RETRO RÁDIÓ

Lesz Magyarországon veszélyes földrengés? Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát





A törökországi földrengés miatt egyre többen aggódnak, hogy országunkban is nagyobb földrengésekre számíthatunk-e a közeljövőben. Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, ami megnyugtató válasszal szolgált.



Megosztás
Szerző: P.P.
Létrehozva: 2023.02.20.
mesterséges intelligencia chatgpt

A mesterséges intelligencia (MI) sokszor megpróbál kitérni a válaszok elől és hosszas körmondatokban válaszol, azonban most egészen megnyugtató válasszal szolgált nekünk. 

Earthquake In Turkey
Földrengés Törökországban Fotó: UMIT TURHAN COSKUN

Mit gondol a mesterséges intelligencia?

Megkérdeztük a ChatGPT-t, hogy lesz-e veszélyes földrengés Magyarországon:

Magyarország egy olyan ország, amely általában nem tartozik a földrengésveszélyes területek közé, mivel az ország területének nagy része az európai kontinentális lemez tetején tartózkodik. Azonban az elmúlt évtizedekben Magyarország területén több földrengést is észleltek, bár ezek általában nem voltak erősek és nem okoztak nagyobb károkat.

Azonban, nem lehet teljes bizonyossággal kizárni a jövőbeni erősebb földrengések lehetőségét sem, bár az esélye ennek igen alacsony. Fontos megjegyezni, hogy a földrengésveszély függ a földrajzi helytől, az adott terület geológiai sajátosságaitól, valamint a helyi földmozgásoktól, amelyek változóak lehetnek.

Ha azonban bármilyen aggálya van a földrengés veszélyével kapcsolatban Magyarországon, akkor javasolt, hogy tájékozódjon a helyi hatóságoktól, illetve vegye fel a kapcsolatot a földtudományi intézetekkel, amelyek adhatnak további információkat és tanácsokat

– tette hozzá a MI.

Mi a valóság?

Ugyan hazánkban egyáltalán nem gyakoriak a földrengések, a szomszédos országokban – például Horvátországban – bekövetkező nagyobb rengéseket sokszor nálunk is lehet érezni. Pár napja Magyarország déli részén is érezni lehetett azt az 5,2-es erősségű földrengést, ami hétfő délután rázta meg Romániát. 

Mint korábban megírtuk, az országos földfizikai intézet (INCDFP) vezérigazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a hétfői esetnek nincs köze a törökországi földrengésekhez, mivel utóbbiak egy másik tektonikus lemezről indultak ki. 

Magyarország tágabb környezetének, Európa déli részének földmozgásait az afrikai és az európai lemez ütközése határozza meg – írja a foldrenges.hu. 

A szakportál hozzáteszi, hogy Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengést észlelnek, azonban erősebb rengéseket csupán 40-50 évente tapasztalunk. Amennyiben a földrengések ellen védekezni szeretnénk, érdemes földrengésbiztosan építkezni.





 





Ezeket olvastad már?
Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás