Fontos tudni! Így módosultak a nyugdíjigénylés szabályai





Fontos változás, hogy immár vissza lehet vonni a nyugdíjigénylési kérelmet, ha valaki nem ért egyet a hivatal határozatával, az abban szereplő nyugdíjösszeggel!



Megosztás
Szerző: Szatmáry Tünde Katalin - www.ugyintezesazonnal.hu
Létrehozva: 2021.07.05.
kisokos

Július 1-jétől fontos változások történtek nyugdíjügyben. Az egyik, hogy visszavonható 15 napon belül a nyugdíjigénylésünk, és az is fontos, hogy minden nyugdíjbiztosítási ellátás illetékmentessé vált. Néhány egyéb adminisztratív és számolási változás is történt július 1-jével, érdemes szakembernél tájékozódni. A gyorsan változó jogszabályok miatt nem érdemes információfoszlányokra, feltevésekre alapozott nyugdíjigényt beadni, hiszen ezzel életünk végéig szóló döntést hozunk.

A hivatal célja, hogy nyugdíjba vonuláskor az igénylőnek a jogerős határozatban elismert szolgálati idő és béradatok alapján kerüljön megállapításra a nyugdíjának összege.

(Fotó: Shutterstock/illusztráció)

Nincs két egyforma élethelyzet és nyugdíjösszeg

Ahogy nincs két egyforma ember, egyforma életpálya és két egyforma összegű nyugdíj sem, ebből adódóan, számos kérdés merülhet/merül fel a nyugdíj előtt állókban.

Az ügyfeleinktől nap mint nap kapjuk a kérdéseket: Melyik a legmegfelelőbb időpont a nyugdíjba vonulásra? Mi alapján számolják ki a várható nyugdíjam összegét? Mennyi lesz a megállapított nyugdíjam összege? Mire kell kiemelten figyelnem a nyugdíjigénylést megelőzően?

Fizette-e a munkaadó a járulékokat?

Sok érintett az adategyeztetés során szembesül azzal, hogy munkáltatója nem teljesítette az adatszolgáltatást, nem jelentette be, és vélelmezhetően nem fizette be utána a jogszabályban előírt nyugdíjjárulékot. Ilyenkor ezt az igénylőnek kell bizonyítania! Ha a nyugdíjigénylés során kezdődik a kieső évek és a hiányzó éves kereseti adatok tisztázása, az meghosszabbítja a nyugdíj-megállapítás folyamatát.

Most egy jelentős változás lépett életbe: az igénylő az általa előterjesztett nyugdíjkérelmet – a hivatal által hozott határozat ismeretében ha a határozatban szereplő nyugdíjösszeggel nem értve egyet – 15 napon belül visszavonhatja.

A nyugdíjigénylés összetett, és az átlagember számára bonyolult ügyintézési folyamatra épül, sok esetben nehézséggel jár, mivel az igénylő számára szinte átláthatatlan. Ezért javaslom mindenkinek, hogy mielőtt belevág a nyugdíjigénylés folyamatába, vegye igénybe szakember segítségét és számoltassa ki a várható nyugdíj összegét! Még akkor is ajánlott ez, ha az igénylő külföldön él.

Fellebbezni nem lehet – de 15 napig vissza lehet vonni a kérelmet!

Vigyázat, továbbra sincs fellebbezési jog a nyugdíj-megállapító határozat tartalmára!

Ha az adategyeztető határozat tartalma szerint az elismert szolgálati időt jogszabálysértően állapították meg, és a határozatot a Törvényszék még nem bírálta felül, úgy a megállapítás során felmerült új tényekre vagy körülményekre való tekintettel újraszámítás kérhető. Fontos, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset figyelembevételénél alkalmazni kell azt a szabályt, amely előírja, hogy a járulékfizetés alsó határa a minimálbér 30%-a.

Ez azt jelenti, hogy a nyugdíj összegszerű megállapításánál csak akkor szerez a biztosított szolgálati időt, ha a jogszabályban meghatározott százalékos mértékű összeg után a járulékok fizetése megtörtént. Az öregségi nyugdíj minimumösszege nem változott, továbbra is 28 500 Ft maradt.

Tudja, mennyi lesz a nyugdíja?

Tudja, hogy mekkora összegű nyugdíjra számíthat, és mikor milyen feltételek alapján élhet a nyugdíjba vonulás lehetőségével? Kérjen, szerezzen információt! Érdemes időben felkészülni a nyugdíjasévekre, hiszen a nyugdíjba vonulás a további életére kiható döntés, amely nagymértékben meghatározza a hátralévő életének életszínvonalát.

Ha önnek van szolgálati időt megállapító határozata, úgy lehetősége nyílik előzetes nyugdíjszámításra, így a nyugdíjigénylés előtt tájékozódhat a várható nyugdíj összegéről.





Ezeket olvastad már?
Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás