Zuhanás három emelet magasból Budapest szívében

Csütörtöktól Budapesten dől el az olimpikonok sorsa. Nálunk derül ki, hogy az extrém sportolók közül ki jut ki a párizsi játékokra.



Megosztás
Szerző: SK
Létrehozva: 2024.06.19.
Budapest olimpiai Ludovika Campus Orczy-park

Az Orczy-parkban, a Ludovika Campuson a nagyközönséget a versenyekre majd csütörtöktől engedik be, de a sportolók kedden már tesztelték a pályákat, és mi is szétnéztünk az utcai sportok olimpiai kvalifikációs sorozatának budapesti állomása előtt.

Kemény terep a falmászóknak, Fotó: Magyar Nemzet

Az utcai sportok a BMX freestyle park versenyszámát, a falmászást, a gördeszkát és a breakinget jelentik, és az elején tisztázni kell, utóbbiak képviselői nem szeretik, ha breaktáncosoknak nevezik őket. Az, hogy a nyáron a párizsi ötkarikás játékokon kik indulhatnak, két kvalifikációs állomás összesített eredményei alapján dől el: májusban Sanghaj volt a házigazda, s komoly sportdiplomáciai sikernek könyvelhetjük el, hogy a párizsi indulók listája nálunk lesz végleges. A négy sportágban együttesen valamivel többen, mint százötvenen érnek révebe.

Mondhatjuk, hogy csütörtöktől vasárnapig a Ludovika Campuson egy kis olimpiát látunk – az utcai sportokat illetőem mindenképpen. Már csak azért is, mert hét olimpiai bajnokot is köszönthetünk. A BMX freestyle park versenyszáma, a gördeszka és a sportmászás a 2021-es tokiói olimpián debütált, a bréking új sportág az ötkarikás műsorban. 

Itt van Tokió 13 éves olimpiai bajnoka, Nisija Momidzsi is

Kapaszkodjunk meg, Tokióban a japán Nisija Momidzsi 13 évesen lett aranyérmes női egyéni utcai gördeszkázásban, ő az olimpiák történetének harmadik legfiatalabb olimpiai bajnoka, és indul Budapesten is. A női gördeszka tényleg a fiatalok sportja, a tegnapi edzésen a versenyzők átlagéletkora bőven 18 év alatt volt. Láthattuk, hogy a lányok esnek, kelnek, de úgy pattantak fel azonnal, mintha mi sem történt volna. S persze a férfiak is ismerkedtek a pályával.

A mászófalak egyikén a gyorsasági mászás során 15 méterre kell feljutni minél gyorsabban, több mint három emelet magasba, biztosítással, hogy aztán jöjjön a kellemes zuhanás vissza a földre. No persze sokan már hamarabb lepottyannak…

További részletek és videók a magyar résztvevőkről a Magyar Nemzet oldalán









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás