RETRO RÁDIÓ

Több százmilliós kárt okozott a DK-s polgármester, mégsem vonja felelősségre a testület





Több baloldali kerület azért nem kapott energiatámogatási pénzt a kormánytól, mert a polgármestereik Gyurcsány tiltása miatt nem mentek el egyeztetni a kormánnyal. – Közös felelősséget vállaltak a baloldali képviselők Szaniszló Sándor DK-s polgármester mulasztásával, miután nem vették napirendre a fegyelmi eljárás kezdeményezését – mondta el a Metropolnak dr. Lévai István Zoltán kormánypárti képviselő a XVIII. kerületi képviselő-testületi ülést követően. A Fidesz–KDNP-frakció azért vizsgálná a mulasztást, mert a kerület több száz milliós rezsitámogatástól esett el Szaniszló miatt.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.01.25.
Módosítva: 2023.01.25.

Nem ment el a polgármester a kormánnyal egyezkedni, emiatt hat baloldali vezetésű kerület esett el egyenként, akár félmilliárd forintnyi rezsitámogatástól. A városrészek döntő többségében a helyi Fidesz–KDNP-frakciója fegyelmi eljárást kezdeményezett a DK-s polgármesterek ellen, hiszen nekik a kerületieket kellett volna képviselni a kormánnyal való egyeztetésen, és nem pártérdeket. A XVIII. kerület is fegyelmi eljárást kezdeményezett, de napirendre sem vette a baloldali többségű testület. 

Dr. Lévai István Zoltán fideszes képviselőt nem érte váratlanul a baloldal összezárása, ennek kapcsán közös felelősségről beszél Fotó: Facebook

Ezzel a döntéssel, hogy nem vették napirendre a fegyelmi eljárás kezdeményezését, a baloldali képviselők közös felelősséget vállaltak Szaniszló Sándor polgármesterrel. Még foglalkozni sem hajlandók azzal, hogy a kerület vezetője miért nem ment el a tárgyalásra és miért nem képviselte a kerületiek érdekét. Hogy miért nem küldte el maga helyett a helyettesét, azaz miért nem végezte a munkáját. Ez azt mutatja, hogy a baloldali képviselők összezárnak a polgármester mögött, és kiállnak annak mulasztása mellett

– mondta el a Metropolnak dr. Lévai István Zoltán. A helyi fideszes képviselő emlékeztetett: „A XVIII. kerület nagyságrendileg 500 millió forintot bukott el amiatt, mert a DK-s polgármester nem volt hajlandó elmenni a tárgyalásra. Amikor megkérdeztem tőle a novemberi testületi ülésen, hogy mégis miért okozott ezzel kárt a kerületnek, kiderült: Szaniszló Sándornak fontosabb Gyurcsány Ferenc iránymutatása és a pártérdek, mint a saját kerületének lakói”.

Szaniszló Sándor polgármester ekkor így summázta távolmaradása okát:

„... Várható volt, hogy nem fogunk semmit kapni. Voltak olyan polgármesterek, akik elmentek külön. Mi nem kérünk abból a jegyzetfüzetből sem, meg abból a tollból sem, amit Gulyás Gergely adott nekünk, amikor egy évvel ezelőtt voltunk náluk”.

 

Gyurcsány Ferenc utasította a DK-s polgármestereket 

 

Újbuda

Akár 500-700 millió forintra is rúghatna az az összeg, amit László Imre polgármester miatt nem kap meg a XI. kerület. Az, hogy nem tartotta fontosnak részt venni az egyeztetésen, kimondottan felelőtlen magatartásra utal, és ezzel teljes mértékben bebizonyította, hogy a pártpolitikát előbbre valónak tartja a kerületiek érdekeinél. Miután a DK-s polgármesterek közül csak Niedermüller Péter ment el Erzsébetvárosból, ő is csak azért – a hírforrásaink szerint –, mert elfelejtette elolvasni azt a levelet, ami felszólította a polgármestereket, hogy ne egyeztessenek. Azért nem jelent meg a hat DK-s polgármester az egyeztetésen, mert ez volt Gyurcsány Ferenc kérése.

Újpest

A polgármester arra esküdött, hogy az újpestiek érdekét képviseli. Déri Tibor mulasztott, hiszen nem ment el a kormánnyal való tárgyalásra, és ezzel Újpesttől vett el pénzt. Ezért kezdeményezzük a fegyelmi vizsgálatot. Déri Tibor polgármester, illetve a DK-s vezetésű kerületek azért maradtak ki a sok száz milliós rezsikompenzációból, mert Gyurcsány Ferenc utasítására nem mentek el egyeztetni Láng Zsolt kormánybiztossal. Mindez iskolapéldája, hogy a DK maga generálja a problémákat csak azért, hogy azután politikai tőkét kovácsoljon belőlük. Nem igaz az, amivel kampányolnak, miszerint kivérezteti a kormány a baloldali önkormányzatokat

– hangsúlyozta korábban Nagy István, a Fidesz–KDNP frakciójának vezetője.

 

LÁNG Zsolt
Láng Zsolt szerint leginkább a közvilágítás fenntartására, idősotthonok, iskolák és óvodák fűtésére fordítják az önkormányzatok azt a támogatást, amelyet a kormány biztosít számukra Fotó: Kovács Attila

A kormány 138 városi és 17 kerületi önkormányzat között osztott szét 44 milliárd forintot, amelyet az önkormányzatok a legfontosabb közszolgáltatások működtetésére fordíthatnak. A tárgyalásokra a tízezer lakos feletti városok és a fővárosi kerületek kaptak meghívót. „A támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kértünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségeikről. A támogatás összegét a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződései, valamint az adott önkormányzat egy lakosra jutó iparűzési adó képessége határozta meg” – mondta el korábban a Metropolnak Láng Zsolt kormánybiztos. A támogatást a kormány pártszínektől függetlenül adta, Budapesten a legtöbbet, 760 milliót Csepel kapta, míg a legkevesebbet, 76,7 milliót Terézváros. Viszont a III., IV., IX., XI., XV., XVIII. kerület egy fillért sem, mert a DK-s polgármesterek nem mentek el az egyeztetésre... Íme a lista: 

 

A kormány több milliárd forintot ad a kerületeknek energiatámogatásként, hogy segítse a közszolgáltatások fenntartását.

 





 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás