RETRO RÁDIÓ

A Kripto bankok 10-szer annyit ígérnek évente, mint a hagyományosak, de vajon tartható ez?





Az olyan vezető kriptobankok, mint a BlockFi és a Nexo nagy figyelmet kapnak. Az ügyfelek akár 12%-os APY-t (éves százalékos hozamot) is elérhetnek, ami eltörpül a nagybani megtakarítási számlák mellett, amelyek kamatlába 1% alatti. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.07.

Mielőtt azonban elsietné a nehezen megkeresett megtakarításait, érdemes tisztában lenni néhány fontos dologgal. Mint például azzal is, hogyha megnézzük a Tron árfolyamot, akkor arra jöhetünk rá, hogy egyszer fent, egyszer lent leszünk, ami ezekre a bankokra is ugyanúgy érvényes lesz.

Először is tisztában kell lennie azzal, hogy ezek a bankok mire kínálnak kamatot. A Nexo kivételével, amely akár 12%-os kamatot is fizet fontra, amerikai dollárra és euróra, a legtöbb kriptobank csak olyan kriptovalutákban, mint a bitcoin és az ethereum, vagy stabilcoinokban, mint a Tether vagy az USDC, amelyek egy az egyben kereskednek az amerikai dollárral, engedi meg az ügyfeleknek a megtakarítást.

A legmagasabb kamatlábakat stabilcoinokra fizetik: a Nexo például USDC-re és Tetherre akár 12%-ot, bitcoinra viszont 8%-ot fizet, míg a BlockFi USDC-re 8,6%-ot, Tetherre 9,3%-ot, bitcoinra pedig 5%-ot. Más szóval, 1000 USD-t 1000 USDC-re válthatsz, egy évig egy BlockFi számlán hagyhatod, majd elméletileg 1086 USD-t vehetsz ki.

Mivel a legtöbb kriptobank csak kriptovalutákkal vagy stabilcoinokkal foglalkozik, először át kell utalnia a pénzét ilyen formába. Ezt megteheted egy kriptotőzsdén keresztül, mint például a Kriptomaton, vagy szűkebb körben egy kriptobankon keresztül: például átutalhatsz amerikai dollárt a BlockFi-ra, és ők automatikusan átváltják egy másik stabilcoinra, a Gemini USD-re (amely szintén 8,6%-os éves kamatlábat fizet).

A legtöbb kriptobank lehetőséget kínál arra, hogy a pénzeddel a platformjukon belül kereskedj – például Gemini USD-ről bitcoinra. De annak ellenére, hogy nulla díjjal büszkélkednek ennél a lehetőségnél, az árfolyamok nem feltétlenül a legjobbak. A BlockFi megjegyzi, hogy a kriptovásárlási költségei 1%-kal magasabbak lehetnek a piaci árnál.

Ha kriptovalutákban takarékoskodik, a kamatlábak is jelentősen csökkennek, minél többet tart. A BlockFin például az 5%-os bitcoinkamatláb csak 0,5 bitcoinig terjedő betétekre vonatkozik. Ennél nagyobb összegeknél 2%-ra, majd végül 0,5%-ra csökken.

Egyes kriptobankok a legjobb kamatlábakat is saját kriptopénzben kínálják. Például a Nexo 12%-os THM-je a Tether és USDC esetében csak a Nexo tokenekben történő kifizetésekre vonatkozik. A Nexo tokenek nem stabilcoinok, és felfelé és lefelé megy az értékük. Tetherben vagy USDC-ben történő kamatfizetés esetén a kamatláb 10%.

Végül, egyetlen kriptobanki kamatláb sem garantált hosszú időre. Így az éves kamatláb feltüntetése mellett is ingadozhat napról napra.

Az üzleti modell

Ennek ellenére a kamatlábak nagyon magasak. Hogyan csinálják tehát ezek a bankok?

A kriptobankok alapmodellje az, hogy tőkét vesznek fel a betéteseknek fizetett kamatlábon, majd magasabb kamatlábon hiteleznek. A kriptobankok két kulcsfontosságú módon igyekeznek megvédeni a pozíciójukat. Először is úgy, hogy kevesebbet adnak kölcsön, mint amennyi betétjük van. Másodszor, a hitelfelvevőknek biztosítékot kell nyújtaniuk a kölcsönükért. Ez magában foglal egy hitelértékarányos (LTV) számítást annak kiszámításához, hogy mekkora biztosítékra van szükség a hitel fedezetéhez. A BlockFi például fenntartja magának a jogot, hogy a biztosítékot felszámolja, amint az eléri a 80%-os LTV-t.

Ahhoz, hogy 5000 USD-t vegyen fel a BlockFitől, jelenleg 0,25 BTC-t kell letétbe helyeznie, ami jelenleg 9448 USD értékű. Ha a bitcoin értéke 6250 USD-re csökkenne, a bank eladná a biztosíték egy részét, hogy az LTV-t visszaállítsa az egészséges szintre.

Jó időkben ez egy olyan üzleti modell, amely jelentős bevételt hozhat. Kétségtelen, hogy a nagybankok magasabb megtakarítási kamatokat is kínálhatnának, de e megtakarítás egy részét inkább arra használják fel, hogy versenyképesebbek legyenek a hitelkamataikban.

Ami azonban a kriptobankokat illeti, nem világos, mi történne, ha vagy hirtelen és hosszan tartó összeomlás következne be a kriptopiacon, és e bankok betétei jelentősen kevesebbet érnének, mint amennyit kölcsönadtak, vagy ha a hitelfelvétel elapadna.

Ha a fenti forgatókönyvek valamelyike bekövetkezne, akkor – ellentétben egy utcai banknál vezetett megtakarítási számlával – a kriptomegtakarításai nincsenek biztosítva. A BlockFi például az Egyesült Államokban székel, és nem biztosított sem a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), sem a Securities Investor Protection Corporation (SIPC) által, ami azt jelenti, hogy a pénzeszközök visszaszerzése sokkal nehezebb, ha a bank fizetésképtelenné válik.

(X)





Ezeket olvastad már?
Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás