Elképesztő kulisszatitkok derültek ki a szombati tűzijátékkal kapcsolatban - Videó!





A pirotechnikusok mellé színészek, zenészek, fényfestők és drónpilóták is felsorakoznak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.26.
érdekesség

A Budapest Playhouse vezetői a 2021-es tűzijátékot kísérő showműsor sikere után idén is együtt dolgozták ki azt a művészeti koncepciót, mely a korábbi történetmesélő narratívát folytatja, de nemzetközi színvonalú komplex összművészeti produkcióvá változtatja az attrakciót. Hasonlóan a tavalyi látványhoz, idén is a drón-fény-hang hármas köré építették fel a tűzijáték művészeti részét.

Nem arra fókuszáltunk, hogy übereljük az előzőt, sokkal inkább arra, hogy a történetmesélés révén juttassuk katarzishoz a nézőket – árulta el a Ripost-nak a tűzijáték művészeti rendezője. Iványi Árpád elmondása szerint a dramaturgiára és a kivitelezésre hosszú időt szántak, hogy minden részletet kidolgozzanak. Ezúttal nem egy narrált mesét, hanem egy párbeszédes hangjátékot raktak össze, amelyet Besnyő Dániel fényfestő szemet gyönyörködtető motívumai és Elek Norbert zeneszerző-hangszerelő parádés zenei kompozíciói tesznek teljessé. Közreműködik a Budapest Scoring Orchestra, amely korábban olyan hollywoodi filmek zenéjét adta, mint a Rambo vagy az Oroszlánszív, most pedig híres hazai dallamokat hallhatunk az előadásukban úgy, ahogy még soha. Tinódi Lantos Sebestyén művét, a Summáját írom Eger várának című dalt például ezelőtt még nem adta elő nagyzenekar.

A másodpercre pontosan kidolgozott partitúra alapján ezekhez illeszkedően lövik majd a magasba azt a 40 ezer pirotechnikai eszközt, amely a mintegy félórás rendezvény gerincét adja. A tűzijátékot a kiegészítő showelemek hét részre tagolják, és minden tételben két markánsan megjelenő színvilág viszi a prímet, miközben a petárdák és rakéták látványos motívumokat és alakzatokat varázsolnak az égboltra. A fővárosi Duna-szakaszon a Margit hídtól a Petőfi hídig 4,3 kilométer hosszan kihelyezett hangfalak és LED-monitorok közvetítik majd a drámai és zenei elemeket, amelyeket 600 drón és vetített hologramok tesznek teljessé. A fényjátékot három helyre, az Országházra, a Magyar Nemzeti Galériára és egyedülálló módon a Gellért-hegy oldalára fogják vetíteni.

A szakmai ötletek kidolgozása után folyamatosak voltak a stábmegbeszélések, amelyeken egymáshoz hangolták a különböző művészeti ágak produkcióit. Ezek alapján hozták létre az alábbi videónkon is megtekinthető szimulációt, amely különleges 3D-s szoftverek segítségével mutatja meg, mire számíthatunk szombat este.





Ezeket olvastad már?
Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

Őrjöngött a légiutaskísérő: ennél rosszabbat nem is tehetnének az utasok

"Az álmomat törte össze" - Ámokfutó vandál garázdálkodott Sashalmon

"Az álmomat törte össze" - Ámokfutó vandál garázdálkodott Sashalmon

Elzárkózásra szólították fel a helyieket: nagy baj történt Kunszentmiklóson

Elzárkózásra szólították fel a helyieket: nagy baj történt Kunszentmiklóson

„Felháborító!” - recskafantomot fotóztak a KÖKI-nél

„Felháborító!” - recskafantomot fotóztak a KÖKI-nél

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás