RETRO RÁDIÓ

„Ez a fiatalságom része” – a nagyközönség előtt is megnyílt a Magyar Zene Házának poptörténeti kiállítása





Vasárnaptól fogadja első látogatóit a Magyar Zene Háza, ahol a hazai pop-rock zene történetét mutatják be 1957-től 1989-ig, Nekünk írták a dalt! címmel.



Megosztás
Szerző: H.Z.
Létrehozva: 2023.01.22.
Magyar Zene Háza kiállítás

Január 22-én, a magyar kultúra napján, s egyben az intézmény megnyitásának első évfordulóján megnyílt a nagyközönség számára a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása. A Nekünk írták a dalt! – A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című tárlat a korszak legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit és legfontosabb poptörténeti eseményeit mutatja be. 

 Horn Márton intézményigazgató – Fotó: METROPOL

– A teljes korszakot nehéz lett volna bemutatni, hiszen a korszaknak nagyon nagy az anyaga. Sok fontos lemez született, és ki tudnánk tenni még egyszer ennyi lemezt, és az is kevés lenne. Ez egy szubjektív válogatás, ami Jávorszky Béla társkurátor munkája, aki az elmúlt évtizedekben ezzel foglalkozott és erről több fontos könyvet írt – monda Horn Márton a Magyar Zene Háza intézményigazgatója.

Különleges kiállítás várja a Magyar Zene Házába látogatókat – Fotó: Metropol

– Vannak kitekintések a folkzenéhez, és az underground is helyet kapott. 39 előadót választottunk ki, akiknek a zenéje szól és közel kétszáz előadó került ki a falakra. Én 1979-ben születtem. 

Nem véletlen, hogy a fiatalokhoz is szeretnénk szólni, és úgy álljanak hozzá, hogy ez nem egy poros, unalmas dolog, ahol nem lehet semmihez hozzányúlni.

A tizenéves korosztályt kell megszólítani elsősorban és nyilván azok is eljönnek, akik érintettek, akiknek közvetlen emléke van – mondta az intézményigazgató.

László lapunknak elmondta: nagyon kíváncsi volt már a kiállításra. 

– 72 éves vagyok és ez a fiatalságom része, annak a képeit szerettem volna viszontlátni, és ez sikerült. Nagyon kerestem a 60-as évek második felének és a 70-es évek első felének beatzenekarait, előadóit. Nagy Illés-rajongó voltam. Jártam az E-Klubba, a Vár Klubba.

László: Ez a fiatalságom része  – Fotó: METROPOL

– 69 éves leszek. Mindig ez volt a kedvenc stílusom és hangtechnikusként is dolgoztam debreceni zenekarokkal. Az első zenekar a hazaiak közül az Omega és Radics Béla volt. Nagyon szuper a kiállítás. Számomra szinte tökéletes – mondta el Lajos. 

István a kiállítás kapcsán még az emlékeit is felidézte: 

– 43 éves vagyok. Még az a korosztály, aki szinte kiállított darabról, műtárgyról valamilyen emléket tud felidézni. Számomra ez nem csak egy gyűjtemény, hanem eszembe jut az első randi, az első csók, az első pohár ital. A fiataloknak ez egy kiállítás, nekem egy emlékpark.

Krisztina, Noémi és édesapjuk, Árpád együtt érkeztek a kiállításra: 

– Temesvárról jöttünk. A magyar zene oda is kijutott. Ezen a zenén nőttünk fel. Az én életemben meghatározó volt az Omega, Edda, Korál, Hobo, előtte az Illésék, Koncz Zsuzsa – árulta el Árpád. 

 Együtt a temesvári család a kiállításon: Noémi, Árpád és Krisztina  – Fotó: METROPOL

 





 





Ezeket olvastad már?
Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás