RETRO RÁDIÓ

Megoldódott a halálközeli élmények rejtélye, nem puszta látomásról van szó

Mi történik, amikor meghalunk? Akik mégis visszatérnek az életbe, különféle tapasztalatokról számolnak be. Mi az igazság abban, amit mondanak?!Megosztás
Szerző: Metropol
2022.04.15. 19:00
halálközeli élmény

Lektorált tanulmány készült a halálközeli élmények tudományos megközelítéséről. Az Annals of the New York Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent anyag betekintést nyújt a folyamat lehetséges mechanizmusaiba. Gyakran érkeznek olyan beszámolók, amelyekben az adott személy szívleállás után eddig hallucinációként azonosított eseményeket észlel. Mi az igazság ezzel kapcsolatban?

Akinek halálközeli élményben volt része, megváltozik az élete Fotó: Pixabay

A kutatók arra jutottak, hogy a halálközeli élmények hosszú távú- többnyire pozitív - pszichológiai hatásokkal járnak. Ezeknek az élményeknek a valódiságát a gamma-aktivitás és az elektromos tüskék megjelenése igazolta, melyek az EEG-n tapasztalható megnövekedett tudatállapot jelei. Ez tehát megerősíti annak a több millió embernek a beszámolóját, akik ébernek érezték magukat be ilyen jellegű élményük során.

A halálközeli tapasztalásokat azért sem lehet a látomás, hallucináció kategóriájába sorolni, mert nem ugyanazon a sémán alapulnak. Mások az élmények, mégis hosszú távon jó irányba mutató pszichológiai hatást fejtenek ki. Az is fontos szempont, hogy egyes betegek órákon át haldokolnak, ami azt jelentheti, hogy a halállal nem érnek véget a fiziológiai és kognitív folyamatok. A fentiek persze még további vizsgálatokat igényelnek.

Ezeket olvastad már?
Horrorfilmbe illő vágóhidat záratott be a Nébih – Videó

Horrorfilmbe illő vágóhidat záratott be a Nébih – Videó

A világvége közeleg: a tudósok bejelentették, mikor hal ki az emberiség

A világvége közeleg: a tudósok bejelentették, mikor hal ki az emberiség

Ennyi pénz gyűlt össze a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina támogatására

Ennyi pénz gyűlt össze a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina támogatására

„Csont és bőr voltam” – hősként küzd a 19 éves  Panka ritka, súlyos betegségével

„Csont és bőr voltam” – hősként küzd a 19 éves Panka ritka, súlyos betegségével

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás