„Lepergett előttem az élet, ahogy lángolt a kamion" – Tamás mentette meg a balesetező kamionsofőr életét





Perceken múlt, hogy meg tudja menteni a valószínűleg durrdefektes kamionsofőr életét Tarcza Tamás. A férfi a Metropolnak elmondta: rengetegen gratuláltak neki, mégis rossz érzések kavarognak benne, amikor áthajt azon a pályaszakaszon.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.25.
Módosítva: 2023.02.26.
életmentés kamionos hős tűz

Jókor jó helyen volt annak a kamionsofőrnek az őrangyala, aki szerda reggel szenvedett balesetet az M3-as autópályán. Tarcza Tamás ugyanis éppen le tudott fékezni a felé sodródó gépszörny előtt, és ő rohant oda betörni a szélvédőt, hogy a sofőr ki tudjon szállni, mielőtt porig ég a kamion.

A szerdai balesetben kigyulladt kamion az M3-as autópályán Nyíregyházánál
Teljesen kiégett a kamion és a pótkocsi is Fotó: Bordás Béla / SZON

„A lángoló kamion csúszik felém”

Szerda reggel arról szóltak a hírek, hogy felborult és teljes terjedelmében kiégett egy kamion Nyíregyháza közelében az M3-as autópályán. A kamion valószínűleg durrdefektet kapott, így törte át a középső szalagkorlátot, majd sodródott át az ellenkező, Budapest felé vezető oldalra, ahol teljesen elzárta az autópályát. A fehérgyarmati Tarcza Tamást épp munkahelyi kötelességei sürgették, amikor egyszer csak arra eszmélt: egy oldalára borult kamion csúszik felé.

Nem sokkal a debreceni lehajtó előtt történt. Azt vettem észre, hogy a kamion átszakítja a szalagkorlátot, és csúszik felém, miközben lángol. Én körülbelül 125-tel haladtam, de így is satuféket kellett nyomnom, hogy biztonságosan meg tudjak állni. A kamion és a pótkocsi teljesen elzárta az úttestet, nem is tudtam volna továbbhaladni

– kezdte a Metropolnak Tarcza Tamás. A férfi szerint az volt a szerencséje, hogy a Véda kapuja felfogta a vezetőfülkét, ez állította meg a kamion sodródását. Tamás azonnal kiszállt és megnézte, van-e üzemanyag-szállításra vagy vegyi anyagra utaló tábla a pótkocsi oldalán. Mivel nem volt, odarohant a vezetőfülkéhez, majd rugdosni kezdte a szélvédőt. Ekkor a pótkocsi alja egyre jobban égett.

Tarcza Tamás, a szerdai kamionbaleset életmentője
Tamás volt az első, aki odaért a lángoló kamionhoz, így mentette meg a sofőr életét Fotó: Facebook / Tarcza Tamás

Lepergett előtte az élete

„Amikor elkezdtem rugdosni a szélvédőt, a sofőr akkor eszmélt fel, hogy baj van.”

A visszapillantóban talán látta, hogy a pótkocsi már 2-3 méteres lángokkal ég, és menekülnie kell. Meglátta, hogy próbálok rajta segíteni, és ő is elkezdte belülről rugdosni a szélvédőt. Sikerült egy akkora lyukat ütni rajta, amin ki tudott bújni a vezetőfülkéből. Ez úgy két percbe telt. Odakísértem az autómhoz, és megnyugtattam. Mire elértünk a kocsihoz, felrobbantak a tartályok, és már 6-8 méteres lángokkal égett az egész.

„Talán ez lehetett a szerencséje, hogy a pótkocsi alja kezdett égni előbb, nem a tartályok” – emlékezett vissza a hős életmentő. Később a gumiabroncsok is robbantak, ahogy égni kezdtek, nagyjából négy perc alatt a komplett kamion lángokban állt. Ekkor Tamás és a többi autós elkezdett hátratolatni, nehogy egy robbanás következtében repülő alkatrész eltalálja őket.

Nem túlzok, előttem is lepergett az életem, miközben a lángok martalékává váló kamiont néztük

– mondta Tamás, akinek videóján 0:30-nál hallatszik egy robbanás a kamionból.

Otthon tört ki belőle a feszültség

A sofőr, akiről kiderült, hogy egy erdélyi magyar férfi, enyhébb fejsérüléssel úszta meg a balesetet. Életmentőjének a térde fájdult meg – de már csak otthon, hiszen mentés közben az adrenalintól nem érzett fájdalmat.

Mezítláb volt a fiú, így természetesen azonnal beültettem az autóba, fel ne fázzon. Bár vissza akart menni az irataiért és a telefonjáért, de azt mondtam neki, szó sem lehet róla

– szögezte le a növényvédelmi szaktanácsadóként dolgozó férfi, aki miután felszabadították az útpályát, elutazott egy előadásra, így el tudta terelni gondolatait a reggeli drámáról.

Erőt vettem magamon és megtartottam az előadást, így legalább nem a reggeli történés járt a fejemben. Végül otthon tört ki belőlem a feszültség, bevallom, elsírtam magam. Nagyon megviselt az eset, annak ellenére, hogy jól végződött. Még mindig beleborzongok, ha visszagondolok, mi történik, ha nem áll meg az autóm, vagy ha tovább csúszik a kamion

– sóhajtott Tamás, akit azóta is rossz érzés fog el, amikor áthajt a kamiont lefékező Véda-kapu alatt.

Húsz éve az ő életét mentette meg egy kamionsofőr

A hőstett miatt rengetegen gratuláltak Tamásnak, így tett a kamionsofőr családja és munkáltatója is.

Írt a srác édesanyja, de megköszönte a fuvarozó cég vezetője és a kollégái is, hogy megmentettem a sofőr életét. Ennyi köszönetet szerintem sosem kaptam még

hálálkodott a hős, akinek húsz évvel ezelőtt épp egy kamionos mentette meg az életét.

„Épp Jármi és Őr között vezettem. Mellettem egy stopos srác ült, akit Mátészalkán vettem fel. Én szabályosan haladtam a sávomban, amikor jött egy kanyar, és azt vettem észre, hogy egy wartburgos előzi a kanyarban a velem szembe jövő kamiont. Én satuféket nyomtam, a gumijaim füstöltek.

Már felkészültem a frontális ütközésre, amikor a kamionos berántotta magát és a rakományt az árokba, hogy az őrült wartburgos visszasorolhasson. Bár így is baleset lett a vége – az én akkori autómat tréler vitte el –, de egyikünknek sem esett baja. Így tulajdonképpen akkor egy kamionos mentette meg az én életemet, most pedig én mentettem meg egy kamionosét. Hát, ilyen az élet

– zárta a beszélgetést Tarcza Tamás.





 





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás