RETRO RÁDIÓ

Ennyit ér ma egy diploma a felvételizők szerint





A korábbi évekhez képest idén új felvételi jelentkezési szabályok lépnek életbe. A Metropol kíváncsi volt, hogy a felvételizők mi alapján és milyen szakokat jelölnek meg idén.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.02.05.
Módosítva: 2023.02.05.
felsőoktatás egyetem jelentkezés felvételi

2023. február 15-én zárul le a szeptemberben induló szakokra beadható jelentkezések időszaka. Addig kell eldöntenie a jelentkezőknek, hogy milyen egyetemek milyen szakjai iránt érdeklődnek. A sorrendet később is módosíthatják majd, de új szakot február 15. után már nem jelölhetnek meg.

Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese. Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Az Oktatási Hivatal előrejelzése szerint az idei évben is toplistásak lesznek a gazdaságtudományi, a műszaki, a pedagógusi és az orvosi szakok. A leendő hallgatóknak ugyanakkor több változással is számolniuk kell.

Az idei évtől érvényes új pontszámítási és jelentkezési szabályok miatt 10-20 százalék közé tehető a jelentkezők számának növekedése

– árulta el a Metropolnak dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy:

A jogszabályi minimumpontszámok megszűntek, tehát a 280 (alapszak), a 240 (felsőoktatási szakképzés) és mesterképzés esetében az 50 pont, viszont a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy mégis meghatároznak minimumpontszámot.

Lapunk kíváncsi volt, hogy mit gondolnak a jelentkezők, ezért megkérdeztük őket arról, hogy mi alapján választanak majd. Az eddigi tanulmányaik, az érdeklődési körük, a leendő keresetük vagy pedig az áhított álommunka alapján állítják-e fel a sorrendet.

Kalocsai Noé Egerből az ELTE-t jelöli meg első helyen. Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Az ELTE mozgókép és filmkészítés szakjai érdekelnek, ugyanis ez az érdeklődési köröm már évek óta. Tavaly tavasszal érettségiztem és most szakmát tanulok. Gondolkodom azon, hogy merre menjek tovább. Most szintén mozgóképet tanulok, ez egy sima tanév, egy 13. osztály. Egy sima papírt ad és mellé szeretnék majd diplomát. Vannak olyan pozíciók, ahova a papír is kell és emiatt szeretném kibővíteni az eddigi tapasztalataimat

– árulta el a Metropolnak Kalocsai Noé Egerből.

Olyanok is vannak, akik jóval lazábban állnak a felvételi jelentkezéshez, mert ők más irányban képzelik el karrierjüket.

Szikszai Petra a barátnőivel ment el az idei Educatio kiállításra, ahol ő inkább csak elkísérte őket. Petra nem érdeklődik az egyetemek iránt, mert valami olyan pályán képzeli el magát, amihez másfajta végzettség szükséges.

Szikszai Petra szerint a karrierhez nem feltétlenül szükséges a papír. Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Én azért nem mennék egyetemre, mert nem vagyok túl jó tanuló. Nem töltenék még 5-6 évet azzal, hogy iskolába járjak, hanem akkor inkább kitanulnék valami szakmát, és elkezdenék dolgozni. Abból építenék karriert, például tetoválóként.

Sok felvételiző idén sem azt a szakot fogja az első helyen megjelölni, amivel a legtöbbet keresheti majd, ha végez, hanem azt, amelyikre a legjobban vágyik.

Nekem a gazdaságtudományi szakok szimpatikusak. Ez alapján fogok választani. Csak azt nézem jelentkezéskor, hogy mi tetszik, a fizetést egyáltalán nem. Annak pedig külön örülök, hogy nem kell ennyi emelt érettségit tennem, mint korábban kellett volna

– jegyezte meg Csehi Benedek Budapestről.

Lakatos Krisztián az informatika és a földművelés iránt is érdeklődik. Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Az alapján fogok választani, hogy melyik tantárgyakból vagyok jó. Az átlagom majdnem ötös, szóval elég sok a választási lehetőségem, de nem tudom még, hogy melyik szakot válasszam. Fontos emellett a közösség, a légkör és a tantárgyak, amin múlik majd a felvételi döntés. Az informatika és a programozás nagyon érdekel. Otthon sokat szoktam a földeken dolgozni, szóval a földművelés is érdekel és az azzal kapcsolatos munkák. Szeretnék egyetemi diplomát, hogy jobban el tudjak helyezkedni, mert azért a diplomások iránti kereslet nagyobb szerintem. Ha szeretem majd csinálni, nem számít a pénz, az a lényeg, hogy szeressem és megélhessek belőle, és el tudjam tartani a családomat, ha majd lesz, de az még odébb van

– fejtette ki Lakatos Krisztián Miskolcról.

A felvételizők mellett olyanokkal is találkoztunk, akiket szüleik segítik a végső döntésben.

Dr. Szabóné Szentgyörgyi Nóra és fia, Szabó András Benedek Nagykovácsiból mentek el az idei Educatio kiállításra, hogy a lehető legtöbb egyetem standját tudják megnézni. Egy-egy kitelepülésnél ugyanis sokat meg lehet tudni az alapvető információk mellett az egyetem hangulatáról és az ott tanulókról is.

Ami számomra fontos, az az egyetemi élet, hogy néz ki egy első félév, milyenek a tanárok, milyen a közösség. Nyilván a fizetés is fontos, de inkább olyat csinálok, amit szeretek. A pénz is számít, de közel sem az első helyen áll

– mondta Szabó András Benedek.

Dr. Szabóné Szentgyörgyi Nóra és fia, Szabó András Benedek. Fotó: Máté Krisztián / Metropol

A jogi karok iránt érdeklődik a fiam, azokat a standokat jártuk végig, amik ehhez kapcsolódnak. Szabadságot adunk a gyereknek a döntésben, nem szólunk bele, de igyekszünk támogatni és segíteni is

– tette hozzá dr. Szabóné Szentgyörgyi Nóra, akinek fia a szakma és a diploma felé is hajlik. Végül azért választotta az egyetemi jelentkezést, mert az őt érdeklő jogi pálya megkívánja.

A korábbi évekhez képest az is egyfajta újdonság, hogy az idén felvételizők mellett már azok is elkezdenek utánajárni leendő egyetemüknek, akiknek még 1-2 éve van hátra a felvételiig.

Azt látjuk, hogy a fiatalok a felvételiben, a pályaválasztásban kifejezetten tudatosak. Okos kérdéseket tesznek fel

– hangsúlyozta dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese. 





 





Ezeket olvastad már?
„A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

„A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás