„Hogyan is tudnám elengedni? Ő a részem” – megszólalt az elhunyt Jászai Mari-díjas színész fia





Napra pontosan öt éve, hogy az ország egyik legnépszerűbb színésze örökre lehunyta a szemét. Fia, Márton a Metropolnak mesélt az érzéseiről.



Megosztás
Szerző: Doris
Létrehozva: 2023.08.22.
Székhelyi József gyász Márton évforduló

Öt évvel ezelőtt, 2018. augusztus 22-én érkezett a lesújtó hír: 71 éves korában elhunyt Székhelyi József, Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója. A kivételes tehetségű és orgánumú művész régóta küzdött tüdőrákkal, de munkáját a kezelések alatt sem adta fel. Még éltében azt nyilatkozta, hogy az a figura, akit a színpadon alakít, nem beteg.

Öt éve, hogy Székhelyi József örökre lehunyta a szemét Fotó: Markovics Gábor

„Ebből semmi nem látszódhat rajtam a színházban, hiszen Mr. Green nem volt rákos. Én még az a generáció vagyok, melynek tagjai nem mondanak le előadást. Néhány évtizede egy rosszul sikerült teniszezés után az összes szerepemet hátsóig érő gipszben játszottam, akkor is játszottam minden este” – mondta korábban Székhelyi, utalván ezzel nem mindennapi akaraterejére és kitartására.

A fia, Márton képtelen elengedni az édesapját

A Metropol az évforduló kapcsán kereste meg Székhelyi fiát, Mártont. Kíváncsiak voltunk, milyen érzések kavarognak benne öt évvel édesapja elvesztése után. Vajon van elég ereje kimenni a színművész sírjához, vagy inkább otthon, csendben emlékezik. 

„Apu halálának 5. évfordulója ugyan ma van, de ez nem több, mint csak egy ember alkotta időszámítás szerinti adat, információ. Apu fizikai hiányát az elmúlt 5 év minden napján éreztem, minden nélküle töltött nap minden pillanata a halálának pillanatfordulója. Nem Apu nincs jelen, hanem a hiánya van jelen az életünkben. Nincs elengedés, én ebben nem hiszek, ez csacsiság egyfelől. Másfelől lehetetlen is. Hogyan is tudnám elengedni? Ő a részem” – kezdte a Metropolnak Márton, akinek a fájó gyász ellenére meg kellett tanulnia, hogyan tudja folytatni az életét a veszteséget követően.

„Azt vallom, hogy bár fizikailag nincs velünk, életünket, életemet meghatározza; arra kellett berendezkedni, hogy hogyan tudjuk folytatni életünket nélküle; a fizikai hiányához kell és kellett szoktatnunk magunkat. Az életünket e szerint volt szükséges átrendezni, áthuzalozni, újragombolni. A temetőbe rendszeresen kijárok hozzá, persze, mert igénylem, hogy emellett a »fizikai közelség« is meglegyen köztünk. De ennél lényegesen többet jelent számomra egy, a gyerekeimmel átbirkózott délután vagy egy-egy hülyéskedés a Balatonban. Ilyenkor rendre azon kapom magam, hogy ugyanazt a magaméra emlékeztető derűt látom a gyerekeim arcán, ugyanazokat a felhőtlen perceket töltöm velük (és kapom tőlük), mint amelyekben gyerekkoromban nekem volt részem Apuval. Ebben nincs és amíg én élek, nem is lesz már változás, és ez rendben is van” – szögezte le a férfi.

Négy éve avatták fel a síremlékét

Napra pontosan 13 hónappal a halála után, szeptember 22-én avatták fel Székhelyi József síremlékét a Kozma utcai temetőben. 

A vasárnapi avatóünnepségen a 71 éves korában elhunyt színész fia, Márton mondott beszédet, egészen pontosan elszavalta apja 2017 decemberében írt versét, a Gyermekded orvosnótát.

„Drága Papa! Ma a magyar hangod voltam. A Gyermekded orvosnótádat fújtam el a sírod mellett tisztelő barátaid és baráti tisztelőid, no meg a szeretteid előtt és között. Emlékszel, ezt a versedet 2017. december derekán írtad, körülbelül egy hónapra arra, hogy az utolsó közös szülinapunk előtt pár nappal a Spinoza öltözőjében elmondtam Neked, hogy miben fogsz meghalni” – írta Márton a Facebookon, majd néhány fotót is közzétett a sírkőről, amit a színész aláírása, valamint egy gránitból megformált öltöny is díszít – számolt be róla a Ripost 2019 őszén.


 





 





Ezeket olvastad már?
Forog a királynő a sírjában: Meghan már megint botrányosan viselkedik

Forog a királynő a sírjában: Meghan már megint botrányosan viselkedik

Most jött! Kulka Jánost választották Tordy Géza helyére a Nemzet Színészei

Most jött! Kulka Jánost választották Tordy Géza helyére a Nemzet Színészei

Hiába várták Korda Györgyöt és Balázs Klárit: komoly döntést hozott a házaspár

Hiába várták Korda Györgyöt és Balázs Klárit: komoly döntést hozott a házaspár

Emlékszel még a Mrs. Doubtfire sztárjaira? Így néznek ki 31 év után

Emlékszel még a Mrs. Doubtfire sztárjaira? Így néznek ki 31 év után

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás