„A skótokat és a svájciakat megverjük” - A Real Madridhoz hívták a magyar válogatott kapusát

Az 1964-es spanyolországi bronzérem a magyar futballválogatott legkiemelkedőbb Eb-eredménye. Nemzeti csapatunk akkori kapusa, Szentmihályi Antal emlékezett a bravúrra.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.06.04.
labdarúgás Szentmihályi Antal foci Eb 2024

A hatvanas évek elején nem csak a magyar válogatott, de Szentmihályi Antal is csúcsformában volt. Amikor a kiváló kapus a Vasassal spanyol földön járt, a Real Madridhoz csalogatták. 

Szentmihályi Antal
Szentmihályi Antal

- Egy megbízottjuk tolmács útján tett ajánlatot, de közöltem, hogy nem hagyom el a hazámatemlékezett a 84 éves kapuvédő, ezt követően rátért arra, hogy a Nemzetek Európa Kupája-selejtezők közül a Wales elleni cardiffi 1-1-re emlékszik legaszívesebben.

- Ivor Allchurch és társai nemcsak fejjel, de távoli lövésekkel is állandó veszélyt teremtettek, több ziccert kellett hárítanom. A Népstadionban 3-1-re vertük őket, de az igazán kemény feladatot az NDK elleni nyolcaddöntő jelentette. 1963. október 19-én Berlinben 2-1-re megvertük őket, ezt követően sejtettük: aligha lesz olyan válogatott, amelyik legyőz bennünket. Mégis, a keletnémetekkel szembeni otthoni továbbjutás után a negyeddöntőben senki nem adott nekünk esélyt Franciaország ellen.

A papírformát azonban tökéletesen felrúgta a magyar csapat. 1964. április 25-én a párizsi Colombes-stadion 40 ezer döbbent nézője és Európa csodát látott: Baróti Lajos szövetségi kapitány játékosai 3-1-re nyertek.

- A gallok legnagyobb ásza, Nestor Combin minden helyzetből lőtt – folytatta Szentmihályi. - Majd májusban a Népstadion 80 ezer őrjöngő nézője előtt 2-1-re nyertünk, azzal megnyílt az út az 1964-es spanyolországi négyes finálé felé.

Az ottani elődöntőben a spanyolokkal szembeni hosszabbításos találkozón a pályafutása utolsó meccsén dirigáló belga Arthur Blavier szinte mindent Albert Flóriánék ellen fújt. A 117. percben, miközben középhátvédünk, Mátrai Sándor a sérült Fenyvesi Mátét ápolta, Amancio a magyar kapuba talált, kikaptunk 2-1-re. A dánok elleni bronzmeccs azonban mindenért kárpótlást nyújtott. A rendes játékidőben 1-1-re végzett a két válogatott, majd a hosszabbításban a kegyelemdöfést a Fradi-bekk Novák Dezső két gólja adta meg. 

- Az elsőt a 107. percben 11-esből érte el, mert akkoriban Európa legjobb büntetés-specialistának számított, rá három percre egy 18 m-es szabadrúgást értékesített. Életem végéig büszkeség tölt el ez a 3-1, no meg az, hogy előbb a madridi Bernabéuban, majd a barcelonai Camp Nouban védhettem.

A Miska becenevű exválogatott Marco Rossi együttesétől továbbjutást vár, szerinte 7 pontot szerezhetünk. 

A skótokat és Svájcot egyaránt megverjük, a németek ellen döntetlennel zárunk

 – hangzik a tipp. 

Az A-CSOPORT MENETRENDJE 

JÚNIUS 14., PÉNTEK

21.00, München: Németország–Skócia

JÚNIUS 15., SZOMBAT

15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc

JÚNIUS 19., SZERDA

18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG

21.00, Köln: Skócia–Svájc

JÚNIUS 23., VASÁRNAP

21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG

21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás