Visszatért az élet a kínai tartományba, Vuhanban nyoma sincs már a koronavírusnak





Vuhanból indult a koronavírus-járvány, jelenleg mégis a világ legbiztonságosabb helye. Keresztes Zoltán, az egyetlen magyar, aki jelenleg is a tartományban él, a Ripost7-nek exkluzív beszámolót adott. Kiderült, a drasztikus szabályozásoknak köszönhetően két hónap alatt eltűnt a vírus az országból. Kinyitottak a szórakozóhelyek, a lakosság ismét közösségi életet él, tavaly tavasz óta szó sem esik a koronavírusról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.30.
koronavírus-járvány

Hazánkban 2020 márciusban, épp egy éve jelentettek veszélyhelyzetet és alig pár nap alatt a WHO már világjárványról beszélt. A hírek szerint Kínából, Vuhan tartományból indult el 2019 végén a koronavírus, melyről ma már bizonyított, hogy egy piacon, élelmiszerként árult, denevérek terjesztettek. A világhálót rémisztő fotók járták be. Utcán fekvő ájult, vagy már halott embereket ábrázoló képek, amik 2020 elején már hazánkban is rémületet keltettek, de még akkor is távolinak tűnt a vész. Senki nem sejtette, hogy hamarosan gyökeresen megváltozik az élet. Vuhanban megteltek a kórházak, rövid idő alatt ezrek haltak meg a vírusban, vagy annak szövődményeiben.

Keresztes Zoltán és barátnője FeiFei.
(Fotó: Keresztes Zoltán)

Hogy milyen érzés volt a járvány epicentrumában lenni, hogy miként lehetett túlélni a teljes zárlatot, milyen intézkedéseket hozott a kormány és milyen jelenleg az élet Vuhanban, arról Keresztes Zoltán mesélt a Ripost7-nek. A férfit több mint egy éve a követség megpróbálta hazamenekíteni Magyarországra, ő mégis kínai szerelmét választotta és a helyszínen maradt.

„Az első információt 2019. december 28-án kaptam egy kínai alkalmazáson, ami itt a helyi Facebooknak felel meg. Aztán a kormányzat is kijött a hírrel, de azt mondták, hogy nem veszélyes a vírus és kontroll alatt tartják… Végül nem így lett. Elkezdődött a kínai holdújév a legnagyobb népvándorlás Kínában, aminek következtében drasztikusan megnövekedtek az esetszámok, így a kormány teljes zárlatot rendelt el. Nagyon ijesztő volt, hiszen nem lehetett tudni, hogy menyire halálos ez a vírus. Nem hagyhattuk el a lakást 51 napig. Kínában lakóközösségekben élnek az emberek, amik zártak, őrzik őket, így sehogy nem lehetett kimenni, de őszintén szólva senki sem akart kimerészkedni, mindenki félt. Viszonylag gyorsan bevezették a nagyon szigorú intézkedéseket és a totális zárlatot. A lakosság fegyelmezett volt és utólag nagyon úgy fest, hogy valóban a zárlat a vírus legnagyobb ellensége. Ezt bizonyítja az is, hogy 2020. április 8-óta szinte nincsenek koronás betegek a tartományban ” – kezdte a zeneszerző, aki részletesen elmesélte, mi történt velük a zárlat alatt.

Vuhanban gyorsan bevezették a nagyon szigorú intézkedéseket és a totális zárlatot.
(Fotó: AFP)

Az erkélyen vágták le a tyúkot

„Szerencsére még a karantén előtt alaposan bevásároltam a párommal… Feifei még két kacsát és tyúkot is vett, és az erkélyen levágta őket, így húst is tudtunk enni. Ezenkívül elég alaposan feltankoltunk élelmiszerből, főleg persze, a sokáig elálló, vagy száraz ételekkel volt tele az éléskamránk. Mi nagyon szeretjük és tiszteljük egymást, de a negyedik héten úgy érzetük, hogy nem biztos, hogy tartható lesz sokáig ez az állapot.

A felhalmozott élelmiszer Vuhanban is jellemző volt.
(Fotó: Keresztes Zoltán)

Kezdett megcsappanni az élelmiszer-tartalékunk is, de a kormány egy mobilapplikáció segítségével ezt a problémát hamar megoldotta. Az applikáción keresztül lehetett rendelni, miközben sok ezer motoros futárt állítottak munkába” – mesélte Zoltán, aki zeneszerzőként szerencsére otthonról is dolgozhatott, de idővel egyre nyomasztóbbá vált számára a csend, hiszen a nyüzsgő utcák helyet, egy szellemvárosban találta magát. A némaságot csak a hatósági drónok zaja törte meg időnként.

A rendőrség drónokkal figyelte a lakosságot.

„Drónokkal figyelt a hatóság, így ellenőrizték, hogy senki nem mászkál az utcán. Később, amikor már időszakosan ki lehetett menni, azt ellenőrizték, hogy rendesen viseljük-e a maszkot. Ma már nem tartóztatnak le, ha nincs rajtad maszk, de az utazáshoz és a boltokban, még mindig célszerű viselni. Ez egyébként nem megterhelő a kínaiak számára, hiszen a vírus előtt is hordták a légszennyezés miatt. A légi megfigyelés mellett kód alapján ellenőriztek minket. Zöld kódot kaptál, ha nem voltál beteg, vagy már átestél a víruson. A járvány kezdete után nem sokkal egyszerre leszűrték az egész tartományt, így azonnal kiderült, hogy van-e fertőzött. A kód rengeteg információt elárult: mutatta, hogy mikor volt az utolsó teszt, volt-e már beteg, átesett-e az illető kezelésen stb. Ha zöld jelzése volt, gond nélkül beléphetett egy boltba” – mesélte a magyar férfi, aki az idei holdújévet már szabadon ünnepelte kínai barátaival, még étterembe is elmentek falatozni. A kormány azonban okulva a korábbi hibából, több, már feloldott szabályozást ismét érvénybe léptetett.

„A kormány fokozottan figyel, mert tavaly épp ez az ünnep okozta a legnagyobb problémát, de jelenleg nincsenek esetek. Megkérték a lakosságot, hogy ha lehet, ne hagyják el a tartományt, ne menjenek haza. A maszkhasználat jelenleg ismét kötelező, ha be akarsz lépni egy sétálóutcába. Több helyen ismét hőkamerákat állítottak fel, de mindezt csak a biztonság kedvéért. A színházakban is minden negyedik székre lehet csak leülni. Mivel ezek csak óvintézkedések, ki merem jelenteni, hogy jelenleg Vuhan a világ legbiztonságosabb helye” – szögezte le Keresztes Zoltán, aki még egy világjárvány ellenére sem tudja elképzelni, hogy a kínaiak változtatnak majd a kulturális szokásaikon, de azt elárulta, hogy a hatóságok tettek lépéseket az ügy érdekében.

Vuhanban ismét kötelező a maszkhasználat, de csak a sétáló utcákon.
(Fotó: AFP)

Tilos denevért enni és vadállatokat árusítani

„Bezárták az összes kétes jellegű piacot, és tilos denevért enni. Mostantól mindenféle vadállat ölése, árusítása és forgalmazása tiltott! Persze nem titok, hogy itt van a legnagyobb korrupció a világon, így sokan úgy gondolják, ha van pénzük, megszeghetik a szabályokat. A lényeg, hogy a rendőr ne kapja el, mert akkor azért lehet belőle baj. Én egyébként nagyon sok piacon jártam az elmúlt 7 év alatt, de soha nem láttam denevért a portékák között. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem is volt. Elméletileg mindig van egy szerv, aki figyel, de ha nincs fennforgás, akkor többet néznek mellé. Azért megnyugtató, hogy most komolyabban foglalkoznak ezzel a kérdéssel is, ahogy az is, hogy jelenleg nyugalomban élünk itt Vuhanban. Remélem, hogy hamarosan otthon is visszakapják az emberek a szabadságukat” – mondta Zoltán, aki szerint, mi, magyarok, duplán megszenvedjük a vírushelyzetet. Szerinte ugyanis a kínai egy sokkal ridegebb nép, akiknek nem fontos a testi érintkezés, míg mi nagyon is szeretjük kimutatni a szeretetünket. Ezt most még nem tehetjük meg biztonsággal, de a vakcináknak köszönhetően hamarosan ismét megölelhetjük a szeretteinket. A kormány ígérete szerint, húsvétra minden regisztrált állampolgár megkapja a koronavírus elleni védőoltást.

Zoltán a szerelmet választotta, nem akart haza utazni.
(Fotó: Keresztes Zoltán)

Nem volt kérdés, hogy a szerelmét választja

Többször is megkeresték a követségről, hogy hazamenekítsék Magyarországra, de Zoltán nemet mondott. „Háromszor is megkeresett a magyar külügyminisztérium, de én megköszöntem a lehetőséget. Csak engem vittek volna haza, a szerelmem nem jöhetett volna. Nem volt kérdés, hogy vele maradok, egy pillanatra sem hagytam volna magára. Ő egy nagylelkű ember, aki azonnal azt mondta, hogy menjek nyugodtan, de én ismerem, így tudtam, hogy legbelül rettegett, hogy el fogok menni. Nekem ő és a nevelt fiam az életem, így a döntés nem volt nehéz, egyértelmű volt, hogy maradok.

A megmenekült háztáji a vuhani lakásban.
(Fotó: Keresztes Zoltán)

Nem vágták le, megmenekült ez az édes kiskacsa

A karanténra, amennyire tudtak felkészültek, így a tartós élelmiszerek mellett, háztáji jószágot is vettek. Tyúkot és kacsát is tartottak az erkélyükön, amiket Zoli párja vágott le. Szerencsére egy túlélő mégis akadt. Egy tüneményes kacsa, amit nem volt szíve bántani a zeneszerzőnek. „Nagyon aranyos volt, és a karantén végén elvittük vidékre. Elméletileg még most is boldogan él” – mondta Zoli, aki egy jópofa fotó erejéig még bugyit is adott kétlábú barátjára.

Kiskutyájuk nem mert kilépni a fűre a feloldás után

Még kölyök volt, amikor beütött a járvány, így Rocky teljesen összezavarodott a karantén alatt. Azóta sem lett szobatiszta jószág. „A bezártság alatt a páromat Feifeit és szegény kutyánkat sajnáltam nagyon. Rocky nem értette, hogy miért nem megyünk sétálni és hát nem tehetett mást, az erkélyre kellett elvégeznie a dolgát. Mivel akkor négy hónapos volt, mondanom se kell, hogy azóta sem lett szobatiszta. Két hónap után alig mert kilépni a fűre, annyira elszokott a szabadságtól” – mesélte a gazdi.





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás