RETRO RÁDIÓ

Így tölti napjait az újbudai rendőrgyilkos az elmegyógyintézetben





Büntethető-e a rendőrgyilkos? Erre a kérdésre keresik a választ a szakemberek az IMEI-ben.



Megosztás
Szerző: KKP
Létrehozva: 2023.02.17.
Módosítva: 2023.02.17.
rendőrgyilkosság tragédia újbuda

Tesztekkel és egyéb módszerekkel vizsgálják a rendőrgyilkos elmeállapotát az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI). Az ügyészség indítványozta Sz. Szilárd letartóztatásának három hónappal való meghosszabbítását, és azt az IMEI falain belül hajtsák végre. 

rendőrgyilkosság, Újbuda
Rendőrök özönlötték el a gyilkosság helyszínét – Fotó: Bors

Mint azt a Bors megírta, január 12-én éjjel a férfi az Újbudai Lecke utcában levő társasházban démonjárásra hivatkozva őrjöngeni kezdett, több szomszédjához bezörgetett, majd megpróbálta betörni egy idős asszony lakásának ajtaját. A helyszínre riasztott rendőrök közül hármat megkéselt, egyikükön, az esküvőjére készülő, 29 éves Baumann Péteren halálos sebet ejtett. Az elkövető megpróbált a helyszínről elmenekülni, az egyenruhások csak az utcán tudták megállítani lőfegyverhasználattal. Lábsérüléssel szállították kórházba, ahol a Borsnak sikerült szóra bírnia.

Általában tiszta a lelkiismeretem” – mondta, miután a bekötözött végtagját kitakarva megmutatta, hogy nem igaz az a terjedő hír, mely szerint a meglőtt lábát amputálni kellett. A gyógyintézményből aztán átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, ugyanis a bíróság elrendelte, hogy a letartóztatását ott hajtsák végre. 

Ez azért fontos, mert a büntethetőségének megállapításához ki kell deríteni, hogy a bűncselekmények elkövetésének pillanatában beszámítható volt-e, illetve az általános elmeállapotából kifolyólag felelősségre vonható-e?

Így vizsgálják az újbudai rendőrgyilkos épelméjűségét

Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus a Borsnak elmondta, miből áll egy IMEI-ben fogva tartott vizsgálata.

A szakembereknek azt kell megállapítania, hogyan működik a vizsgált személy személyisége.

Arra a kérdésre is keresik a választ, mi lehetett a tettes indítéka, illetve mi állhatott annak hátterében" – fogalmazott a szakember.

„A vizsgálatokat projektív tesztekkel végzik. Ilyen a Rorschach-, illetve a Szondi-teszt. Előbbi során különböző tintapacákról kell megmondania, hogy mi jut róluk a vizsgált személy eszébe. Utóbbi keretében arcképeket mutatnak neki, és ki kell választania a legrokonszenvesebb, illetve legkevésbé szimpatikus embereket. Ezek alkalmasak arra, hogy kiderüljön, hogy fennáll-e valamilyen elmezavar vagy elmebetegség, és ha van, az mennyire befolyásolta az illetőt a cselekmény elkövetésében" – magyarázta dr. Makai Gábor.

Sz. Szilárd, rendőrgyilkosság
Sz. Szilárd kijelentette: a lelkiismerete tiszta – Fotó: Bors

Az elkülönített fogvatartottat tartósan megfigyelik. Többek között abból a szempontból, hogy hogyan reagál különböző szituációkra. Hogyan viselkedik, milyen érzéseket mutat. Az is információnak számít, ha a célszemély bizonyos kérdéseknél megtagadja a válaszadást. Figyelik, hogy az illető hallucinál-e. A vizsgálatokat akár többször is elvégzik, a fogvatartottal pedig többször, mélyen elbeszélgetnek. Részletesen leírják a személyiségjegyeit, hogy egy átfogó személyiségrajzot adhassanak róla. Ez a fajta diagnosztika átverhetetlen.

„Kizárható, hogy bárki is rejtőzködve képes maradni” – fejezte be a szakpszichológus.

 





 





Ezeket olvastad már?
Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás