Szoboszlait is lepipálhatja: magyar származású focista a világ tetején





Bomba üzletet kötött Gyökeres Viktorral a Sporting Lisbon. Angol sztárklubok csábítják szédítő összegért. Zlatan Ibrahimovic utóda akár magyar válogatott is lehetett volna.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2024.03.20.
Módosítva: 2024.03.20.
Gyökeres Viktor arsenal sporting sportfogadás Chelsea

Két londoni sztárcsapat, az Arsenal és a Chelsea vezetésével sorban állnak a tehetős futballklubok a magyar származású Gyökeres Viktorért – értesült a Sport Bild. A 25 éves középcsatár piaci értékét jelenleg 55 millió euróra (21,7 milliárd forint) becsüli a Transfermarkt, de a nyári átigazolási piacon 100 millió eurót (39,5 milliárd forint) is kaszálhat érte a portugál a Sporting (összehasonlításul: ez több a magyar csúcstartó Szoboszlai Dominik 70 millió eurós, azaz 27,6 milliárd forintos liverpooli vételáránál is).

Gyökeres Viktor legutóbb, vasárnap 3 góllal és 1 gólpasszal vete ki a részét a Boavista 6-1-es legyőzéséből
Gyökeres Viktor legutóbb, vasárnap 3 góllal és 1 gólpasszal vette ki részét a Boavista 6-1-es legyőzéséből / Fotó: AFP

A szezon kezdete óta az értékét megnégyszerező támadót 2028-ig kötné szerződés Lisszabonba, de a 100 millió eurós kivásárlási ára leszurkolása esetén, ha ő is menni akar, a portugáloknak el kell engedniük.

Gyökerest tavaly az angol másodosztályú Coventrytől vette meg a Sporting, a most várható bevétel alig több mint ötödéért (21 millió euró – 8,3 milliárd forint). Már a szezonbeli 36 góljával és 14 gólpasszával is nagy hasznot hajtott a csapatának. Ezeket 39 tétmeccsen érte el. Az úgynevezett kanadai táblázaton (a gólok és gólpasszok összegéből számított pontok alapján) jelenleg mindenkit megelőz a világ 15 legerősebb bajnokságának játékosai közül.

A 15 legerősebb liga csatárainak toplistája:

1. Gyökeres Viktor (Sporting Lisbon) 39 tétmeccs, 36 gól+14 gólpassz – 50 pont

2. Harry Kane (Bayern München) 35, 37+12 – 49

3. Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) 37, 38+8 – 46

4. Luuk de Jong (PSV Eindhoven) 40, 31+14 – 45

5. Erling Haaland (Manchester City) 34, 29+6 – 35

(Forrás: Transfermarkt)

A bámulatos mérlegével világsztárok előtt vezető Gyökeres magyar szülők gyermekeként Stockholmban jött világra. Kettős (svéd és magyar) állampolgár, de a korosztályos válogatottaktól kezdve svéd színekben szerepelt. A negyedosztályú kis nevelőegyesületéből 15 évesen igazolt a Brommapojkarnához, ahol két évvel később már élvonalbeli futballista lett. Még a 20-at sem töltötte be, amikor egymillió euróért leigazolta az angol Brighton. Ott azonban nem sok sót evett meg, szinte csak a tartalékcsapatig vitte, ellenben kölcsönadták a német másodosztályú St. Paulinak, majd az angol másodosztályú Swansea-nak és Coventrynek.

Utóbbi 2021 nyarán meg is vette a játékjogát, alig többért, mint amennyibe 3,5 évvel korábban került a Brightonnak. Gyökeres ott már 116 tétmeccsen 43 góllal (és 17 gólpasszal) bizonyított, de az idei szárnyalására alighanem a korábbi ára 18-szorosát fizető Sporting vezetői sem számítottak.

Hát még arra, hogy egy év múltán annak a summának is majdnem az 5-szöröséért adhatják tovább a világ legerősebb bajnokságának egyik nagy csapatához.

Gyökeres szolgálatairól a magyar válogatott sajnos már lemaradt. 20 éves kora óta 19-szer szerepelt a svéd nemzeti csapatban, 5 gólt szerzett. Ezzel egyelőre messze lemarad a 121 válogatott meccsel (ezeken 62 gólt szerzett) a háta mögött visszavonult korszakos svéd középcsatár, Zlatan Ibrahimovic mögött. De ha oda is átmenti lisszaboni formáját, akár méltó utóddá is válhat.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.





 





Ezeket olvastad már?
Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

Kulisszatitkok, a magyar hokiválogatott bolzanói vb-öltözőjében jártunk - Videó

Kulisszatitkok, a magyar hokiválogatott bolzanói vb-öltözőjében jártunk - Videó

Ez nagyon nem fog tetszeni Szoboszlainak: új posztra került

Ez nagyon nem fog tetszeni Szoboszlainak: új posztra került

„Csúcs az edző” – Kiálltak a sokat kritizált Dárdai Pál mellett

„Csúcs az edző” – Kiálltak a sokat kritizált Dárdai Pál mellett

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás