Drámai évforduló: egy éve koronázták meg Károly királyt

III. Károlyt 2023. május 6-án koronázták királlyá. Az azóta eltelt egy évben nagyot fordult vele a világ, Károly király daganatos betegséggel küzd.Megosztás
Szerző: Doris
Létrehozva: 2024.05.06.
Módosítva: 2024.05.06.
Szent György kápolna III. Károly király koronázás Kamilla

Tavaly május 6-án az egész világ Londonra figyelt, ugyanis aznap koronázták királlyá III. Károlyt. A királyt Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága koronázta meg Szent Eduárd koronájával a londoni Westminster-apátságban, az angol–brit monarchia ősi koronázótemplomában.

Károly király
III. Károly király koronázására 2023. május 6-án került sor Fotó: PA

A koronázás pillanata után Welby érsek, majd az apátságban összegyűlt 2300 meghívott vendég egyszerre kiáltotta, hogy „God Save the King!” (Isten óvja a királyt!).

A koronázás utáni évben rengeteg dolog történt III. Károly királlyal, sajnos nem alakultak számára igazán szerencsésen a dolgok. Kiderült, hogy súlyos daganatos betegséggel küzd, és jó darabig a hivatalos eseményektől is távol kellett maradnia.

III. Károlyt januárban prosztatamegnagyobbodással kezelték, és e kezelés közben fedezték fel a rákos elváltozást. Az akkori közlemény szerint nem prosztatarákról van szó, de a Buckingham-palota azóta sem ismertette a betegség pontos mibenlétét. A hivatalos tájékoztatás szerint az orvosok a jóindulatú prosztataelváltozás kórházi kezelése közben figyeltek fel „egy más jellegű aggasztó problémára”, és az ezután elvégzett diagnosztikai tesztek során „a rák egy formáját azonosították”.

Károly király visszatért a hivatalos feladataihoz

Károly első nyilvános programjaként kedden a University College London egyetem kórházának onkológiai klinikáját, a Macmillan Cancer Centre-t kereste fel felesége, Kamilla társaságában.

A japán császári pár hivatalosan a brit uralkodó vendégeként tölt majd három napot Nagy-Britanniában.

Károly – jóllehet húsvét vasárnap megjelent a windsori Szent György-kápolnában tartott szertartáson – a diagnózis óta a londoni klinikán tett keddi látogatásáig hivatalos közéleti programokon nem vett részt. Államfői tisztségéből eredő kötelezettségeit mindazonáltal ellátja, a napi kormányzati dokumentumokat megkapja, és a szokásnak megfelelően heti audienciákon fogadja Rishi Sunak miniszterelnököt.

Alábbi galériánkban összegyűjtöttük Károly első uralkodási évének legfontosabb pillanatait.

 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás