Kezdődik a busójárás, mutatjuk, hogy juthat el különjárattal Budapestről Mohácsra

Közvetlen járatokkal utazhatunk a farsangi időszak legkiemelkedőbb eseményére.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.17.
ez lesz ma busójárás közlekedés

Ha farsang utolsó hétvégéje, akkor busójárás! A mohácsi sokácok hosszú időre visszanyúló hagyománya idén ismét megelevenedik. A hétvége során számos kiállítás, népzenei bemutató, táncház és kézművesprogram várja a látogatókat, akár a saját busómaszkunkat is kifaraghatjuk. A csúcsot egyértelműen a vasárnap 14 órakor kezdődő busófelvonulás, az azt követő farsangi koporsó vízre bocsátása és a máglyagyújtás jelenti. A tágabban vett busójárás egészen húshagyó keddig, azaz február 21-ig tart.

Különjáratokat indít a Volánbusz

Szombaton és vasárnap Busó-expressz néven közvetlen járatok mennek a budapesti Népliget autóbusz-pályaudvarról Mohácsra. A buszok 7:05-kor és 9:05-kor indulnak. Mohácsról Budapestre 15:35-kor és 18:35-kor jönnek vissza a közvetlen járatok, ám vasárnap egy harmadik buszt is indítanak 17:35-kor. A különjáratok menetideje – ne ijedjen meg senki – 2 óra 50 perc. A Volánbusz felhívja a figyelmet: a tervezhető, kényelmes, ülőhelyes utazás biztosítása érdekében a járatokon kötelező helyfoglalás van érvényben, ezért a szükséges menetjegyeket érdemes elővételben megvásárolni. 

Ez a hétvége a busójárásról szól Fotó: Metropol

Változik a dél-budai buszközlekedés

Február 18-ától több buszjárat érinti Nagytétény-Diósd vasútállomást, és könnyebbé válik a Savoya Park megközelítése is. Szombattól a 33-as busz Nagytétény-Diósd vasútállomásig közlekedik, így jelentősen könnyebbé válik az átszállás a buszok és a vonatok között. Ezzel egyidőben a 13-as busz meghatározott reggeli menetei szintén érintik a vasútállomást.  A 133E busz ezentúl hosszabb útvonalon, az Erdélyi utca helyett Nagytétény, ipartelepig jár majd. Emellett új járat is indul a XI. kerületben: a 33A busz a reggeli csúcsidőben közlekedik majd a Móricz Zsigmond körtér és az Építész utca között. További részleteket olvashatnak a BKK weboldalán.

Drágulhat a Halászbástya

A budavári önkormányzat képviselő-testületi ülésére készült egy előterjesztés, amely megdrágítaná a Halászbástya felső kilátóteraszára való belépést. A terv szerint június 1-je és szeptember 30-a között a szokásos 9–19 órás díjfizető időszakot kitolnák 21 óráig, emellett a jegyárakat 20 százalékkal emelnék: a felnőttbelépő 1000 helyett 1200, a diák- és nyugdíjasjegy 500 helyett 600 forintba kerülne. Döntés február 23-án várható.

Felújítják a parkot

Elkezdődött a VI. kerületi Podmaniczky utca páros oldalán a növényzet rendezése és faligetté alakítása. Emellett elbontják az egykori kerítés omladozó maradványait is – ígéri az önkormányzat.

25 éve halt meg Wass Albert

Az egyik legismertebb erdélyi származású író 1998. február 17-én halt meg floridai otthonában. Wass Albert a második világháború után választotta az emigrációt: hét évig Németországban, majd 1952-től haláláig Amerikában élt. Regényeit, novelláit a kilencvenes évek második felétől fedezte fel a magyar irodalom. Legnépszerűbb műveit a tengerentúlon írta. 90 éves korában érte a halál, a rendőrségi nyomozás szerint öngyilkos lett.

20 százalékkal drágulhat a Halászbástya felső szintjére szóló belépő Fotó: Jászai Csaba / MTI

Közlekedési változások a hétvégén

  • Delegáció közlekedése miatt tilos megállni pénteken 12 órától 21 óráig az V. kerületben, az Apáczai Csere János utca páros oldalán a Vigadó tér és a Régi posta utca között.
  • Filmforgatás miatt tilos megállni péntek éjfélig a VII. kerületben, a Kertész utca 21–23. és 37. szám előtt. Emellett szakaszosan és időszakosan lezárják 17 és 22 óra között a Kertész utcát a Dob utca és a Király utca között.
  • Péntek estig útszűkületre kell számítani a VI. kerületben, a Zichy Jenő utcában a Nagymező utca közelében gázvezeték-javítás miatt.
  • A XIII. kerületben a Váci úton befelé a Lehel tér előtt lezárták a buszsávot este 8 óráig, mert csatornát javítanak.
  • Lezárják a XI. kerületben a Pázmány Péter sétányt filmforgatás miatt pénteken 21 órától szombat hajnalig. Kerülni az Irinyi József utca–Bogdánfy utca–Budafoki út útvonalon lehet.
  • Szombat hajnalig lezárták az I. kerületi Hess András téren a Fortuna utca irányába vezető utat toronydaru-javítás miatt.
  • Szombaton rövidített úton jár a 37A jelű villamos a Pongrácz úti felüljáró vizsgálata miatt. 7 és 17 óra között a villamos rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér és a Kőbányai garázs között jár. A Hidegkuti Nándor Stadion és az Élessarok között a 37A pótlóbusszal lehet utazni. A pótlóbuszok az Élessarok felé a Kőrösi Csoma Sándor úton közlekednek, csak az ellenkező irányban érintik a Kőbánya felső vasútállomás, a Halom utca és az Őrház megállóhelyeket. Kőbányáról a 9-es busszal, illetve a 28A villamossal is elérhető a belváros.
51-es villamos
Szombaton rövidített útvonalon jár a 37A villamos Fotó: Metropol

Programajánló

Éjszakai korizás

Szombat este jégdiszkó lesz a Városligeti Műjégpályán, így hajnali 1 óráig lehet szórakozni a jégen. Az este első felében a jégpálya rezidens dj-je, Antal Imi mixeli majd a legnagyobb slágereket, majd az éjszakai nyitva tartás alatt Regán Lili hozza el a legmenőbb zenéket. A rendkívüli nyitva tartásra csak az eseményre szóló jeggyel lehet bemenni, 16 év felett.

Helytörténeti előadás

A XVIII. kerületi Rózsa Művelődési Házban „Világváros alapítók a centrumban és a kertvárosban” címmel érdekes helytörténeti előadást hallhatnak szombaton reggel 9 órától. Az időutazást dr. Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum igazgatója tartja.

Nyílt nap az Óbudai Autóbuszgarázsban

Autóbuszos szakmai napot tart a BKV óbudai telephelyén szombaton 10 és 16 óra között. A látogatók a kiscsoportos bejárásokon megtudhatják, hogy lesz valakiből buszvezető, mivel foglalkozik a diszpécser, és hogy szerzik be az alkatrészeket. A nyílt napon tesztvezetésre is lehet jelentkezni, ennek feltétele a B kategóriás jogosítvány.

Házasság Heti programok:

  • Szombaton 16 órakor: Megújulás a házasságban: Kigyóssy-Bózsó Andrea lelkigondozó és Kigyóssy Örs mentálhigiénés szakember előadása nem csak házasoknak. Az előadás nyitott az egyedülállók számára is. Helyszín: Óbudai Metodista templom, Kiscelli utca 73.
  • Szombaton 17 és 21 óra között: Házas-társas-játék a Káposztási Családok Egyesülete szervezésében. Helyszín: Megyeri Klub (IV. ker., Megyeri út 207/D).
  • Vasárnap 10 órától: Házassági eskü megerősítése és a házaspárok megáldása a Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség templomában. Az istentiszteleten megismételik, megerősítik a házasságkötéskor a református templomban elhangzó esküt/fogadalmat előbb a férjek, majd a feleségek. Ezt követően a házaspárok közös áldásban részesülnek.
  • Vasárnap 17 órakor: Házasság – Kockázatok és mellékhatások címmel interaktív beszélgetés Csizy Dezsővel és Judittal. Helyszín: Naphegy Keresztény Központ (Dezső u. 12/B).
  • Vasárnap 18 órától: Záró szentmise a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás