RETRO RÁDIÓ

Sokkoló részletek a bécsi terrortámadásról, iszlamista a tettes





Hétfőn este Bécs belvárosában több helyszínen is lövések dördültek el, 4 civil meghalt. Valószínűleg csak egy merénylő volt, az Iszlám Állam híve, akit lelőttek a rendőrök.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.03.
lövöldözés Bécs terror európában terrortámadás

A hétfő esti bécsi merénylet sebesültjei közül heten válságos állapotban vannak - közölte a Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivője kedden.

A támadás tizenhét sebesültjét ápolják bécsi kórházakban. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel - mondta el a szóvivő.

Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket kaptak. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak - tette hozzá.

A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

A bécsi terrortámadás egyik kórházban ápolt civil sérültje, egy 40 és 50 év közötti nő életét veszítette, ezzel négyre nőtt a merénylet civil áldozatainak száma - közölte kedd reggel az osztrák belügyminiszter.

A bécsi támadás egyik fő gyanúsítottja állítólag a közösségi oldalán jelentette be korábban, hogy gyilkolni fog. Azóta a bejegyzést már törölték, de úgy tudni, a terrorista üzenetet az Iszlám Állam propaganda osztálya készítette.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk kedden reggel egy Twitter üzenetében azt írta, Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek.

A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet - tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Korábban Karl Nehammer a merénylet gyors felderítését ígérte sajtóértekezletén, és részvétét nyilvánította az agyonlőtt civil áldozatok - két férfi és két nő - hozzátartozóinak.

Egy merénylőt a rendőrök agyonlőttek. Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik.

A belügyminiszter szerint a terrortámadás „teljességgel alkalmatlan” próbálkozás volt az osztrák „demokratikus társadalom” megrengetésére - hangsúlyozta Nehammer.

Bécsben ezer rendőrt mozgósítottak, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek. A belváros ismét elérhető a közösségi közlekedési eszközökkel.

Egy zsinagógánál is lövöldöztek
MTI/AP/Ronald Zak

A sérültek számáról még nem tudni pontosan, egyes információk szerint 15 ember került kórházba, más források szerint összesen 25 ember van kórházban.

Rendõrök és tûzoltók egy lövöldözés helyszínén MTI/EPA/Christian Bruna

A terrortámadás után a belügyminiszter azt kérte, reggel ne menjenek iskolába a gyerekek Bécsben.

Bécs, 2020. november 2.
Egy rendőr is meghalt a támadásban. A tettes szökésben van.
MTI/EPA/Christian Bruna

Évek óta ez a legnehezebb napja Ausztriának, terrortámadás történt - kezdte Karl Nehammer osztrák belügyminiszter éjszaka a sajtótájékoztatót. Hozzátette, több halottja és több sérültje van a támadásnak. Egy teljesen felfegyverzett terroristát ártalmatlanítottak, de legalább még egy támadó elmenekült. Hatalmas rendőri készültség van Bécsben.

Lövöldözés egy bécsi zsinagógánál
MTI/EPA/Christian Bruna

Sebastian Kurz osztrák kancellár megerősítette, hogy terrortámadás történt, egy elkövetőt ártalmatlanítottak a rendőrök, de több még menekül.

A terrortámadás után a Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) azt mondta, a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Az esettel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt, egy közösségi oldalára feltöltött videóban kívánt sok erőt az országnak.





Ezeket olvastad már?
Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás