Sokkoló részletek a bécsi terrortámadásról, iszlamista a tettes

Hétfőn este Bécs belvárosában több helyszínen is lövések dördültek el, 4 civil meghalt. Valószínűleg csak egy merénylő volt, az Iszlám Állam híve, akit lelőttek a rendőrök.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.03.
lövöldözés Bécs terror európában terrortámadás

Szörnyű terrortámadás történt hétfőn nem sokkal 19 óra után az osztrák fővárosban.

A hétfő esti bécsi merénylet sebesültjei közül heten válságos állapotban vannak - közölte a Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivője kedden.

A támadás tizenhét sebesültjét ápolják bécsi kórházakban. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel - mondta el a szóvivő.

Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket kaptak. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak - tette hozzá.

A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

A bécsi terrortámadás egyik kórházban ápolt civil sérültje, egy 40 és 50 év közötti nő életét veszítette, ezzel négyre nőtt a merénylet civil áldozatainak száma - közölte kedd reggel az osztrák belügyminiszter.

Kedd reggel a Bild egy fotót mutatott be, ami információik szerint a terroristáról készült.

A bécsi támadás egyik fő gyanúsítottja állítólag a közösségi oldalán jelentette be korábban, hogy gyilkolni fog. Azóta a bejegyzést már törölték, de úgy tudni, a terrorista üzenetet az Iszlám Állam propaganda osztálya készítette.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk kedden reggel egy Twitter üzenetében azt írta, Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek.

A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet - tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Korábban Karl Nehammer a merénylet gyors felderítését ígérte sajtóértekezletén, és részvétét nyilvánította az agyonlőtt civil áldozatok - két férfi és két nő - hozzátartozóinak.

Egy merénylőt a rendőrök agyonlőttek. Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik.

A belügyminiszter szerint a terrortámadás „teljességgel alkalmatlan” próbálkozás volt az osztrák „demokratikus társadalom” megrengetésére - hangsúlyozta Nehammer.

Bécsben ezer rendőrt mozgósítottak, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek. A belváros ismét elérhető a közösségi közlekedési eszközökkel.

Egy zsinagógánál is lövöldöztek
MTI/AP/Ronald Zak

A sérültek számáról még nem tudni pontosan, egyes információk szerint 15 ember került kórházba, más források szerint összesen 25 ember van kórházban.

Rendõrök és tûzoltók egy lövöldözés helyszínén MTI/EPA/Christian Bruna

A terrortámadás után a belügyminiszter azt kérte, reggel ne menjenek iskolába a gyerekek Bécsben.

Bécs, 2020. november 2.
Egy rendőr is meghalt a támadásban. A tettes szökésben van.
MTI/EPA/Christian Bruna

Évek óta ez a legnehezebb napja Ausztriának, terrortámadás történt - kezdte Karl Nehammer osztrák belügyminiszter éjszaka a sajtótájékoztatót. Hozzátette, több halottja és több sérültje van a támadásnak. Egy teljesen felfegyverzett terroristát ártalmatlanítottak, de legalább még egy támadó elmenekült. Hatalmas rendőri készültség van Bécsben.

Lövöldözés egy bécsi zsinagógánál
MTI/EPA/Christian Bruna

Sebastian Kurz osztrák kancellár megerősítette, hogy terrortámadás történt, egy elkövetőt ártalmatlanítottak a rendőrök, de több még menekül.

A terrortámadás után a Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) azt mondta, a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Az esettel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt, egy közösségi oldalára feltöltött videóban kívánt sok erőt az országnak.

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás