RETRO RÁDIÓ

Klasszikusok után a Vágtázó Halottkémek is fellép a Magyar Zene Házában





10 hónap, 500 program, 800 ezer látogató – ezek a Magyar Zene Háza legfőbb számai a megnyitása óta eltelt rövid idő alatt. Szerencsére az orosz–ukrán háború szülte energiaválság sincs nagy hatással az intézményre, így már a jövő évre is rekordszámú programot kötöttek le.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.14.
Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza rendkívül népszerű a látogatók körében, ráadásul több díjat is megnyert már az épület. Most egy sajtótájékoztatót tartott a ház, melynek fő témája a jövő évi programok voltak.

A Nívó-díjas épületben, szokatlan újítások is teret kapnak Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Három hónapig hétfőnként zárva lesznek

„Fölmentek az energiaárak, amire mi úgy reagálunk, hogy a hétfői napokon az eddig a szokásos múzeumi szünnap ellenére nyitva tartottunk” – mert olyan népszerű a ház, hogy muszáj volt. Most a téli szezonban viszont három hónapig hétfőnként zárva leszünk – mondta a Metropolnak Horn Márton. A Zene Háza intézményigazgatója hozzátette: nagy előny, hogy geotermikus fűtést használnak, így kisebb ennek a költsége, mintha gázzal fűtenének.

„A nagy érdeklődés miatt januártól streameljük is a koncerteket, vagyis aki nem jut be az élő eseményekre, annak sem kell lemondania az élvezetekről, interneten keresztül élőben követheti” – közölte az örömhírt az igazgató.

Rekordszámú program várja a látogatókat jövőre Fotó: MTI

Nem csak klasszikusok vannak a repertoáron

Már eddig is egyre több művész választotta születésnapi helyszínül a Magyar Zene Házát: itt ünnepelte Sebő Ferenc a 75.-et, Zorán a 80.-at, jövőre pedig a 33 éves Korai Öröm és a kereken fél évszázados Muzsikás jön ide. A klasszikusok csak a programkínálat egyötödét teszik ki, a többiben népzene, cigánymuzsika és modern pop is szerepel. Utóbbinak időszakos kiállítást is szentelnek, amely a Kádár-korszak hazai alkotóit mutatja majd be a tiltott együttesektől a jövőre 40. évfordulóját ünneplő István, a királyon át egészen az első Sziget Fesztiválig.

A fellépők sorában pedig olyanok izgalmas produkciók következnek, mint a tuvai torokénekes Sainkho Namtchylak vagy a Vágtázó Halottkémek. De a zene mellett a társművészeteknek is teret adnak: a Momentán Társulat Rögvest című improvizációs műsora, Minka Petőfi-versfeldolgozásai és Méhes Csaba pantomimelőadása is várható.

Saját zenekara is van a háznak

„A különleges kavalkád miatt a Zene Háza valóságos csodák palotája” – mondja Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője.

„A Magyar Zene Házának már nemcsak saját stúdiója, hanem saját zenekara is van, vezető kollégáink kiváló muzsikusok is egyben. Már gondolkoztam rajta, hogy beülök, bár én klasszikus zenén nevelkedtem, de lehet, hogy az ő kedvükért valamit megtanulok, hogy beleilleszkedjek egy ilyen popcsapatba, a magam kis csellójával” – árulta el a Metropolnak Batta András.

Mint megtudtuk, a koncertszervezésért felelős Halmos András dzsesszdobos, a stúdióvezető Mazura János tubán játszik, a zenepedagógia vezetője, Severinghaus Artemisz pedig dzsesszénekes.





Ezeket olvastad már?
Nyitrai Zsolt közölte az örömhírt: több száz rászoruló családnak segített az Agrárminisztérium és az Élelmiszermentő Központ – Videó

Nyitrai Zsolt közölte az örömhírt: több száz rászoruló családnak segített az Agrárminisztérium és az Élelmiszermentő Központ – Videó

Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás