Magyar népmese: csepeli panelből jutott Milánóba a fanatikus magyar futballszurkoló

25 év alatt 1300 meccsre juttatott szurkolókat Séra Attila, aki fociultrából lett sikeres üzletember. Szívügye a Honvéd, az Inter és a jótékonyság.



Megosztás
Szerző: Hanti Gábor
Létrehozva: 2024.10.01. 19:00
séra Attila Rudolf Gergely San Siro könyv

Egy futballőrült szurkoló sztorija, mégis több annál. Saját bevallása szerint akár a magyar népmesék közé is beillene a nemrég megjelent „Éld át a futball csodáját!” című könyv története. A főhőse a csepeli panelből a Bozsik-stadion lelátóján át a milánói San Siróig jutott Séra Attila, aki az utóbbi negyed évszázad során mintegy 1300 meccsre juttatott el magyar szurkolókat, ő maga pedig évente átlagosan 100-ra megy el (a tavalyi 106 után, idén csak összejön potom 94…).

Séra Attila reméli, hogy ezentúl több szó esik a szurkolókról is, hiszen nélkülük mit sem érne a futball
Séra Attila reméli, hogy ezentúl több szó esik a szurkolókról is, hiszen nélkülük mit sem érne a futball         Fotó: ATS Focivilág - Kis Marko

A kispesti fociultrából lett utazási iroda-vezető története tényleg kalandos és tanulságos. Ő maga nem csak a Honvéd meccseitől jutott el az általa Olaszországban imádott Internazionale BL-döntőiig vagy éppen – eddig – 57 milánói derbiig. Jelképes két kispesti emléke is: előbb egy paksi kupameccs után nem tudott máshogy hazautazni Budapestre, így felkéredzkedett a Honvéd csapatbuszára. Aztán...

Pár évvel később, szurkolóból a klub egyik támogatója lettem, és már az én buszomon utazott a nagy Honvéd! Fantasztikus volt ezt egészen fiatalon megélni 

– emlékezett vissza Séra Attila, aki gyakorlatilag a honi futballturizmus megteremtője. – Sajnos a szurkolókról méltatlanul kevés szó esik, pedig nélkülünk semmit sem érne az egész. Arról sokat beszélünk, milyen sok lemondással jár egy labdarúgónak, hogy profivá váljon. Ez kétségtelenül így is van. 

De egy szurkolónak is rengeteg lemondás az, hogy minden meccsen ott lehessen a lelátón. Együtt alkotjuk ezt a csodálatos sportágat!

Séra Attila jóvoltából 50 beteg gyermek élheti át a futball csodáját

A magára sikeres üzletemberként is egyszerű csepeli "panelgyerekként", született fociszurkolóként tekintő Séra amondó: idehaza a jótékonyság terén is volna mit tanulnunk.

Februárban az eddigi legnagyobb jótékonysági akciónk keretein belül ötven gyermeket juttatunk el a Milan-Inter derbire. A két nagy klub első szóra mindenben segített 

– mondta Séra Attila a Ments Életet Alapítvánnyal karöltve tervezett túráról, amely érezhetően a szívügye (tavaly már 25 beteg gyermeket vittek el a Montenegró–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőre, ezt készülnek túlszárnyalni).

A másik szívügye egy barátja hatására az Internazionale, amelynek például az összes Bajnokok Ligája-meccsén jelen volt a José Mourinho dirigálta 2009/10-es triplázás (BL-, olasz bajnoki és kupagyőzelem) során.

– Egy kezemen meg tudnám számolni, hányan mondhatjuk ezt el magunkról. Volt benne többek között moszkvai és kijevi meccs is. Utóbbi a madárinfluenza-járvány idején, amikor az sem volt biztos, hogy megrendezik a mérkőzést. Persze én vonatra ültem és mentem – mondta Séra Attila.

A főhős, Séra Attila mellett az előszót jegyző Rudolf Gergely és a könyv írója, Nagy-Pál Tamás (jobbról balra)
A főhős, Séra Attila mellett az előszót jegyző Rudolf Gergely és a könyv írója, Nagy-Pál Tamás (jobbról balra)        Fotó: ATS Focivilág - Kis Marko

Séra történeteit Nagy-Pál Tamás, a Nemzeti Sport videós munkatársa öntötte könyv formába. 

– Egy 2017-es, Austria Wien elleni Milan-mérkőzésen találkoztam először Attilával. Óriási élmény volt, hogy a B-középbe szólt a jegy. Azóta többször utaztam vele, de segített például interjút készíteni Demetrio Albertinivel és Franco Baresivel is. Ráadásul sokat mesélt nekem a gyerekkorombeli, a 90-es években kezdődött magyarországi, illetve kispesti ultramozgalomról – mondta Nagy-Pál Tamás.

A könyv előszavát a 28-szoros válogatott Rudolf Gergely írta. Szoboszlai Dominik két héttel ezelőtti BL-gólja előtt, a legutóbbi magyar találatot ő szerezte a San Siróban, amikor 2011 márciusában a Bari csatáraként (ahogy kiemelte: bizonyos Alessandro Nesta mellől…) betalált az AC Milannak. Séra persze akkor is ott volt a legendás stadion lelátóján – de személyesen csak később ismerkedtek össze. Pedig Inter-drukkerként még nagyobb volt az öröme, hogy egy honfitársa gólját láthatta a rivális ellen.

– Amikor a visszavonulásom után, egy baráti társasággal elkezdtem szurkolóként meccsre járni, Milan-jegyet keresve bukkantunk az Éld át! oldalára. Azóta se megyünk úgy, hogy ne Attilát kérdezzük. Sok mérkőzést néztünk már együtt, mindig jókat beszélgetünk. Rajta keresztül értettem meg igazán, milyen sokat is jelent a futball a szurkolóknak. Emlékszem, amikor Franciaországban játszottam, már annak is örültem, ha rávilloghattam egy magyar rendszámú kamionra az autópályán – mondta Rudolf Gergely, mosolyogva felidézve, légiósként mennyire örült, ha egy-egy meccsén magyar zászlót pillantott meg a lelátón.

A könyv megrendelhető az eldat.hu oldalon, személyesen pedig az Absolute Teamsport Focivilág sportboltban.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás