RETRO RÁDIÓ

Itt a tavasz! Cseréld le ruhatárad pénztárca- és környezetbarát módon

Juhász Ágnes barátnőjével Budán nyitotta meg szeretett ruhaboltját. Az üzlet nem csak közösségi élményt nyújt, hanem lehetőséget ad a már megunt ruháink újabbakra cserélésére, pénztárca- és környezetkímélő módon. Ágnes szerint a méregdrága ruhák vásárlása csupán illúzió, ezért a környezettudatos vonalat fenntartva a továbbiakban szeretnének fejlődni és minden ruhadarabot valamilyen formában hasznosítani.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.03.28. 09:30
XI. kerület környezetbarát

Juhász Ágnes 20 éves építőipari vezetőmunka után váltott hivatást. Barátnőjével megnyitotta a RE RU HA nevű használtruha-kereskedést. Ágnes 20 éve él a XI. kerületben férjével és gyerekeivel. Szívük csücske ez a kerület, ezért nem is volt kérdés, hogy itt nyissák meg üzletüket. Náluk akár a megunt ruhadarabjainkat beválthatjuk pontokra, amit levásárolhatunk az üzletben. „Szívem-lelkem benne van, nagyon szeretem ezt csinálni, szeretem az embereket és azt gondolom, hogy ennek, amit csinálunk tényleg van értelme” – árulta el Juhász Ágnes a RE RU HA tulajdonosa.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

A RE RU HA születése

„A barátnőmnek nagyon sok ruhája volt, mert imádott turkálni. Nekem jóval kevesebb, de minőségi ruháim voltak. Előfordult, hogy egy rosszabb időszakban többet vettem, viszont meguntam őket. Változott az ízlésünk és elkezdtük a ruháinkat cserélgetni, aztán másokat is bevontunk. De egyre unalmasabbá vált ez az egész, azt vettük észre, hogy az összes ruha körbejárt és már meguntuk mindet. Azon kezdtünk el gondolkodni, hogy mit csináljunk a ruhákkal” – magyarázta az üzlet tulajdonosa.

A vásárlás terápia

„Szerintem a legtöbben már vásároltak azért ruhát, hogy vigasztalják magukat. Azt gondolom, ez egy teljesen normális jelenség. Ezáltal nagyon sok olyan címkés ruha bekerül hozzánk, amit az ember életében fel sem vett. Azt gondolom, ha valaki nálunk vigasztalódik, akkor sokkal jobban jár, mert például 10 ezer forintból akár több ruhadarabot is meg tud venni. Gyakorlatilag a vigasztaló érzés ugyan úgy megmarad a vásárlónak” mondta Juhász Ágnes, aki hozzátette, hogy ruhák mellett cipők és kiegészítők is találhatóak a boltban.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Kedvességgel a vásárlókért

„Volt egy idősebb hölgy, aki a Facebookon írt valami rondább bejegyzést, hogy ugyan miért más ez a bolt, mint a többi. Válaszoltam neki, hogy nyugodtan jöjjön be a RE RU HA-ba és próbálja ki. Eléggé kukacos volt a hölgy, a végén mondtam neki, hogy vigyen egy nadrágot ingyen és nézze meg, hogy szereti-e. Szerettem volna, hogy érezze, hogy nekünk fontos, hogy a vevő elégedett legyen, és azóta egy iszonyatosan jó viszony alakult ki ezzel a hölggyel. Elnézést kért, hogy „sárkányként” viselkedett, mert a férje nagyon beteg, és emiatt ideges volt. Elmesélte az élete történetét és tényleg az egyik jó fej vevőnk lett. Igyekszünk minden vevőnek az igényét maximálisan kielégíteni, ennek köszönhetően is rengetek visszatérő vásárlónk van” – mesélte Juhász Ágnes.

„A méregdrága ruhák vásárlása illúzió”

A ruha előállítása a kőolajipar után a második legnagyobb környezetszennyező és vízigényes ipar. „Szerintem a méregdrága ruhák vásárlása illúzió. Abszolút túl vannak árazva a dolgok. A fast fashion nem csak iszonyatos környezetpusztító, de általában nagyon gyenge minőségű. Mi előnyben részesítjük a jó minőségű, többször használatos ruhák vásárlását. Folyamatosan változik az ember, más színek tetszenek, más formák, az alakunk is átalakul. A Covid hatására például nagyon sokan híztak vagy fogytak, és mindenkinek van igénye valami újra. Még ha pénze lenne is új dolgokat venni, szerintem teljesen fölösleges több tízezer forintot adni egy fölsőért vagy egy nadrágért” fejtette ki véleményét a Metropolnak Juhász Ágnes, aki hozzátette, hogy a törzsvásárlóinak már személyre szabottan is tudnak ruhákat ajánlani.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Cél a teljes hasznosítás „A közeljövőben szeretnénk megoldani, hogy azokat a ruhákat is tudjuk hasznosítani, amik lyukasak vagy hordásra már nem alkalmasak. Szeretnénk létrehozni egy kis tépőüzemet, ahol préseléssel és anyagösszetétel-keveréssel bármilyen más alapanyagot elő tudnánk állítani, az nyilván egy hatalmas élmény lenne” – mondta Ágnes, aki hozzátette, hogy azokat a ruhákat, amiket nem tudnak eladni, eladományozzák. A jobbadni.hu Református Szeretet Szolgálattal vannak másfél éve szoros együttműködésben, de adtak már kórháznak traumatológiára, gyerekotthonnak, illetve anyaotthonnak is.

Ezeket olvastad már?
Brutális gyilkosság: három kisgyerek egy bicikliért végzett egy idős férfival – Videó!

Brutális gyilkosság: három kisgyerek egy bicikliért végzett egy idős férfival – Videó!

Gyomorforgató: ápoló zaklatta a mentálisan sérült kislányt – Videó!

Gyomorforgató: ápoló zaklatta a mentálisan sérült kislányt – Videó!

Még át sem adták, de máris megrongálták a ferencvárosi aluljárót - videó

Még át sem adták, de máris megrongálták a ferencvárosi aluljárót - videó

Azt hitték, csak rosszul hall, most öntudatlanul fekszik a borsodi kisfiú

Azt hitték, csak rosszul hall, most öntudatlanul fekszik a borsodi kisfiú

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás