Magyar cukrász lett a világ második legjobbja.
„A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt” – hangzott Bud Spencer elhíresült mondása a Különben dühbe jövünk című filmben. Ezúttal nincs okunk dühöngeni, sőt, inkább örülhetünk, mivel egy magyar cukrász nyerte az ezüstérmet pisztácia-kreációjával a fagylaltkészítők világversenyén Olaszországban, maga mögé utasítva spanyol, amerikai és nem utolsósorban olasz mestereket, vagyis hazai pályán győzte le a fagyikészítők krémjét – számolt be róla a La Reppublica.
Kreációról pedig azért beszélünk, mivel a díjnyertes nyalánkság tonkababos málnavelővel és ostyával készül, és már tavaly besöpörte a fagyis Oscarnak is nevezett Gelato Festival World Masters fődíját. A fesztivál szervezői a múlt hét végén hirdették ki a világ legjobbjait, akiknek a sorában a budapesti Fazekas Cukrászda vezetője lett a második.
„Hihetetlen, hogy ilyen előkelő helyen végeztem, hiszen tavaly csak három versenyen indultam és nyertem, miközben mások akár tíz versenyen is gyűjtöttek pontokat. Az összesített pontszámommal mégis dobogós helyem lett a teljes világmezőnyben” – büszkélkedett el a Ripostnak Fazekas Ádám.
Természetesen az élményből a magyaroknak sem kell kimaradniuk! A világbajnok pisztáciával a XVI. kerületi és a rétsági Fazekas Cukrászdában is találkozhatnak a fagyik szerelmesei. A fagyasztott gombócok közt emellett olyan különlegességeket is lelhetünk, mint a sós karamell vagy a tökmagolaj, de az igazán extrém ízek kedvelői a kovászos uborkás nyalnivalót is kipróbálhatják.
A római világverseny első helyezettje Marco Venturino lett, a savonai I Giardini di Marzo fagylaltüzletből. A maestro nyertes desszertje tejjel és fehér csokoládéval készül, de egyedülálló ízét a rózsaszörpnek köszönheti. Ha kíváncsi vagy a teljes rangsorra, ide kattintva megnézheted.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre