 órától. Jónás Vera és Závada Péter közös workshopja hátat fordít a hagyományos zenés versfelolvasásnak: kísérletezik, kockáztat, próbára tesz műfajt, előadót és hallgatót egyaránt. A koncerthelyszín szokás szerint csak reggel derül ki a látogatók számára. 





 





Ezeket olvastad már?
Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás