RETRO RÁDIÓ

Ma van az év legszomorúbb napja





Mi lesz ma? Összefoglaltuk! Egy kutatás szerint ez az év legszomorúbb napja! De hídrobbantás, retró képkiállítás is kapcsolódik január 16-hoz.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.01.16.
Módosítva: 2023.01.17.
ez lesz ma kiállítás világháború

Ma van az év legszomorúbb napja

Egy híres brit pszichológus, dr. Cliff Arnall bonyolult képletével kiszámolta, mikor esnek a legjobban letargiába az emberek. Mivel január közepére már eltűnik a karácsony hangulata, és az újévi fogadalmak is meghiúsulnak, a professzor szerint az év legszomorúbb napja január harmadik hétfőjére esik, amely idén ma van. Úgyhogy vigyázzunk magunkra, és próbáljunk meg valami pozitív dolgot találni...

 

Ezen a napon semmisült meg a komplett budapesti közlekedés

Budapest történetének nemcsak az emberáldozatok miatt vált egyik gyásznapjává a mai, hanem azért is, mert a II. világháború miatt számtalan értékes épület vált romhalmazzá a fővárosban. A pusztítás nem kímélte a budapesti Duna-hidakat sem, köztük a január 16-án lerombolt Ferenc József-hidat (ma Szabadság híd) sem. A rombolás miatt Pestről Budára és vissza gyakorlatilag megszűnt az átkelés. Ez az időszak két hónapig tartott, pontonhidat csak március 15-re tudtak felállítani.

A robbantások hídáldozatai

A visszavonuló német csapatok 1945. január 14-e és 18-a között az összes fővárosi hidat tönkretették: január 14-én a Horthy Miklós-hidat (ma Petőfi híd) robbantották fel, ahol a még álló részek miatt másnap újra robbantottak). Január 16-án a Ferenc József hidat (ma Szabadság híd) semmisítették meg. Két nappal később az Erzsébet hidat és a Lánchidat rombolták le. Ugyanezen a napon, 18-án robbantották fel a németek a Margit híd megmaradt nyílásait is, akik a szigeti szárnyhidat is aláaknázták, bár a robbantás ott nem sikerült.

125 éves a KSH székháza

Bár a Központi Statisztikai Hivatal több mint százötven éve működik, önálló székházat csak 1898 legelejére kapott. A mai II. kerület területén, az egykori Oszlop utca és Tudor utca sarkán építették fel azt a palotaszerű, kupolás épületet, melyet 1897 végén adtak át, és az új év elején be is költöztek a statisztikusok a patinás székhelyre. Ma, 2023-ban is a Keleti Károly utcai székház funkcionál a hazai statisztikai élet fellegváraként.

A KSH palotája a Keleti Károly utcában Fotó: Mediaworks archívum

(F)eltűnő Budapest egykor és most

A (F)eltűnő Budapest kiállítás Makovecz Benjamin 70-es, 80-as évek fordulóján készült fotóiból válogatva, a Mesélő Város Egyesület jelen képpárjaival néz rá az eltűnő Budapestre. A kiállítás ma este 7 órakor nyílik meg a XI. kerületi Kelet Kávézó és Galériában. A kiállításmegnyitóval egybekötött beszélgetésen Makovecz Benjamin és az Egyesület tagjai beszélgetnek a fotók történetéről, az egyesület küldetéséről, városvédelemről, Budapestről.





 





Ezeket olvastad már?
Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás