Tégy egy lépést! – Esélyegyenlőségi napok a Városligetben





Liget Budapest: Tégy egy lépést! címmel a Millennium Háza, a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány összefogásával ingyenes esélyegyenlőségi napokat rendeznek a Városligetben és környékén pénteken és szombaton.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.10.08.
XIV. kerület esélyegyenlőség

Akkor fogunk tudni a fogyatékkal élők ügyében befogadó társadalmat építeni, ha mindenki személyesen megteszi a magáét, erre utal a Tégy egy lépést! cím is – mondta el a programsorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára.

Fülöp Attila hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy az ép és fogyatékkal élő honfitársak ugyanúgy megtalálják a helyüket az országban.

Attól, hogy valaki fogyatékossággal él, ugyanolyan értékes tagja a nemzetnek” – mutatott rá.

Senki sem szenvedhet hátrányt a Ligetben amiatt, ha fogyatékkal él (Fotó: Liget Budapest)

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az egyenlő hozzáférés a Liget Budapest projekt alapgondolata. Olyan közösségi, kulturális és rekreációs közpark létrehozása volt a cél, amely mindenki számára elérhető és hozzáférhető – fűzte hozzá.

Mint kiemelte, a Városliget első megújított eleme szimbolikusan a Vakok kertje volt, de a Liget Budapest projektnek köszönhetően átadott fejlesztések mindegyikét – a Szépművészeti Múzeum felújításától kezdve a Millennium Háza helyreállításán át a Nagyjátszótérig – az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg, s ugyanez a szemlélet jellemzi majd a hamarosan nyíló Magyar Zene Házát és a 2022 tavaszától szintén látogatható Néprajzi Múzeumot.

Ennek eredményeként a projekt elkészültével a Városliget Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lesz – közölte Gyorgyevics Benedek.

A megújult Vakok kertje (Fotó: Liget Budapest)

Házlinger György tankerületi igazgató emlékeztetett arra, hogy a tankerület intézményeit már a Városligetben található sportpályák, játszóterek megújításába is bevonták; Sorompó Anett, a Bethesda Kórház gyermekvédelmi és pedagógiai osztályvezetője pedig elmondta: a kétnapos programsorozattal azt szerették volna megmutatni, hogy az együttműködéseken keresztül csodák történhetnek.

Az eseménysorozat első napján érzékenyítő programokkal várják az iskolai osztályokat a résztvevő intézmények helyszínein, ahol megismerkedhetnek a Braille-írás alapjaival, megtudhatják, milyen kerekesszékben kosárlabdázni, egy betegség következményeivel együtt élni. Mindezzel párhuzamosan a Millennium Házában a pedagógusokat szakmai módszertani előadások várják.

A Városligeti Sportcentrum elemei kerekesszékkel is használhatóak (Fotó: Liget Budapest)

Szombaton a családok kerülnek fókuszba a Millennium Házában és az épület köré kitelepülő intézmények pavilonjaiban

A résztvevő intézmények szakmai vezetésével rendezett érzékenyítő és segítő programok mellett hat előadóművész koncertjei, mese- és bábelőadásai lesznek láthatók, az alkotó kedvűeket művészeti workshop várja, de lesznek kerekasztal-beszélgetések gyógyult fiatalokkal, valamint tárlatvezetések is.





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás