Arany életem van! – jelentette ki Fazekas Ádám világbajnok fagyimester

Jelenleg ő a világ legjobb fagylaltkészítője, és saját bevallása szerint kényelmes élete van. Pedig Fazekas Ádám szülei még a semmiből építették fel az életüket, és ő maga is megdolgozott a sikerért.



Megosztás
Szerző: Dráviczki Ákos
Létrehozva: 2024.08.20.
Módosítva: 2024.08.20.
Fazekas Ádám fagylaltkészítő világbajnok fagylalt

Fazekas Ádám cukrász édesapja péknek tanult, édesanyja dolgozott ápolónőként és cukrászdában is. Mindketten nagycsaládból jöttek, és ők voltak a falu legszegényebb emberei. 1996-ban a családfő rábeszélte a feleségét, hogy nyissanak pékséget.

Fazekas Ádám fagylaltkészítő a cukrászdájukban
Fazekas Ádám a kovászos uborkás fagyi kóstolójával – Fotó: Szabolcs László / Hot! magazin

„Amikor elindult a pékség, rögtön elkezdett virágozni. Gyerekként a bátyámmal mi is besegítettünk: álltunk a kenyeresládán, és gyúrtuk a kiflit. Amikor hazamentem az iskolából, engem nem a konyhában várt anyukám, mint mást, hanem hátramentem köszönni neki a házunk mögé, a pékségbe” – mesélt a Hot! magazinnak gyermekkoráról Ádám.

„Az első négy évben minden volt, csak pénz nem”

A kétezres évek elejére már jómódban élt a család: egy külföldi nyaraláson a fiúk kipróbálhatták a quadozást, és ígéretet kaptak, hogy ha jó lesz a bizonyítványuk, akkor kapnak egy sajátot is. Ez indította el az akkoriban kissé léha Ádámot a munka útján.

16 évesen benzinpénzt kértem a quadhoz anyukámtól, mire azt mondta: »Szó sem lehet róla! Jössz te is dolgozni a pénzért, mint a bátyád!« Azóta dolgozom rendesen

– nevetett a fagylaltkészítő.

Mire a cukrász és a bátyja 2017-ben elhatározták, hogy a maguk lábára állnak a XVI. kerületi fagyizójukkal, addigra a szüleik már tízmilliós értékű fagyigéppel tudták segíteni a cukrászda indulását.

„10 évet lehúztunk a bátyámmal a pékségben, és amikor belevágtunk ebbe a fagyizóba, azt hittük, hogy lesz pénz meg szabadidő. Az első négy évben minden volt, csak pénz nem, mert mindet visszaforgattuk, szabadidő pedig annyira nem, hogy majdnem fel is adtam. Addigra annyira kimerültem, hogy remegve keltem fel pár óra alvás után dolgozni; volt, hogy majdnem elaludtam vezetés közben.”

A rengeteg befektetett munka a szakma csúcsára vitte – Fotó: Szabolcs László / Hot! magazin

Fazekas Ádám nem tervez semmit előre

Vissza kellett vennie a tempóból, de közben jöttek a sikerek: folyamatosan képezte magát, és 2019-ben Európa-bajnok fagylaltkészítő lett. A médiamegjelenések már akkor kígyózó sort eredményeztek az üzletük előtt, manapság pedig délutánra már lépni sem lehet a Csömöri úton a vásárlóktól.

„Arany életem van: előfordul, hogy reggel felkelek, elmegyek a termelőüzembe, átnézzük, minden rendben van-e, az üzletben is előirányítom, amit kell, és ha 11-kor hívnak a barátaim, hogy menjünk jet-skizni, azt mondhatom: »Miért ne?«" 

A megbeszélt időpontokon kívül semmit nem tervezek. Megtaláltam az életben a páromat is, aki elfogad így, bár a spontaneitásomat nehezen viseli.

Nem a nulláról kezdtem, de volt egy álmom, amit meg akartam valósítani, és sok munkával, de sikerült.

Milyen színű a puncs?

Sokan azt gondolnák, hogy a puncs rózsaszínű, ám Ádám szerint ez nincs kőbe vésve.

„A puncs egy kreált íz: egy tejes fagyi rumaromával és színezékkel. Nálunk hófehér, mert csak a Sey­chelle-­szi­ge­tek­ről származó rummal ízesítjük. Ez így valóban természetes alapanyagokból áll, ami fontos, mert a minőségből nem engedek. A zöldalmafagyira ugyanez érvényes. Azt vajon máshol a héjából készítik?"

Négy év alatt a csúcsra

Ádám a Gelato Festival World Ranking listáján 2020-ban a 21. helyen szerepelt, 2022-ben már a második helyen jegyezték, idén pedig ő lett a föld legjobb fagylaltkészítője!

@metropol.napilap Budapesten van a világ legjobb fagyija! Fazekas Ádám lett a világ legjobb fagylaltkészítője. A magyar tehetség most elmondta, mi a titka. #metropol #fagyi #vilagbajnok #fazekas #fazekasadam #legjobbfagyi #budapest #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryou ♬ eredeti hang – Metropol - Metropol

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás