„A fagylaltkészítés számomra művészet” – Magyar lett a világ legjobbja, az olaszokat is lefőzte

Fazekas Ádám 2016-ban kezdett el fagyival foglalkozni. Előtte a családi pékségükben dolgozott. 2017-ben megnyitotta az első üzletét, majd rá két évre megnyerte az Európa-bajnokságot, idén pedig ő lett a világ legjobb fagylaltkészítője.



Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2024.07.03.
Módosítva: 2024.07.03.
Fazekas Ádám fagylaltkészítő világbajnok fagylalt Budapest

Ha azt jelentené a fagylaltkészítés, hogy levesz egy zacskó port a polcról és felönti vízzel, akkor nem csinálna fagyit. Mert ilyet mindenki tud – vallja Fazekas Ádám, a világ legjobb fagylaltkészítője, akinek a diadalmenetét 2019 óta követhetjük nyomon. Ekkor nyerte meg az első bajnokságát Budapesten, majd rá egy hétre Olaszországban az Európa-bajnokságon is tarolt. Innen már nem kellett sokat várni az újabb elismerésre: 2024-ben őt választották a világ legjobb fagylaltkészítőjének a Gelato Festival World Rankingen. 

Ádám fagyijának titka az organikus alapanyag, a termelői tej és a világbajnok fagylaltkészítőjének ízlése  Fotó:  Metropol

„Ha az ember megkóstolja, érezze azt, mintha most szedte volna le a bokorról”

Fazekas Ádám egy sós pisztácia fagylalttal nyert, ami valódi pisztáciából készült és tonkababbal ízesített málnavelővel. Ez ad neki egy kis édeskés ízt és aromát, a fagyira pedig egy pisztáciás ropogós ostyaréteg teszi fel a koronát. 

Nagyon fontos, hogy mi tényleg organikus alapanyagokból készítjük a fagyit, nincs színezék, mesterséges aroma és paszta sem benne. Termelői tejjel dolgozunk. Mi magunk szerezzük be az alapanyagokat, a pisztáciától kezdve a citromon át a csokoládéig. Mi csokoládéfagylaltot ugyanis tényleg csokoládéból készítünk, nem csak kakaóból. Ez is egy olyan dolog, ami miatt nagyon kilógunk a tömegből 

– mesélt a hozzávalókról Ádám a Metropolnak. Azt vallja, hogy amilyen alapanyaghoz csak hozzá tud nyúlni, abból tud fagylaltot készíteni. Ádám fagyiját csukott szemmel is fel lehet ismerni, hiszen olyan az íze, mintha magát a gyümölcsöt ennénk. Nála ugyanis ez fontos szempont.

„Nagyon fontos az, hogy ha elkészítek egy gyümölcsfagylaltot, megmaradjon a savassága, a pH-értéke. Hogy ha az ember belekóstol egy málnafagyiba, akkor azt tudja mondani, hogy olyan, mintha most szedte volna le magáról a bokorról a gyümölcsöt. De így van ez a citromfagyinál is, ami valakinek csak egy ízt jelent, nekem viszont azt, hogy megkeressem a legmegfelelőbb citromot hozzá, hogy a vendég aztán azt mondja: »Hűha!«” – vallja Fazekas Ádám.

Ádámnak az jelenti az igazi elismerést, ha valaki felismeri a fagyiját anélkül, hogy tudná, ki készítette  Fotó: Metropol

Meghódította a világot a Fazekas-fagylalt

Ádám számára nem a világbajnoki cím a legfontosabb, inkább az, hogy a fagyiját felismerjék az ízéről és keressék az emberek, bárhol is járnak. Célja, hogy külföldön is megjelenjen: Rómából és Bolognából már kapott is megkereséseket.

Az egyik ismerősöm hívott nemrég, hogy a Balatonon vannak és mondjam meg, hol kapható a fagyim, mennek oda fagyizni, mert a kisgyerek nem eszi meg máshol a fagyit. Ez jó visszaigazolás nekem. De így van ezzel anyukám is, aki lánykorában dolgozott fagyizóban és anno le akart beszélni róla, hogy ilyen módon csináljak fagyit, hiszen úgyis kígyóznak a sorok a mesterséges, pasztából készítettek előtt. Ma már ő sem fagyizik sehol máshol, csak nálam

– részletezte Ádám. Célja, hogy két évig megtartsa a világ legjobbja címet és bekerüljön a halhatatlanok múzeumába. 

Sokféle ízből válogathatunk a Fazekas Cukrászdában, ahol Ádám világbajnok fagyiját is megkóstolhatjuk  Fotó: Metropol

Világbajnok fagylaltját bármikor megkóstolhatjuk a Csömöri úti Fazekas Cukrászdában, de országszerte összesen 35 helyen ehetünk Fazekas fagyit. 

Ahogyan mi készítjük a fagyit, azt gondolom, az művészet. Persze kell egy pontos receptúra és jó ízlés is ahhoz, hogy igazán finom legyen. A legfontosabb viszont, hogy te magad csinálj nagyon jót, szeresd azt, amit csinálsz és soha ne hagyd magad letéríteni arról az útról, amit kitaláltál – zárta gondolatait a világ legjobb fagylaltkészítője, Fazekas Ádám, akinek a neve örökre nyomot hagy a fagylaltszakmában. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás